Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеша на море

7
Снимка: Личен архив

До едно място човек може да стигне по-различни пътища и начини. Най-често през лятото хората избират да пътуват с кола, влак или автобус до любимата ваканционна дестинация. Друг метод на придвижване избира учителят по горско и ловно стопанство в Гимназията по селско стопанство във Велики Преслав - Станчо Станчев. Той решава да почива на Обзор и да стигне дотам пеша.

Маршрутът минава през Преславска планина, Драгоевска планина, Върбишка планина, Камчийска планина и Еминска планина, всичките те дялове на Източна Стара планина. Началото на прехода започва от с. Кралево, община Търговище и достига до Черно море при Обзор и Бяла (нос Свети Атанас) и обратно до село Кралево.  Ходенето до морето и обратно му отнема общо 10 дни. Средно на ден е изминавал около тридесетина километра. Както се казва, здравето е движение и движението е здраве.

Преходът до морето не е единственият през тази година за Станчо Станчев. Той е закрил сезона с туристически маршрут в района на Трън, който шеговито е кръстил "От Трън - на глог, че  по висок - 2023". Маршрутът му започва от Трън,  минава през село Ломница и завършва с изкачването на връх Руй.

Предизвиква себе си и като предприема един от най-дългите пешеходни туристически маршрути по билото на Стара планина - от връх Ком до нос Емине на Черно море. Разстоянието между двете точки (от началото до края ) е около 600 км, а може би и малко отгоре. Преходът го направи за 18 дни.

Чуйте разговор на Деница Колева със Станчо Станчев.БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Горските икони на Вальо Кулев

От няколко години сред удивителната природа на Шуменското плато на няколко места греят икони. Светите образи са дело на известния шуменски художник Валентин Кулев. Иконите са разположени на оживени горски пътеки, откъдето минават много хора и пространството край някои от тях се превръща в малък параклис със свещи.  Първата икона обаче не е..

публикувано на 04.03.24 в 09:00

Паметникът затваря за ремонт

Този 3-ти март е последният, в който ще бъде официалното честване на националния празник край Паметника на свободата на връх Шипка.  В следващите години върху монументът ще бъдат извършени реставрационно-консервационни дейности, които ще продължат три летни сезона, заяви директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, който..

публикувано на 03.03.24 в 09:40
Севджихан Еюбова

Разруши мълчанието

За насилието не трябва да се мълчи. Така смята проф. Севджихан Еюбова, доктор по психология, специалист по психодиагностика на нарушенията в детското развитие, университетски преподавател с   професионални и научни и интереси в областта на аутизма и детското развитие.  Потърсихме проф. Еюбова в седмицата, в която с много инициативи училища и..

публикувано на 01.03.24 в 14:08

Първомартенска картичка на 105

Първомартенска картичка на 105 години пази силистренски журналист Преди няколко години Алексей Минев става собственик на колекция пощенски картички, подарени му от близка. Сред тях открива картичка, изпратена на 1 март 1919 г. от с. Айдемир, до млад мъж, който по това време е на фронта. Картичката е част от дълга кореспонденция,..

публикувано на 01.03.24 в 09:00

Таня и покривите на света

Шуменката Татяна Димитрова изкачи най-високата точка на Африка - връх Ухуро /5895 м/ в планинския   масив Килиманджаро, който се намира  в Североизточна Танзания. Така тя продължава да сбъдва мечтите си, свързани с най-високите върхове в света.  През миналото лято Таня успя да преодолее връх Арарат - най-високият връх в Арменското плато (5165..

публикувано на 01.03.24 в 08:35

300 мартенски усмивки

300   мартеници дари на Професионалната гимназия по селско стопанство в Шумен Минка Кирилова. Така тя се включи в благотворителния базар в подкрепа на деца със специални нужди. За благородния си жест Минка Кирилова ще получи сертификат за дарителство. Минка Кирилова е от онези дами, които за всеки празник украсяват входа на блока, в който..

публикувано на 01.03.24 в 08:10

Деца рисуват времето

Конкурс на тема „Моята метеорологична станция“ организират Читалище „Развитие-1906“ в село Буховци и метеорологичната станция в село Алваново. Желаещите могат да   участват с рисунка, макет или любителски уред от метеорологична станция. Участниците са разделени в три възрастови групи: 7-10 години, 11-15 години и над 16 години. Вашите творби може..

публикувано на 29.02.24 в 12:00