Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Душанбе до Плиска

Обречени да бягат от войни и различни режими. Принудени няколко пъти да започват живота си от начало и на нови места. Така може да се обобщи животът на дедите и семейството на Владимир Гавриленко от Плиска, както в старо, така и в ново време.

Владимир Владимирович Гавриленко е бесарабски българин, но не от Молдова или Украйна, където е най-многочислена тази общност.  Той е от Таджикистан, където 97% от населението изповядва исляма и по-малко от 2% християнството.

От 10 години живее в  Плиска. Работи към кметството в малкото градче, назначен към озеленяването и чистотата и твърди, че е доволен от живота си.

Историята на семейството му,  както в миналото, така и днес  е пример за това какво правят войните с живота на хората. И как, въпреки всичко и всички, можеш да се върнеш към корените и да живееш с удовлетворение и с благодарност за това, което имаш.

 Интервю на Христина Димитрова с Владимир Гавриленко за проекта „Новите нашенци“.

Интервюто с Владимир Гавриленко е част от проекта "Новите нашенци", който се съфинансира от Европейския съюз и се осъществява в партньорство с ЕВРОПА ДИРЕКТНО Шумен.

Информацията и мненията в рубриката не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз. Европейската комисия, както и което и да е лице, действащо от името на Комисията, не носи отговорност за начина, по който информацията може да бъде използвана.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Музей с история

Историческият музей в Попово вече е част от списъка на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта“. Локацията му може да бъде открита и в дигиталната версия на картата с туристическите маршрути. Приложението „Стоте туристически обекта“ може да бъде изтеглено на мобилния телефон. То съдържа информация за..

публикувано на 23.02.24 в 09:34

Голямото мартенско подаряване

„Голямото мартенско подаряване“ организира шуменското Сдружение "Общество 528" за втора поредна година. Идеята на инициативата е да се съберат употребявани мартеници, получени от хора от цялата страна, да се преработят и подарят.  Миналата година са раздадени 300 мартеници в центъра на Шумен, но тази година те са много повече.  Как се..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Чорбата на Бай Али

Знаете ли, че в България има карта на шкембе чорбата? За радост Шумен присъства в тази престижна класация благодарение на бай Али.  Неговата рецепта, както на всеки един държащ на името си готвач, е тайна. Пред Радио Шумен обаче той разказа за някои важни тънкости в приготвянето на тази чорба. Известно е, че тя е любима на мнозина, особено след..

публикувано на 23.02.24 в 08:19

Капаните на интернет търговията

Електронната търговия набира скорост, а измамници се възползват от това, че потребителите стават все по-смели в покупките онлайн. Пазаруването в интернет се прави механично, без клиентите да си правят труда да проверят кое е лицето, което стои зад дадената обява. Предоставило ли е то минималната информация за физически адрес, телефонен номер и e-mail..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Любомир Стефанов

Спор за меморандум и ротация

Най-острата политическа тема и днес е предложеният меморандум от страна на "Продължаваме промяната – Демократична България". Той касае възможността да се договори изборът на членове на регулатори от страна на съуправляващите коалиции. По темата се изказаха премиерът академик Николай Денков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19

Мартеници с история

Етнографският музей в Разград отвори врати за първа работилница за мартеници. Над 300 деца ще майсторят до края на седмицата червено-белите български символи. Екскурзоводът Полина Неделчева и музейният педагог Христо Христов ги учат как се правят традиционните български мартеници от вълнена прежда и дървени мъниста. Всеки участник ще..

публикувано на 22.02.24 в 08:58

Без страх и паник атаки

"Когато за първи път се срещнах с терапията чрез виртуална реалност, осъзнах потенциала на тази технология. Всичко около нас се развива постоянно и психологията не трябва да отстъпва на това. Комбинирането на доказани методи на лечение с технология и дигитализация прави невъзможното възможно. Невероятно е как човек може да превъзмогне страха си, без..

публикувано на 22.02.24 в 08:52