Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едната мие другата

4
Снимка: Радио Шумен

Всяка година на 15 октомври отбелязваме Световния ден за миене на ръцете. Това се случва за първи път през 2008 година, след като Общото събрание на ООН я обявява за Световна година на хигиената. Според учените миенето на ръцете със сапун може да спаси живота и здравето на милиони хора по света, да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции. Сапунисването е задължително, защото това е най-достъпният и евтин начин да се предпазим от редица болести.

Съвременните хора сякаш са приели този санитарен комфорт за даденост, но в същото време всяка година милиони деца по света умират заради липса на елементарни санитарно-хигиенни условия.

Звучи странно, но има хора по света, които изобщо нямат достъп до сапун и вода. Пример за това са африканските страни, където само едно на всеки четири домакинства има на разположение условия за миене на ръцете.

Важно ли е да мием ръцете си, защо и как това ни предпазва от различни заболявания? На тези и други въпроси отговориха децата от II б клас в шуменското Основно училище „Д-р Петър Берон“ пред Доротея Генчева.БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музей с история

Историческият музей в Попово вече е част от списъка на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта“. Локацията му може да бъде открита и в дигиталната версия на картата с туристическите маршрути. Приложението „Стоте туристически обекта“ може да бъде изтеглено на мобилния телефон. То съдържа информация за..

публикувано на 23.02.24 в 09:34

Голямото мартенско подаряване

„Голямото мартенско подаряване“ организира шуменското Сдружение "Общество 528" за втора поредна година. Идеята на инициативата е да се съберат употребявани мартеници, получени от хора от цялата страна, да се преработят и подарят.  Миналата година са раздадени 300 мартеници в центъра на Шумен, но тази година те са много повече.  Как се..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Чорбата на Бай Али

Знаете ли, че в България има карта на шкембе чорбата? За радост Шумен присъства в тази престижна класация благодарение на бай Али.  Неговата рецепта, както на всеки един държащ на името си готвач, е тайна. Пред Радио Шумен обаче той разказа за някои важни тънкости в приготвянето на тази чорба. Известно е, че тя е любима на мнозина, особено след..

публикувано на 23.02.24 в 08:19

Капаните на интернет търговията

Електронната търговия набира скорост, а измамници се възползват от това, че потребителите стават все по-смели в покупките онлайн. Пазаруването в интернет се прави механично, без клиентите да си правят труда да проверят кое е лицето, което стои зад дадената обява. Предоставило ли е то минималната информация за физически адрес, телефонен номер и e-mail..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Любомир Стефанов

Спор за меморандум и ротация

Най-острата политическа тема и днес е предложеният меморандум от страна на "Продължаваме промяната – Демократична България". Той касае възможността да се договори изборът на членове на регулатори от страна на съуправляващите коалиции. По темата се изказаха премиерът академик Николай Денков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

Мартеници с история

Етнографският музей в Разград отвори врати за първа работилница за мартеници. Над 300 деца ще майсторят до края на седмицата червено-белите български символи. Екскурзоводът Полина Неделчева и музейният педагог Христо Христов ги учат как се правят традиционните български мартеници от вълнена прежда и дървени мъниста. Всеки участник ще..

публикувано на 22.02.24 в 08:58

Без страх и паник атаки

"Когато за първи път се срещнах с терапията чрез виртуална реалност, осъзнах потенциала на тази технология. Всичко около нас се развива постоянно и психологията не трябва да отстъпва на това. Комбинирането на доказани методи на лечение с технология и дигитализация прави невъзможното възможно. Невероятно е как човек може да превъзмогне страха си, без..

публикувано на 22.02.24 в 08:52