Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заклеха се да ни служат

Новият кмет на Община Шумен Христо Христов, новоизбраните общински съветници и кметовете на кметства се събраха днес за първи път, за да положат тържествена клетва да спазват законите и да работят за благоденствието на гражданите на общината.

Първата сесия беше водена от доайена сред съветниците - Николай Калев /76 г./ от групата на БСП. Досегашният кмет два мандата Любомир Христов връчи на новия кмет Христо Христов кметската огърлица и ключа на Шумен.  Той се обърна към наследника си с думите: "Направете така, че хората да ви повярват, загърбете егото си, работете за нашите граждани".

Новият кмет, от своя страна, благодари за силната подкрепа и оказаното доверие: "Това е най-ценното нещо, което получих на този вот и трябва да го оправдая. Няма да загърбя нито един проблем или идея, която сте ми споделили по време на срещите ни. Ще работя за чиста, подредена и благоденстваща община. Днес сме под погледите на всички шуменци и ние сме част от разрешаването на проблема. През диалог, аргументи и действия да постигнем нов подход в работата между общинската администрация и гражданите при вземането на решения за града".

От трибуната на сесийна зала съветникът Албена Иванова-Неделчева от ГЕРБ призова да се прояви единство и да се загърби политическото напрежение, за да се изгради нова визия за Шумен. Тя добави, че ще се бори за инвестиции в интелектуалния потенциал на младите хора.

 „Проблемите пред Шумен са много и те не търпят отлагане. Това показва и резултатът от изборите, след като шуменци казаха ясно и недвусмислено, че желаят промяна. Гражданите са нетърпеливи и няма да има дълъг толеранс нито към кмета, нито към Общинския съвет“, добави Веселин Пенчев, общински съветник от „Левицата!“. 

 „Нашият апел и нашето предложение е да бъдем искрени в намеренията си и достойни в делата си“, обърна се към колегите си общинският съветник от ДПС Метин Джамбазов. 

 „Забравете за изборите, колкото по-бързо го направите, толкова по-бързо ще започнем да работим в името на хората, които са ни изпратили тук. Нека подхождаме добронамерено към идеите за Шумен, а не с егоизма – дали са мои или ваши“, каза Владимир Йолов от Местната коалиция „Движение България на гражданите“. 

 „Нашата група стои твърдо зад всичко, което проф. Христов каза по време на кампанията. Всички идеи имаха дълбоко социално измерение. Надявам се да видим всичко това и в програмата, която по закон трябва да бъде изработена в следващите месеци“, добави Иван Йонков от БСП.

Предстои с таен вот да бъде избран председател на Общинския съвет.  Две са предложенията - адвокат Ивайло Илиев от ГЕРБ и Ася Аспарухова от ПП-ДБ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Краен срок за помощи

Днес е последният ден, в който земеделските стопани, които отглеждат картофи, черупкови плодове и култивирани гъби, могат да подават заявления за подпомагане по помощта de minimis. Това съобщават от Държавния фонд „Земеделие“ и припомнят, че помощта се отпуска за покриване на част от производствените разходи за 2024 г. Заявленията се подават в..

публикувано на 26.07.24 в 08:36

Времето в петък

Днес денят ще е с по-значителна облачност, на места все още ще има валежи от дъжд, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра.  Постепенно валежите ще спрат и до вечерта облачността ще се разкъса и намалее до ясно.  Ще духа умерен вятър от север-северозапад, привечер ще отслабне.  Максимални температури между 25° и 30°, за Шумен около 27°

публикувано на 26.07.24 в 08:32

Планово без ток

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в : Област Силистра От 08:30 ч. до 15:30 ч. , град Силистра – ул. „Белица“ от №2 до №22, ул. „Дунав“ от №12 до №26, ул. „Лом“ от №3 до №22, ул. „Старо село“ от №1 до №37. Област Търговище..

публикувано на 26.07.24 в 08:24

Оранжев код за валежи и бури

Дъждовно е утрото в Североизточна България. Между 18 и 21 градуса са измерените в 6:00 ч. температури в региона. Най- хладно е било в Разград – 18 градуса, в Шумен и Търговище - 19 градуса, в Русе термометрите са показвали 21 градуса.  Атмосферното налягане в Шумен е 984 хПа, а о тносителната влажност на въздуха е 94%. Днес облачността ще е по- често..

публикувано на 25.07.24 в 07:22

Адреси без ток

В Шуменска област поради неотложни ремонти от 08:30 ч. до 16:00 ч. ще бъде прекъснато захранването в Шумен - ул. "Ген. Скобелев", районът около Сестринското училище, смущения са възможни в част от село Златар.  От 09:00 ч. до 17:00 ч.   т ок няма да има в село Страхилица, в част откв. "Дивдядово" - бул. "Велики Преслав" от № 53 до № 110,..

публикувано на 25.07.24 в 06:30

Планово без ток

Бюлетин за планови прекъсвания на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен Сряда, 24.07.2024 г.: Разград В периода  24.07.2024 - 25.07.2024 от 08:30 ч. до 16:30 ч. , поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато..

публикувано на 24.07.24 в 07:06

Времето в сряда

Преди обяд ще преобладава слънчево време, но следобед отново ще се появи купеста и купесто-дъждовна облачност. На отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.  Ще духа слаб северен вятър. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, за Шумен – около 32°. Прогнозата за времето е на  Любомир Маджаров от Националния институт..

публикувано на 24.07.24 в 06:40