Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци помагат след смерча

с. Лъвино
Снимка: Радио Шумен

До края на седмицата ще остане бедственото положение в село Долец, каза за Радио Шумен временно изпълняващият длъжността кмет на Община Дулово Юксел Исмаил. 60 къщи в селото са най-сериозно пострадали. В момента доброволци от съседни села и от общината помагат в разчистването на щетите от ураганния вятър в събота, сред тях е и новоизбраният кмет на Дулово Невхис Мустафа. Има и хора от доброволното формирование в Алфатар. 

Днес пристигнаха и първите помощи с хранителни продукти от първа необходимост, вода и почистващи препарати, както и строителни материали, каза още Юксел Исмаил. Служители на Агенцията „Социално подпомагане“ приемат  заявления за еднократна помощ. 

До края на годината в селото ще работи аварийна група – това са трайно безработни, регистрирани в Бюрото по труда, уточни временно изпълняващият длъжността кмет на Дулово.

В момента доброволци на платформата Гората.БГ се срещат с хората от пострадалите села Долец и Лъвино, за да преценят как да бъдат разпределени строителните материали, които са осигурени за пострадалите домакинства. На място ще преценят от каква доброволческа подкрепа имат нужда. В дарителската сметка на Гората.БГ към момента са събрани близо 18 хиляди лева. Кампанията продължава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицаи разгониха бездомници

Премахнати са сборища на криминалния контингент, бездомници и злоупотребяващи с алкохол на територията на Разград, съобщават от Областната дирекция на МВР. По разпореждане на директора старши комисар Диян Симеонов и със съдействието на кмета на община Разград рано тази сутрин сапремахнати нерегламентирани „биваци“ на Водна централа, в района на Юта..

публикувано на 07.08.24 в 16:42
Русенски университет

Тараклийският университет - част от РУ

Тараклийският държавен университет става структура на Русенския университет „Ангел Кънчев“ (РУ) според подписаното Споразумение между правителствата на България и Молдова. Това беше прието на днешното заседание на служебния кабинет. По този начин ще се даде възможност за достъп до българското висше образование на значителен брой молдовски граждани..

публикувано на 07.08.24 в 15:22

Крути мерки срещу пожари

Пожарната опасност в Разградска област засега се запазва ниска, като тя се изчислява на база последните десет години. Това стана ясно на работната среща при областния управител Владимир Димитров. Заседанието е част от информационно-образователна кампания на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите.  Според инспектор..

публикувано на 07.08.24 в 15:03

ВиК авария в Шумен

В момента авария на ул. „Поп Андрей“ в Шумен остави без вода част от   улиците „Владайско въстание“, „Ивайло“ и „Априлско въстание“.  От ВиК заявяват, че водоподаването ще бъде възстановено след приключването на ремонтните работи и не се ангажират с краен срок

публикувано на 07.08.24 в 13:49

4,36 милиона за сметище

Договор за финансиране на проект за рекултивация на първата клетка на депото за битови отпадъци край село Пайдушко подписа община Търговище. Целта е да се намали рискът от последващо замърсяване на околната среда заради натрупаните количества отпадъци. Техническата част на проекта предвижда изграждане на система за отвеждане на отпадъчните води..

публикувано на 07.08.24 в 13:43

Сърца и в селата

Започна доставката и монтирането на 17 метални съоръжения във формата на сърца в Разград. В тях ще се събират пластмасови капачки за благотворителната кампания „Аз Вярвам и Помагам“.   До днес в община Разград имаше общо 8 сърца за капачки – до РБ “Проф. Боян Пенев“, на пазарчето в жк „Орел“ и в жк „Абритус“, както и в селата Пороище, Дряновец,..

публикувано на 07.08.24 в 13:18

Овладяха пожар в Побит камък

Пожар в село Побит камък, който възникна в късния следобед вчера, е овладян със съдействието на няколко институции и участието в гасенето и на доброволци.  Предотвратено бе разрастването на огъня към гористите местности край селото. Затрудненията бяха свързани с възникването в един и същ период на няколко пожара в Разградска област.  Огнеборци от..

публикувано на 07.08.24 в 12:20