Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Традицията продължава в Благово

В шуменското село Благово днес ще има празник две в едно. Читалище "Пробуда - 1933", което стана на 90 години и работи за благото на селото, кани местни и гости на празник "Традицията продължава", казва секретарят Гинка Дафева. Днес там е и Ден на моето село. Тържеството пред параклиса "Свето Благовещение" започва в 13 часа, а на сцената ще се изявят деца таланти и самодейци от региона.

Певиците от фолклорна група "Веселие" към читалището в Благово са участвали тази година в няколко конкурса и навсякъде са призьори.

Какво още разказа Дафева за юбилей чуйте от разговора на Цветелина Георгиева. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спектакъл по "Времева болест"

Спектакъл по пиесата на Иван Димитров "Времева болест“ ще се реализира в Драматичен театър Търговище. Режисьорът Александър Беровски води репетиции с актьорите Давид Крумов, Мартин Петков и Радослав Радев. Сценограф ще бъде Цецка Ивайлова, а композитор – Петър Алексиев. Премиера се очаква през месец декември. Припомняме, че Иван Димитров е носител..

публикувано на 06.12.23 в 17:04

Културата на протест

Около сто души участваха в протеста на работещите в сектора култура в Шумен. Включиха се библиотекари, архивари, театрали, галеристи, музейни работници.  Актрисата Стефани Лечева огласи, че с протеста се иска по-голям бюджет за култура и достойни доходи за работещите в сектора.  " Положението е катастрофално, бюджетът за култура е смехотворен",..

публикувано на 06.12.23 в 13:58

Спомен за маестро Ушев

Пианистката Пламена Мангова ще бъде солист на концерта на Симфониета Шумен, посветен на 65 години от рождението на маестро Станислав Ушев, дългогодишен директор на оркестъра. Със сценичната проява музикантите на сцентата отдават почит към отишлия си през 2021 г. диригент, който остава в музикалната и културната памет на Шумен и България. В..

публикувано на 05.12.23 в 15:27

"Зимен салон" в Нови пазар

Изложба „Зимен салон“ ще бъде открита в новопазарската Общинската художествена галерия „Петър Персенгиев“ от 17:00 часа на 8 декември. В нея са включени 16 автори, свързани с града и региона. В експозицията се включват и преподаватели в Шуменския университет и в училища, професионални художници и млади автори. Още чуйте от интервюто на Антоний Димов..

публикувано на 05.12.23 в 13:11

Код визуално

Преподаватели и студенти от специалност "Педагогика на обучението по изобразително изкуство" в Шуменския университет представиха своя колективна изложба на първия етаж на Художествената галерия "Елена Карамихайлова". Експозицията е със заглавие "КОД ВИЗУАЛНО". Включва живопис, графика, керамика и една интерактивна инсталация.  С изложбата стремежът е..

публикувано на 04.12.23 в 15:39

Куцльото от забутания остров

Репетиции на постановката с работно заглавие „Куцльото от забутания остров“ по едноименната пиеса на Мартин Макдона започнаха в Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе. Главната роля е поверена на Тодор Лазаров, а сред гост актьорите са Мая Новоселска и Цанка Цанева.  Премиерата е планирана за края на януари. Режисьорът на спектакъла Пламен Марков е..

публикувано на 04.12.23 в 14:12

Ретро реклами в изложба

Пътуващата изложба, озаглавена "Рекламата е душата на търговията", представя Държавният архив в Русе. Откриването е от 18:00 часа в Регионалния исторически музей на дунавския град.  Експозицията е своеобразна панорама на рекламата в България от началото на 20 век до края на Втората световна война. На 37 тематични табла могат да се видят репродукции на..

публикувано на 04.12.23 в 13:35