Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увредиха външна стена на стария Преслав

6
Златният дворец във Велики Преслав
Снимка: Радио Шумен

По време на разкопаването на трасето за довеждащия водопровод от язовир "Тича" към Шумен е пострадала външната стена на Велики Преслав, съобщи археологът Георги Майсторски. Според него сигнал е бил подаден към МВР и предстои да се напише доклад към Министерството на културата и инспектората по културното наследство.

Чуйте още какво каза Георги Mайсторски за Радио Шумен.


Директорът на Историческия музей във Велики Преслав Александър Горчев коментира за Радио Шумен по казуса, че в първите дни на ноември вече е изпратил доклад за извършеното нарушение към Министерството на културата. 

Какво поясни Александър Горчев за Радио Шумен може да проследите тук.


Археологът Иван Бабаджанов от РИМ Шумен обяви, че навярно изкопните работи за изграждане на водопровода от язовир Тича към Шумен са приближили външната крепостна стена на Велики Преслав в края на септември и началото на октомври. Според него външната крепостна стена може и да не е компрометирана при инцидента, а преди това, понеже в близост е имало строителни дейности преди години. Иван Бабаджанов поясни, че е бил наблюдаващ строителните дейности археолог от 17 до 24 октомври.

Какво заяви още Иван Бабаджанов за Радио Шумен може да проследите тук.

Снимките са на археолога Георги Майсторски по време на проучването на обекта преди години.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отличен за Денис

С две пълни шестици на държавните зрелостни изпити и с пълно отличие всяка година като възпитаник на Професионалната гимназия за чужди езици „Екзарх Йосиф“ в Разград, Денис Халил завърши училищните си години.  Матурата по български език и литература е взел с 97 точки, а по английски език с 96.50 точки. Печелил е и многобройни награди от конкурси,..

публикувано на 04.07.24 в 15:24
Иво Инджов

Пак ни изпращат на избори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов беше длъжен да предложи правителството и то можеше да бъде избрано с висока степен на вероятност, но разделението в гласовете на ДПС унищожи този шанс, каза медийният изследовател и политически наблюдател Иво Инджов.  Другата причина предложеното правителство да не получи подкрепа е липсата на програма, липсата на..

публикувано на 04.07.24 в 14:30

Чистка или ново начало в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 13:39

Съдебната власт в числа

Първото интерактивно табло с данни за работата на съдебната власт създава Институтът по пазарна икономика. Целта е да се разпространи информация за дейността на съда и прокуратурата до възможно най-широк кръг от хора. Таблото е наречено “Съдебната власт в числа”. То обобщава и представя данни за основни аспекти от работата на съдебната власт в..

публикувано на 02.07.24 в 13:23

Лъжата умира, когато я хванеш

Семинар за разпознаване на фалшивите новини организира екип на информационния сайт "Mediapool" в сесийната зала на община Шумен. „Можеш бързо да съчиниш една фалшива новина, да я разпространиш лавинообразно, но проверката на фактите и доказването на лъжата отнемат много повече време“, обясни журналистката Мартина Бозукова.  Хибридните атаки, на които са..

публикувано на 02.07.24 в 13:19
Народно читалище

На кино в Шумен

37 български филми и 19 киноленти от чужбина са включени в конкурсната програма на Международния фестивал на любителските исторически филми, който ще започне днес -  28 юни, в Шумен и ще продължи до  30 юни. В тазгодишното издание на фестивала участват кинолюбители от цяла България и чужбина. Общо над 60 са подадените до началото на тази седмица..

публикувано на 28.06.24 в 08:15

Конференция в джамията

Кръгла маса на тема "Турският периодичен печат в България между двете световни войни и проблемите на мюсюлманската общност" се провежда в Шумен днес.  В този период - между двете войни в България - са издавани най-много вестници на турски език от целия Балкански полуостров. В момента периодичните издания на турски език в България се броят на..

публикувано на 27.06.24 в 16:01