Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинска сестра отличник

Снимка: Личен архив/ Симона Александрова

Симона Александрова от Шумен завършва с отличие специалност „Медицинска сестра“ във Филиал Шумен на Медицински университет – Варна. 

Днес тя ще получи дипломата си на официална церемония заедно с още 46 сестри и акушерки. 

Сестрата отличник вече работи в Клиничната лаборатория на МБАЛ Шумен, но продължава обучението си. Иска да стане старша сестра, не се бои да оглави и тежко отделение, като хирургично. 

Симона не крие, че вече се е сблъскала с трудностите в здравната ни система. Още вярва, че ниското заплащане и негативното отношение към здравните специалисти могат да се променят и млади кадри, като нея, да останат в родината си.

Чуйте интервю на Цветелина Георгиева със Симона Александрова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Димитър Костов

Ремонти пред финала

Завърши първият етап от ремонта на операционния блок в МБАЛ - Шумен. В реновираните две операционни зали вече се извършват ортопедични операции. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Костов.  Те са със съвременна вентилация и филтри, с нови операционни маси и апаратура, имат нов дизайн и антибактериално покритие.  В момента се правят..

публикувано на 10.07.24 в 13:32
Росен Карадимов - първият вдясно

Шанс за Североизтока

По процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост Министерството на иновациите и развитието класира проекти на 10 общини. В Североизточна България са два проекта за Шумен и по един за Търговище и Русе.    Какво е важно за тези проекти? Как инвестициите ще се отразят на развитието на..

публикувано на 10.07.24 в 10:48

От Тодор Икономово до Ливърпул

Ферхад Фадлиев от каолиновското село Тодор Икономово вече 10 години живее и работи в чужбина. Заминал зад граница веднага, след като е завършил пълнолетие и взел шофьорска книжка.  Всяка година по време на летните месеци се връща у дома. Със заплатата от чужбина успява да задели пари за ремонт на бащината къща, защото има намерение да се върне в..

публикувано на 10.07.24 в 08:19

Помощ за бебе след граждански брак

Община Смядово ще подкрепя финансово родителите и осиновителите на всички новородени деца, ако имат средно образование, ако таткото има поне половин година трудов стаж и ако фамилията е със сключен граждански брак. Последното условие предизвикало най-много дебати на общинска сесия, където новата Наредба била обсъждана и приета. В крайна..

публикувано на 10.07.24 в 07:59
Язовир

Повече вода за напояване

Увеличени са количествата вода, които се подават за напояване, сочи графикът на Министерството на околната среда и водите. За Шуменска област от язовир „Тича“ към поливното земеделие за юли отиват 3, 1 млн. кубически метра. Въпреки, че постъпленията на вода в язовира са минимални, няма риск за въвеждане на режим на водата. Нивото на язовира е..

публикувано на 09.07.24 в 12:09

Женската сила през Възраждането

Как българското общество през XIX в. възприема появата на женските благотворителни дружества и все по-сериозната заявка на жените да се самоидентифицират? Доколко моделът на създаване на организациите повтаря нечий чужд модел отвън и кои са автентичните елементи в тях?   Имало ли е мъже в женските дружество до Освобождението? Как..

публикувано на 09.07.24 в 09:01
Снимката е илюстративна

5 милиона за водопроводи

Проекти за над 5 милиона 328 хиляди лева бяха одобрени за ремонт на улични водопроводи във Велики Преслав и 8 села от общината в края на зимата. Сред тях бяха 10 улици във Велики Преслав, по две в селата Осмар, Троица, Хан Крум и Драгоево и по една в Миланово, Мокреш, Имренчево и Златар.  Има ли бедстващи селища в общината, както и такива, които да са..

публикувано на 09.07.24 в 08:23