Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хоро в голямото междучасие

4
Снимка: Радио Шумен

Всеки петък в голямото междучасие учениците на шуменското СУ „Панайот Волов“ се хващат на хоро. Традицията е от миналата учебна година и твърдо я продължават и през тази, а днес точно в 9,30 часа и слушателите на Радио Шумен станаха съпричастни на веселбата.

Хороводите са Мартин Маринов и Николай Красенов. Те са десетокласници и знаят безпогрешно стъпките на много хора, защото са част от ансамбъл „Шумен“.

„Започнахме на шега, но доста от съучениците ни, също и учителите, редовно се включват и продължаваме“, казва Мартин.

Освен че е добър танцьор, той свири на тъпан и с друг ученик – гайдар, понякога озвучават фолклорното междучасие с жива музика.

„Това е начин да се опознае фолклора и да се обикне. Ще го водим хорото, докато има кой да се хване на него“, казва и другият инициатор Николай.


БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски административен съд

Съдът отхвърли жалба на ВиК - Шумен

Административният съд в Шумен отхвърли жалбата на „ВиК – Шумен“ ООД против решение за определяне на финансова корекция на ръководителя на Управляващия орган на оперативна програма „Околна среда" 2014 – 2020 г. С оспореното решение от юни 2023 г. на бенефициента „ВиК – Шумен“ ООД е определена финансова корекция в размер на 25% от стойността на..

публикувано на 22.02.24 в 16:47

Заедно срещу тормоза в училище

В навечерието на 24 февруари - Световен ден за борба срещу тормоза в училище, днес в Общинския младежки дом в Шумен се проведе среща дискусия под надслов „Булинг – лицето на агресията днес!“.  Събитието е продължение на поредицата „На фокус – младите“, включваща прояви по горещи теми, пряко свързани с рискови ситуации и проблеми от ежедневието на..

публикувано на 22.02.24 в 16:32

Нов купол на църквата в Салманово

Нов купол има църквата „Свети Димитър“ в шуменското село Салманово. Кметът Асен Митев каза, че ремонтът на храма е започнал през есента и е приключил в края на декември.  Строителите са чакали подходящи условия, за да демонтират стария и поставят новия купол.  Днес той вече грее върху църквата, а в следващите дни ще бъде и укрепен. Дело е на украински..

публикувано на 22.02.24 в 15:10

Грижа за децата и през 2024 г.

Общинската програма за закрила на детето за 2024 г. бе приета на заседание в община Шумен. В дискусията участваха представители на Комплексния център за социални услуги „Детелина“, Комплекса за социални услуги за деца и семейства, Общинския здравен център и представители на общинската администрация. „През настоящата година продължава дейността..

публикувано на 22.02.24 в 14:16
Шуменски окръжен съд

Затвор за купуване на гласове

Ефективна присъда от 1 година затвор при общ режим на изтърпяване на наказанието наложи Районният съд в Шумен на 43-годишният Севдалин Стоянов за купуване на гласове по време на парламентарните избори през октомври 2022 година. Към това се добавят и 10 000 лева глоба, постанови днес съдия Дияна Георгиева.  Стоянов дължи и близо 1500 лева..

публикувано на 22.02.24 в 14:04

Уточниха приема в образованието

Държавният план-прием в училищата в област Шумен за следващата учебна година беше одобрен. На база целевите прогнозни стойности за област Шумен като възможен максимален брой паралелки от МОН са определени 57 паралелки, направените предложения на училищата са с 67 паралелки.  Предложението на Регионалното управление на образованието е за учебната..

публикувано на 22.02.24 в 12:38

Дрогиран на пътя по обед

39-годишен мъж от Шумен бил засечен да шофира дрогиран. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката била извършена около 12:30 часа вчера в Нови пазар на ул. “Оборище“. Водачът бил с лек автомобил "Тойота ". Тестван бил за алкохол, пробата му е отрицателна. Тестът с дръг чек  отчел положителна на кокаин проба.  При извършено претърсване в..

публикувано на 22.02.24 в 11:53