Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумен става технологичен център

Мащабно технологично събитие BEST 2023 (Business, Education, Science and Technology & Popular Science Events) и  Научнопопулярна конференция  на тема "Съвременните предизвикателства пред бизнеса, науката и образованието" ще се проведе на 20 и 21 октомври в Шумен.

Организаторите от шуменския технологичен институт „SiT“ обещават актуални теми и вдъхновяващи лектори, сред които водещи фигури в индустрията, изявени учени, преподаватели и ученици. В рамките на два дни те ще разширят представите ни за възможностите и иновациите на бъдещето. Амбициите са да се направи реално работеща връзката между бизнеса, науката и образованието в областта на технологиите, както и да се превърне Шумен в един от новите технологични центрове на България.

Събитието е с вход свободен, а регистрацията е през сайта на SiT. Форумът е насочен към цялата шуменска общественост и специално към ученици и студенти, хора, които проявяват интерес в областта на технологиите и организации, които са съпричастни с актуалните теми (изкуствен интелект, роботика, интериорен дизайн и др.).

Всичко най-важно за двудневния технологичен форум чуйте в интервюто на Христина Димитрова с организаторите  - директорът на SiT  Владо Генов и 21-годишният Тонислав Троев - включен в тазгодишния индекс "Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България",  студент в Шуменския университет, лектор в „СофтУни“ и носител на редица отличия.

Откриването на BEST 2023 - Шумен е на 20 октомври (петък) в 10.30 часа в административната сграда на "Телепол" в Шумен. Програмата продължава през целия петъчен ден, както и в събота - отново с начало 10.30 часа.
Събитието се провежда с медийната подкрепа на Радио Шумен.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

За и против кръговото

Близо година и половина след като на едно от шуменските кръстовища загуби живота си 22-годишната Светомира, това кръстовище бе обезопасено. Стана под влияние на силния обществен натиск за цялостна промяна в инфраструктурата на Шумен и вземане на мерки за ограничаване на скоростта в този участък – кръговото кръстовище между двата хипермаркета по бул..

публикувано на 28.02.24 в 16:25

Деца в розови фланелки

В Световния ден за борба срещу тормоза в училище, известен още като Ден на розовата фланелка ученици от Средно училище „Никола Й. Вапцаров“ в Силистра организираха флашмоб на градския площад. Силистренци получиха розови балони и позитивни послания, за да бъдем по-добри. Още от репортажа на Незабравка Кирова.

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Поскъпват такситата в Силистра

С нови цени на таксиметровите услуги се сдобиха силистренци. Според една част от водачите на жълти автомобили е крайно време, други се опасяват, че ще загубят от клиентелата си. Но всички са единодушни, че инфлацията и оскъпяването на живота се отразява и на техния джоб. Какво наложи промяната в тарифите чуйте от репортажа на..

публикувано на 28.02.24 в 13:05

Домашен уют в социален център

Дневният център за пълнолетни хора с различни тежки множествени увреждания в Шумен започва да функционира като държавно делегирана дейност от есента на миналата година. Той се намира на партерния етаж на блока на булевард "Мадара" 15. Освен че предлага дневна грижа, обучение и придобиване на различни умения на хора с интелектуални увреждания, Центърът..

публикувано на 28.02.24 в 12:38

Безплатни очни прегледи

Безплатни прегледи за глаукома сред пенсионери ще се проведат в Разград на 15 март. Предварителното записване става в пенсионерските клубове.  Прегледите ще бъдат направени от офталмолога с разградски корени д-р Мартин Литев в Очния комплекс "Д-р Ангелина Миткова".  Проектът се осъществява с помощта на община Разград. Поводът за прегледите е..

публикувано на 28.02.24 в 08:28
Георги Георгиев - кмет на Нови пазар

Пари за спорт в Нови пазар

600 000 лева за ремонт на физкултурния салон на СУ „Васил Левски“ в Нови пазар е отпуснало Министерството на образованието и науката. Съфинансирането от общината е   131 000 лева.  Средствата са по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 - 2027 г...

публикувано на 27.02.24 в 08:44

Българският правопис на 79

79 години от въвеждането на реформата на българския правопис през 1945 г.   се навършват точно днес. Поддръжниците й я определят като съобразена с еволюцията на българската писменост. Критиците пък я наричат просъветска и наложена от идеологически подбуди. Първият официален български правопис е въведен с наредба от министъра на народното..

публикувано на 27.02.24 в 08:35