Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Празник на чесъна

Поповското село Садина ще бъде домакин на първото издание на празника „Чудото на чесъна – храна и лекарство“.

Тържествата включват изложение на техника, която може да се използва при производството на чесън. Част от програмата е и кръгла маса по проблемите на производството на чесъна, както и беседа за ползите от употребата на чесъна и здравословното хранене. Ще бъде представена и книга за здравословното хранене.

Организаторите  ще предложат на гостите кулинарен конкурс в четири категории – топло предястие, студено предястие, основни ястия и тестени изделия с чесън. Посетителите ще имат възможност да разгледат и изложбата базар на чесън и продукти с чесън.

Успоредно с всичко това ще има и фолклорна програма, в която ще участват певчески и танцови групи за автентичен и обработен фолклор.

Празникът ще започне от 10 ч. на открита сцена пред кметството на населеното място, а при лоши метеорологични условия – в салона на читалището.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеят с два спечелени проекта

Печатно издание на Регионалния исторически музей в Търговище ще представя богатата му колекция от народни носии. Чрез каталога ще бъдат популяризирани както специфичните богатства на музейния фонд, така и българската традиционна култура и знанията за нея, съобщават от историческия музей в Търговище.  От там допълват, че предстои и реорганизация на..

публикувано на 08.12.23 в 12:09

Хор "Златна лира" с концерт

Концерт по повод Международния ден на хоровото изкуство подготвя женският хор „Златна лира“ към Община Търговище. Той ще се състои на 11 декември от 18.00 ч. в концертната зала на читалището в Търговище. В концерта ще участват и гостуващи състави. Това са Детски хор „Добри Христов“ от Варна и Смесен хор „Железни струни“ от Разград...

публикувано на 08.12.23 в 09:11
Община Търговище

15 милиона за строеж и ремонти

5 проекта за финансиране към Министерството на финансите подаде общината в Търговище.  Иска се финансиране за ремонт на сградата на бившата Земеделска банка. Също и за довършването на втората клетка на депото за битови отпадъци край село Пайдушко.  Подаден е и проект за благоустрояване на зоната на общинските пазари. Финансиране се иска още за..

публикувано на 07.12.23 в 09:38

Вода до Коледа?

„Търсим най-оптималния начин гражданите на Омуртаг да имат постоянно водоподаване от язовир "Ястребино" още преди Коледа". Това заяви във видео, разпространено от Магдалена Славова, изпълнителният директор на Българския ВиК Холдинг Лозко Лозев. „Боря се с всички сили и каквото зависи от мен ще го направя “, допълни Лозев. Предстоят негови срещи..

публикувано на 06.12.23 в 14:59
Община Търговище

Няма да вдигат такса смет

Обществено обсъждане на план-сметката за чистота за 2024 г. организира Община Търговище. Проектът беше представен пред гражданите. Близо 8 милиона и 400 хиляди   лева е план-сметката за догодина. Средствата ще бъдат разпределени за събиране и транспортиране на битовите отпадъци, третирането им и поддръжката на хигиената на обществените..

публикувано на 06.12.23 в 08:54

Конкурс за директори

Конкурс за директори на Художествената галерия „Никола Маринов“  и Регионалния исторически музей  обяви община Търговище. Това се налага поради изтичането на 5-годишния мандат на настоящите директори.  И за двете позиции се изисква образователна степен „магистър“. За художествената галерия тя е в професионално направление „Теория на изкуството“..

публикувано на 05.12.23 в 09:47

Търсят съдебни заседатели

Общинският съвет в Търговище открива процедура за попълване на списъка на съдебните заседатели към Районния съд за мандат 2024 – 2027 г.  По време на процедурата за подбор, обявена през септември, бяха одобрени само 10 души от нужни 33.  Кандидатите трябва да са на възраст между 21 и 68 години и да имат настоящ адрес в общината. Те трябва да са със..

публикувано на 05.12.23 в 09:10