Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Литературата пленява Русе

4
Снимка: Момчил Михайлов

В Деня на музиката - 1 октомври, започна 16-ото издание на Международния литературен фестивал на Русе, организиран от МД “Елиас Канети“. Тази година под мотото „Сънят на разума…“.

„Сънят на разума ражда чудовища“ - така Франсиско Гоя нарича най-известната си картина от цикъла „Капричос“, създаден преди повече от два века. Тази фраза - предупреждение за това на какво е способен човекът, тревожи и днес хората, които гледат в бъдещето. А най-чувствителните – тези, които отиват отвъд днешния ден и улавят вибрациите в перспектива, са творците.

Такива хора гостуват тази година на фестивала. Началото беше ударно с въпроса „Колко известен може да бъде българският писател?“, подробно развит в книгата на литературния историк и критик Борис Минков. Той гостува на фестивала не за първи път, а тезата му, че за българския писател известността е по-скоро извън България, а не тук и сега, ще бъде дискутирана и в следващите дни.


Че може да си харесван, обичан, четен и чакан с нетърпение като гост обаче, доказа за пореден път Иван Станков. Професора по българска литература във Великотърновския университет посрещнаха негови студенти, сегашни и бивши, приятели и почитатели от Русе – градът, който е в сърцето му наравно с родното му село Гомотарци. Талантът на Иван Станков да владее и управлява брилянтно думите, емоцията на живия разказ и този път оставиха публиката без дъх.

Романът му „Късна смърт“, който беше в центъра на срещата, е един от номинираните за Националната литературната награда „Елиас Канети“ тази година. В следващите дни на фестивала ще гостуват и авторите на другите номинирани книги.

Това са Костадин Костадинов с „Ловецът на пеперуди“, Николай Терзийски със „Звезди под клепачите“, Бюрхан Керим с „Лавандуловото момче“, Йоанна Елми с „Направени от вина“ и Елена Алексиева с „Вулкан“. В очакване на победителя те ще четат пред публика откъси от произведенията, избрани от журито.

Ще гостуват също писатели, артисти, художници, фотографи, музиканти и преводачи от България, Австрия, Германия, Полша, Румъния, Северна Македония, Унгария и Чехия.


Както всяка година, литературата е във фокуса на събитията, но също и неразделна част от аудио-визуалния спектакъл „Ухото на пясъчния човек“ и „Сцени на разсъмване“, което авторите определят като „представление – обръщение към духа на времето“.

В рамките на фестивала ще бъдат открити три изложби. „Четенето при социализма“ - ГДР и НРБ, ще бъде открита на 3 октомври – националният празник на Германия. Тя ще бъде подредена във фоайето на Доходното здание, а публиката ще си припомни или тепърва ще разбере колко упорити са били хората по времето на социализма, които не са искали да им диктуват какво да четат, които се редели на опашки за редки книги, а на Панаира на книгата в Лайпциг тайно прибирали някои от тъй желаните западногермански издания.


„Простотата и пестеливостта на художествените средства на плаката са неговата сила“- казва Ян Леница, един от най-великите полски плакатисти и автори на анимационни филми. Изложба на плакати от Полша ще бъде открита в Дом Канети на 5 октомври. В нея участват едни от най-известните имена на представители и следовници на полската плакатна школа.

Ден по-късно, на 6 октомври, ще бъде експонирана и „Естествено пространство“, която разглежда природата като място за копнеж към едно по библейски девствено, райско състояние и в същото време място на опасности и екстремни предизвикателства.

Подробности за участниците във фестивала, какво и къде ще представят, всеки може да види на сайта на МД “Елиас Канети“ http://eliascanetti.org/bg/nachalo/.

Чуйте репортаж на Миглена Стефанова от откриването на фестивала. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кармен

Кармен под звездите

Русенската опера ще представи спектакъла "Кармен" от Жорж Бизе тази вечер на площада в центъра на дунавския град. С него културният институт ще закрие творческия си сезон, а също и летния фестивал "Сцена под звездите", организиран от община Русе, съобщиха от културния институт.  Диригент на музикалното събитие е Вилиана Вълчева. В ролята на Кармен..

публикувано на 31.07.24 в 13:11

Българският военен флот в снимки

Любопитен и ценен фотоалбум ще бъде представен пред публиката на Русе на 1 август от 18 :00 часа в Регионалния исторически музей. Изданието разказва в снимки и текст историята на Българските военноморски сили на Дунав. Материалите са събрани от лични и семейни архиви, а книгата е направена по повод 145-ата годишнина от създаването на..

публикувано на 31.07.24 в 11:52

Лято арт се завръща

От 5 до 9 август „Клуб култура за Шумен” организира поредица от събития. Концертите, изложбите и срещите с изтъкнати български творци ще се състоят в двора на Ганушевата къща на улица „Цар Освободител“ № 152.  “За втора поредна година се организират интересни културни прояви. Август месец по традиция не е наситен с много събития от сферата на културата и..

публикувано на 31.07.24 в 11:35

Сукмани и саи в каталог

Каталогът „Сукмани и саи от фонда на РИМ - Търговище“, издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата излезе от печат. Традиционната носия представлява сложна система от знаци, носещи богато смислово съдържание. Неслучайно я сравняват с езика, а местните ѝ варианти – с различните диалекти. Авторите подготвят носията, водени от..

публикувано на 22.07.24 в 09:27

Танго на старините

Днес е големият финал на концертния сезон на Симфониета Шумен. Организаторите  обещават да бъде незабравим.  Поканата е да танцуваме „Танго под звездите“ тази вечер от 19.30 часа на  сцената на “Стария град”. Виртуозът на бандонеона Стоян Караиванов и неговият ансамбъл „Либертанго“ обещават вечер на страстни танга и спираща дъха гледка от Стария град...

публикувано на 18.07.24 в 16:05
Народно читалище

Кино в длан

45 филма са постъпили до момента за участие в IX-ото издание на фестивала „Кино в длан“. Крайният срок за представяне на творбите е 15 септември, напомнят организаторите от Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен.  Всички, които желаят да се включат в конкурсната програма, трябва да изпратят филмите си на интернет страницата www.mkino.org. Няма..

публикувано на 18.07.24 в 08:57

Разбулват тайни под земята

Историческият музей в Попово е един от малкото в страната, които успяха да спечелят два проекта от Министерството на културата за археологически проучвания през това лято. Първият е за разкопки в късноантичния обект Ковачевско кале, а вторият е за геофизично изследване на площ, южно от хореума или склада за зърно в крепостта. Геофизиката е..

публикувано на 12.07.24 в 14:22