Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват груповия лов на дива свиня

Снимка: Радио ВИДИН

Груповият лов на местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня се открива днес. По този повод от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) напомнят, че е задължително предаването на проби за изследване за заболяванията Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза.

Вирусът на АЧС не засяга здравето на хората, но изследването е необходимо за проследяването на нови огнища на болестта, както и за набелязването на мерки за борба със заболяването.

От Агенцията напомнят, че изследването за трихинелоза е изключително важно за свеждане до минимум на риска от заразяване на хората при консумация на месо от отстреляни диви свине. Изследването се извършва в акредитирани лаборатории вкл. и в лабораториите на БАБХ.

При констатиране на положителен резултат за трихинелоза, лабораторията незабавно информира директора на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ), официалния ветеринарен лекар на общината, където е отстреляно дивото прасе и контактното лице от ловната дружинка, за предприемане на необходимите мерки за обезвреждане на месото. Положителната проба се изпраща в Националната Референтна лаборатория за диагностика на трихинелозата към Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Месото от положителното диво прасе се проследява, събира и изпраща за обезвреждане.


По публикацията работи: Росица Арабаджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

За шести път търсят обществен посредник

До 30 юни желаещите да участват в конкурса за избор на обществен посредник на община Шумен трябва да подадат документите си в местната администрация. Това реши на първото си заседание комисията, която организира изпита. За неин председател бе избран общинският съветник Метин Джамбазов (ДПС).  „Няколко пъти бях председател и това не доведе до избор на..

публикувано на 30.04.24 в 16:41

С колело до Виена

Русенците Велиян, Мартин, Никола и Васил, по-известни като приятелската задруга „Slow Riders“, потеглиха от Русе на своето традиционно велопътешествие. Този път те се отправят към Женева, Швейцария, откъдето стартира тяхното едномесечно приключение към горното течение на река Дунав - от извора в Шварцвалд до Виена.  Момчетата от „Slow Riders“ са приели..

публикувано на 30.04.24 в 15:38

В Шуменско разкриват 127 избирателни секции

Общо 127 избирателни секции ще има в Община Шумен за предстоящите избори на 9 юни. Това стана ясно след заповед на кмета Христо Христов и след проведените консултации за определяне състава на секционните избирателни комисии.  Броят на членовете е определен с решение на Районната избирателна комисия. За секции с до 500 избиратели има по 7 членове в..

публикувано на 30.04.24 в 15:30

Шуменче дари косата си

Това е Анастасия Камджалова. Тя е една малка шуменка с огромно сърце. Дни преди Великден 6-годишното момиченце е дарило косата си, за да бъдат изработени перуки за онкоболни деца. Това става ясно от страницата в социалната мрежа на Детска градина "Космонавт" в Шумен, чиято възпитаничка е Анастасия. Инициативата е на Асоциация "Промени живота си сега" и..

публикувано на 30.04.24 в 14:57

Кристален приз за шуменски преподавател

Кристален приз The best paper получи доц. д-р Ирена Петрова за доклада си на тема „Овладяване на чужд език извън езикова среда с използване на хипермедийни инструменти“. Преподавателката в ШУ „Епископ Константин Преславски“ е представила проучването си в рамките на втората национална научно-практическа конференция „Дигитална трансформация на..

публикувано на 30.04.24 в 14:25

Косенето на тревата в Русе продължава

И през тази седмица екипите на ОП „Паркстрой“ и ДЗЗД „Паркстрой“ продължават дейностите по косене на тревни площи и прилежащи части на улици и булеварди в Русе. ДЗЗД „Паркстрой“ ще коси в района на ул. „Тулча“, бул. „Тутракан“, бул. „Липник“, ул. „Шипка“, кв. „Здравец“, кв. „Родина“ 3 и 4, кв. „Здравец – Изток“ /комплекс „Неразделни“/, пътен възел..

публикувано на 30.04.24 в 13:45

Лесовъди обменят опит

Обмяна на опит между лесовъди и прилагане на иновативни природосъобразни методи за стопанисване на горите събра много експерти на територията на ДГС-Смядово и ДГС-Върбица. Съвместното съвещание, с участието на повече от 60 лесовъди и служители на двете стопанства, даде възможност на експертите от териториалните поделения да споделят добри практики и да..

публикувано на 30.04.24 в 13:28