Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детски център се нуждае от ремонт

Снимка: БНР

Над 400 000 лева са нужни на Центъра за специални образователни потребности в Силистра за неотложен и авариен ремонт на фасадата и обновяване на двора. С последното са се заели и млади хора от Силистра, обединени в неправителствена организация.

Проект за ремонта е направен и съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство, защото сградата е паметник на културата, строена през 1893 година. Чака обаче да се отвори инвестиционна програма, за да получи евентуално финансиране, сподели Нели Маринова, директор на учебната социална институция.

"Фасадата не е ремонтирана. Мазилката е изпопадала преди много време. Вече падат тухли. Покривът е компрометиран. Едни корнизи има на покрива, които се рушат и падат, опасни са. Правен е вътрешен ремонт. Направихме обновяване и на стаите – с нови ламинати, боядисване", посочи тя.

В ужасно състояние е и дворът на институцията, каза още Нели Маринова.

"Не само неравен, с много пукнатини. Демонтирахме една опасна барака. Изградихме нов пясъчник, направихме тревна площ със собствени средства и дарения на строителни материали", допълни тя.

Със собствени сили и средства се включва и Регионалният център за подкрепа на приобщаващото образование в Силистра, който се помещава в същата сграда.

„Бъдеще за Силистра“ е ново сдружение в града, регистрирано едва през септември. Младите хора в него обаче са ентусиасти. С първото си публично събитие – пикник в Дунавския парк – успяха да съберат над 2500 лева за облагородяване двора на Центъра за специални образователни потребности. С тях ще закупят материали, а със свой труд ще направят на първо време беседки, разказа инж. Камелия Гавазова, председател на сдружението.

"Доброволци нарисуваха картини. Подписаха договори за дарение. Мислим да направим коледен бал", каза тя. 

Плановете са дългосрочни за сътрудничеството между Центъра и младите силистренци, не скри Нели Маринова.

В Центъра за специални образователни потребности през новата учебна година има над 50 деца на възраст от 5 до 19 години. С тях работят 12 педагози и терапевти.

Тази година за първи път бе организирана Лятна академия за децата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар лумна в къща

150 кв. м покривна конструкция и покъщнина в две стаи са изгорели при пожар в къща в село Нова Черна. Това съобщават от силистренската полиция. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Причината за произшествието е късо съединение.  Огънят е потушен от екип на пожарната служба в Тутракан.

публикувано на 10.07.24 в 09:31

Топъл обяд в Тутракан

Продължава изпълнението на проекта „Топъл обяд в община Тутракан“ по Програмата за храни и основно материално подпомагане. Това съобщиха от общинската администрация.  Целта на проекта е да бъде предоставяна здравословна, разнообразна и питателна храна на хора в неравностойно положение. Тези, които желаят да бъдат включени в проекта, могат да подават..

публикувано на 10.07.24 в 09:22

Поредният дрогиран зад волана

29-годишен е задържан за шофиране след употреба на кокаин, а в колата му са открити 0.8 грама от същата дрога. Това съобщават от силистренската полиция. Мъжът бил спрян от полицейски служители вчера в Силистра и тестван с техническо средство. Той е отказал кръвна проба.  Задържан е за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно..

публикувано на 09.07.24 в 09:46

При банатските българи

Проучвателна експедиция по българските следи в Трансилвания /Седмиградско/ и посещение при банатските българи в село Стар Бешенов, област Тимиш и град Тимишоара, проведе силистренската Фондация " Бъдеще 2008“. Това е първото посещение в тези райони, където са се формирали първите, най-стари български общности в северната ни съседка .  В 5-дневната..

публикувано на 09.07.24 в 09:42

Нав асфалт в Тутракан

Приключиха текущи ремонти по улиците в Тутракан на ул. „Силистра“ (паркинга на автогарата),  ул. „Шар планина“, ул. „Вежен“, ул. “Георги Бенковски“, ул. „Иван Габровски“, ул. „Васил Левски“, ул. „Трансмариска“, ул. „Иван Вазов“, ул. „Сливница“, ул. „Ана Вентура“, ул. „Дон“, ул. „Руен“, ул. „Марица“, ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Васил Априлов“, ул...

публикувано на 08.07.24 в 09:25

Празник на кайсията

За 20-а поредна година Тутракан става столица на кайсията. Празникът събира производители на този плод от целия регион. Началото е от 10 ч. в парка „Христо Ботев”.  Ще се проведат конкурс-изложение на сортове кайсии, както и конкурси за най-вкусен кайсиев сладкиш, за най-добра кайсиева ракия и за най-вкусно сладко от кайсии. Децата на възраст..

публикувано на 06.07.24 в 08:40

ДПС-Силистра застава зад Доган

Областният съвет на ДПС – Силистра подкрепя единството в партията и застава зад решението на почетния председател на ДПС г-н Ахмед Доган. Декларацията е подписана както от областната и общински структури, така и от кметове и председатели на Общински съвети по места, издигнати от ДПС. Бивши политически фигури съобщават, че членове на..

публикувано на 05.07.24 в 13:20