Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Лекция за изкуствения интелект

Лекция на тема „Виртуалният асистент Chat GPT и използването му в образованието“ се проведе днес в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. Гост-лектори бяха проф. Станислав Иванов и доц. Мая Иванова, препователи във Висшето училище по мениджмънт във Варна. Фокус на срещата бяха възможностите, които изкуственият интелект дава при подготовката на научни трудове, изследвания и статистически проучвания в сферата на средното и висшето образование. 

Лингвистичният модел Chat GPT е обучен да разбира човешкия език и да отговаря на въпроси, като използва голямо количесто данни и алгоритми за самообучение. Базовата му версия е безплатна за употреба.

Още за предизвикателствата, свързани с навлизането на изкуствения интелект в живота, чуйте от интервюто на Полина Караджова с проф. Станислав Иванов.


По публикацията работи: Антоний Петров

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Баклавата на Али Уста

Едно от най-вкусните места в Шумен се намира в началото на Казанджийската улица, където в магазин на кьоше са подредени баклавите на Али Куввет.  Майсторът на ориенталските сладкиши пристига в града под Илчов баир през 2011 година и остава заради климата, чистия въздух и уханието на липите в края на месец май.  62-годишният кулинарен специалист..

публикувано на 09.12.23 в 15:14

Стани богат със знания

Учителката по икономика в Професионалната гимназия по икономическа информатика "Джон Атанасов" в Търговище Петя Вълчева спечели 10 000 лева от предаването "Стани богат". Епизодът с нейното участие е заснет през септември, но беше излъчен в ефир преди броени дни и предизвика очаквано голям интерес.  По време на играта си преподавателката използва и трите..

публикувано на 09.12.23 в 10:30

Коледни звездички в Главиница

До 10 декември е срокът за подаване на заявки за участие в четвъртото издание на конкурса „Коледна звезда“ в Главиница. Досега организаторите на Националния конкурс "Коледна звезда" са получили от цялата страна стотици картички, над 200 сувенира и сурвакници, които ще са част от благотворителния базар в подкрепа на малкия Самуил Георгиев.  В..

публикувано на 08.12.23 в 15:46

Честит празник, студенти!

„Най-важното е да си вземем изпитите и да се реализираме като добри специалисти“. Това заяви по повод днешния студентски празник Милена Казакова, която е студентка в трети курс в специалност   "Начална училищна педагогика с английски език" в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.  Честването на студентския празник започва през..

публикувано на 08.12.23 в 08:22

Млад атлет дари събрани за него пари

18-годишният Лъчезар Вълчев е един от най-успешните млади лекоатлети у нас. Разградчанинът е двукратен световен ученически шампион, който мечтае за олимпийския връх. Тази година той успя да завоюва отличия за скок дължина и троен скок от състезания в Рио де Женейро и Йерусалим. Благотворителен концерт в родния му град за Деня на семейството събра..

публикувано на 07.12.23 в 11:26

Глоби в найлоновите пушални

Ако седнете на кафе с цигара в място, заградено от четири страни, макар и с временна метална конструкция и найлони, може да ви сполети глоба. Мястото се смята за закрито, според нормативната уредба. На санкции подлежат и заварените клиенти с димящи цигари, и собствениците на изградените обекти. В Шумен има глобени за пушене на закрити обществени места ,..

публикувано на 07.12.23 в 09:28

Да помогнем на Ивон

,,Щастливо бъдеще за Ивон“ се нарича кампанията за набиране на средства за 8-годишно момиченце от Шумен.  На 1 година, когато разбират, че детето има забавено двигателно развитие, родителите започват да посещават различни специалисти и през 2017 г.  поставят диагнозата на Ивон -  Детска церебрална парализа-долна спастична парапареза. През цялото..

публикувано на 07.12.23 в 08:37