Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балотажи в 7 общини

Снимка: Областна администрация Русе

Над 174 000 бюлетини за изборите в неделя ще бъдат доставени днес в областната управа в Русе. Те ще бъдат посрещнати на място от представители на Областната администрация и общинските избирателни комисии от региона. Създадена е организация веднага след разтоварването бюлетините да бъдат предоставени на общините. Сигурността на бюлетините и изборните книжа ще бъде обезпечена с постоянна полицейска охрана.

Избори тази неделя ще има в 7 от осемте общини в областта. В 4 от тях изборите ще бъдат само за кметове на кметства, а в Русе, Борово и Две могили на втори тур отиват и кандидатите за кметове на общини. 

Най-малко бюлетини са предвидени за община Иваново. Там избори ще се проведат единствено в село Мечка, а бюлетините за имащите право на глас са 500. Избори няма да има в населените места в община Ценово. Там кметът на общината и кметовете на 7 кметства бяха избрани още на първи тур.

Изборите тази неделя в секциите с над 300 избиратели ще се проведат както на хартия, така и чрез машини за електронно гласуване. Само хартиени бюлетини ще се използват в секциите с под 300 души. В подвижните секции ще се гласува също с хартиени бюлетини.

Всички материали ще бъдат разпределени по секциите утре от съответните общини. Председателите на комисиите следва сутринта в деня за размисъл да получат първо книжата.
По публикацията работи: Айше Лятиф

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията на крак за вота

Засилено полицейско присъствие преди и по време на втория тур на изборите ще има в Шуменско. Целта е да не се допускат нарушения, свързани с изборното законодателство.  След анализ са изведени невралгични точки и полицейски екипи са на обход. Директорът на областната дирекция Георги Гендов инспектира изведените като приоритетни за контрол места. Срещна..

публикувано на 03.11.23 в 18:59

112 300 бюлетини под охрана

Пристигнаха бюлетините за втория тур на местните избори в Шуменско, съобщиха от Областната администрация. Получени са общо 112 300 бюлетини.  С тях ще се гласува за кмет на община в общините Шумен, Велики Преслав и Каспичан и за кмет на кметство в общините Шумен, Каспичан и Никола Козлево.  Предстои бюлетините и останалите изборни книжа и..

публикувано на 03.11.23 в 14:29

ЦИК подготвя машините

Централната избирателна комисия подготвя машините за гласуване на балотажа в неделя. Второ денонощие техниците на "Сиела Норма" инсталират устройствата и качват на тях кандидатските листи. С машини ще се гласува в близо 6000 от общо над 7300 секции, в които ще има балотажи за кмет.  По план транспортирането на машините трябва да започне още днес към..

публикувано на 03.11.23 в 13:08

Последен ден от предизборната кампания

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящия втори тур на местните избори на 5 ноември. Събота – 4 ноември, е ден за размисъл.    На втория тур на местния вот ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина, обяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева по-рано..

публикувано на 03.11.23 в 12:01

МВР в готовност за втори тур

В дните преди втория тур на местните избори в Областните дирекции на МВР в региона е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи да имат възможност да упражнят правото си на глас. На желаещите ще им бъде издадено удостоверение, с което да гласуват.  Документът ще служи..

публикувано на 03.11.23 в 09:08

И машини на балотажите

Официално на балотажите на кметските избори в неделя ще може да се гласува и с машини. Това стана ясно късно снощи, след като в Централната избирателна комисия е постъпил доклад за удостоверяване на съответствието на машините, подписан от министъра на електронното управление Александър Йоловски. ЦИК предвижда машини за гласуване на втория тур на..

публикувано на 03.11.23 в 08:59

Блестящи избори преди 50 години

Последните местни избори ни заляха с недействителни бюлетини, с изборни нарушения и с ниска гражданска активност. Нищо общо с изборите преди 50 години. Възможност да разберем колко различно е било ни дават старите вестници и ние надникнахме в местния „Шуменска заря“ заедно с последния му главен редактор журналистът Пламен Георгиев. На 13 януари..

публикувано на 03.11.23 в 08:36