Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От разносвач до шампион

Снимка: Радио Шумен

Да покориш света с пица, приготвена само за 12 минути. Това направи шуменецът Светослав Митев, който в Рим преди дни заслужи титлата най-добър майстор на класическа пица за 2023 година. Той впечатли журито със селекцията от италиански и български продукти. Освен класическия доматен сос и прясната моцарела, Светослав аранжира шампионската си пица с родна тученица, месо от еленски бут, козе сирене с трюфели и сладко от люти чушки, годжи бери и тиквени семки. Не само журито, но и участниците остават най-силно впечатлени от тученицата. „Мисля, че не бяха виждали нещо подобно върху пица“, каза Светослав Митев.

Шуменецът намира време да сервира пицата си и с чаша българско вино. Избира награждаван роден червен еликсир, реколта 2019 година.


Снимка: Българска асоциация Pizzaioli

Световният шампион сред пицарите още не може да осъзнае какво му се е случило. "Целта ми беше да не се изложа и да представя страната ни, тъй като бях единственият българин. Не съм очаквал, че ще спечеля, все пак аз съм на 23 години. Исках просто да събера опит. В началото семейството и приятелите ми пожелаваха късмет, но очакваха, че няма да спечеля. В момента, в който стана, всички бяха много изненадани, но приятно изненадани“, каза Светослав Митев.

Той успява да стигне до върха в професията си само за три години. През 2021 г. започва работа в шуменска пицария, но като разносвач. „На мен обаче ми беше по-интересно какво се случва в кухнята. Интересът ми нарасна заради приятната атмосфера на работа. Всички бяхме по-скоро приятели, а не колеги“, добавя Митев.

Пицата не бива да е претрупана с продукти. Трябва от едно парче да се усеща вкуса на цялата пица. За да готвите добре италианска кухня у дома, Светослав Митев съветва да имате отношение към храната, да залагате на качествени продукти и да търсите баланса.

„В Италия видях, че добрите готвачи готвят със страст, те си дават сърцето за това, което правят. Готвят с желание и любов. Докато в България, много готвачи работят само за пари, а не защото си харесват професията“, разказа шуменецът, който в момента живее и работи във Варна.

Още чуйте в интервюто на Стоян Стоянов с най-добрия майстор на класическа пица в света за 2023 година Светослав Митев.


По публикацията работи: Велмира Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Онлайн измами с кученца

Социалните мрежи са атрактивна платформа за незаконна продажба на кучета. Профилите, от които се предлагат четириногите, са често от нелегитимни развъдници, което не гарантира здравния статус на животното.  От фондация „Четири лапи“, които са регистрирали този проблем, предупреждават, че са   възможни измами. Това каза Ивелина Иванова,..

публикувано на 27.09.24 в 13:20

Пътни полицаи за пример

Отлично представяне записаха шуменските автоконтрольори в националното състезание "Пътен полицай на годината 2024", което се проведе преди дни в Панагюрище. Отборът на шуменската полицейска дирекция е втори в генералното класиране при мъжете, при дамите сме на трето място. Призовете донесоха отборът на Николай Николов и Валери Вълчев и тяхната..

публикувано на 27.09.24 в 08:23
Община Шумен

Обличат инспекторите в униформи

Над 5000 са фишовете в община Шумен от началото на годината досега, съставени на собственици на МПС за неправомерно паркиране. Това каза за Радио Шумен Валентин Велев - гл. инспектор “Контрол по чистотата” в общината.  Когато установят нарушение, нашите служители правят снимка на превозното средство с дата и час на заснемането, каза Велев...

публикувано на 26.09.24 в 14:20

Тенорът на Русе

Наричали го българския Карло Бергонци заради уникалния му глас. Притежавал е един от най-красивите тенорови гласове на България. Той е Тодор Бонев от Русенската опера. Въпреки че е пял само 10 години, името му е записано в историята на българския оперен театър. Неговите блестящи превъплъщения в оперите „Тоска”, „Бохеми”, „Турандот”, „Кармен”..

публикувано на 26.09.24 в 08:34

Влага превзема новата галерия

Влага в двора на ремонтираната къща „Елеонора“ в Шумен, която се просмуква на първия етаж, не позволява там да се премести част от фонда на Художествената галерия “Елена Карамихайлова“.  Такива  бяха предварителните намерения за ползването на възстановената старинна къща.  „Предстои експертна комисия да огледа и да вземе решения за..

публикувано на 24.09.24 в 11:48

Фантазиите на Теодора

Представяме ви един самоук художник приложник. Тя се казва Теодора Николова и е родом от Исперих. Занимава се с различни изкуства, а отскоро и с енкаустика – восъчна живопис и с асамблаж.  А от няколко години дообогатява картините си и със стихове и проза. Вече има издадени три книги, на път е четвъртата.   „Изкуството за мен е един магичен свят,..

публикувано на 24.09.24 в 08:52

Разговори в библиотеката

Читалищната библиотека „Иван Радов” в Нови пазар започна развитието на свой собствен канал, в който да среща читателите с автори и влогъри, които създават съдържание за книги. Каналът, озаглавен „Разговори в библиотеката”, е дело на библиотекаря Андрей Андреев, който споделя, че планира да публикува по два или три разговора на месец. В първия..

публикувано на 24.09.24 в 08:42