Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заклеха се да ни служат

Новият кмет на Община Шумен Христо Христов, новоизбраните общински съветници и кметовете на кметства се събраха днес за първи път, за да положат тържествена клетва да спазват законите и да работят за благоденствието на гражданите на общината.

Първата сесия беше водена от доайена сред съветниците - Николай Калев /76 г./ от групата на БСП. Досегашният кмет два мандата Любомир Христов връчи на новия кмет Христо Христов кметската огърлица и ключа на Шумен.  Той се обърна към наследника си с думите: "Направете така, че хората да ви повярват, загърбете егото си, работете за нашите граждани".

Новият кмет, от своя страна, благодари за силната подкрепа и оказаното доверие: "Това е най-ценното нещо, което получих на този вот и трябва да го оправдая. Няма да загърбя нито един проблем или идея, която сте ми споделили по време на срещите ни. Ще работя за чиста, подредена и благоденстваща община. Днес сме под погледите на всички шуменци и ние сме част от разрешаването на проблема. През диалог, аргументи и действия да постигнем нов подход в работата между общинската администрация и гражданите при вземането на решения за града".

От трибуната на сесийна зала съветникът Албена Иванова-Неделчева от ГЕРБ призова да се прояви единство и да се загърби политическото напрежение, за да се изгради нова визия за Шумен. Тя добави, че ще се бори за инвестиции в интелектуалния потенциал на младите хора.

 „Проблемите пред Шумен са много и те не търпят отлагане. Това показва и резултатът от изборите, след като шуменци казаха ясно и недвусмислено, че желаят промяна. Гражданите са нетърпеливи и няма да има дълъг толеранс нито към кмета, нито към Общинския съвет“, добави Веселин Пенчев, общински съветник от „Левицата!“. 

 „Нашият апел и нашето предложение е да бъдем искрени в намеренията си и достойни в делата си“, обърна се към колегите си общинският съветник от ДПС Метин Джамбазов. 

 „Забравете за изборите, колкото по-бързо го направите, толкова по-бързо ще започнем да работим в името на хората, които са ни изпратили тук. Нека подхождаме добронамерено към идеите за Шумен, а не с егоизма – дали са мои или ваши“, каза Владимир Йолов от Местната коалиция „Движение България на гражданите“. 

 „Нашата група стои твърдо зад всичко, което проф. Христов каза по време на кампанията. Всички идеи имаха дълбоко социално измерение. Надявам се да видим всичко това и в програмата, която по закон трябва да бъде изработена в следващите месеци“, добави Иван Йонков от БСП.

Предстои с таен вот да бъде избран председател на Общинския съвет.  Две са предложенията - адвокат Ивайло Илиев от ГЕРБ и Ася Аспарухова от ПП-ДБ.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„За да я има България“

330 ученици от 1 до 12 клас участваха в 20-тото издание на конкурса рецитал „За да я има България“, който се проведе в сградата на Община Русе.  Литературният форум е организиран от Общинския младежки дом и целта му е да съхрани и популяризира българската поезия и националното самочувствие у младите хора.  По традиция тазгодишното издание на..

публикувано на 25.02.24 в 10:13

„А сега накъде?“

Кариерно събитие "А сега накъде?" организира за четвърта поредна година Младежкият парламент към Общинския младежки дом в Русе. Събитието започва от 11 часа в Доходното здание. Целта на форума е да помогне на младите хора от Русе и региона да се ориентират професионално и да изберат висше учебно заведение. Ще участват професионалисти от..

публикувано на 25.02.24 в 09:49

Облачно, но топло в неделя

Днес ще има значителна облачност, но без валежи. Ще духа слаб южен вятър, следобед до умерен от юг-югоизток.  Температурите остават високи за края на февруари, но ще са по-ниски от вчерашните почти масови рекорди. Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°. За Шумен – около 16°. 

публикувано на 25.02.24 в 07:19

Две години война в Украйна

Две години се навършват от началото на войната в Украйна. По този повод от пресслужбата на Министерския съвет разпространиха обръщение на премиера Николай Денков. В него се казва: " На тази дата, точно преди 2 години, осъмнахме с новината, че Русия е започнала война срещу Украйна. Непредизвикана, безпричинна, абсурдна война, която разтърси..

публикувано на 24.02.24 в 09:24
Детската ясла във В.Преслав

Единни за статута на детските ясли

Председателят на Общинския съвет във Велики Преслав Анелия Асенова и кметът на общината Янко Йорданов подписаха съвместна декларация за запазване статута на детската ясла в града като самостоятелна институция в ресора на здравното министерство. Тази декларация беше гласувана в Общинския съвет на последната сесия преди броени дни. Причината да бъде..

публикувано на 24.02.24 в 07:32

Слънчева събота

Най-топло в Северизточна България тази сутрин е в Русе и Силистра, където са измерени 10 градуса, в Разград – 9, в Търговище – 5. В Шумен измерената температура и 4 градуса, атмосферното налягане е 988 хектопаскала – по-високо от средното за месеца и през деня ще се понижава; относителната влажност на въздуха е 95%. Днес над..

публикувано на 24.02.24 в 07:15

Проверка на парите за Covid-19

Сметната палата препоръча проверка на средствата, похарчени за борба с Covid-19. Въпреки действията на здравните власти и осигурените значителни средства за защита на живота и здравето на хората по време на пандемията, България е сред страните с най-висока заболеваемост и смъртност от Covid-19 в света – това е заключението в доклада на..

публикувано на 23.02.24 в 08:38