Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строят първи километри

Снимка: Pixabay

Подписано е разрешението за строеж на първите 7,6 километра от магистралата Русе – Велико Търново. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред членовете на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление. 

В момента тече процедура по обнародването му в Държавен вестник и се очаква реалното строителство да стартира през следващата или най-късно по-следващата седмица. Сроковете за изготвяне на техническите проекти за останалата част от двата участъка от магистралата между Русе и Бяла и обхода на Бяла са март и април 2024 г., след което ще се влезе в процедура за издаване на разрешение на строеж и за тях. 

„В бюджета за 2024 г. има заложени 1 млрд. лв. за магистрали. За доизграждането на АМ „Хемус“ са заложени 100 млн. лв., които не са достатъчни. Средствата ще стигнат за завършване на строителството на участък 1 и за продължаване на работата по лот 2 и 3“, каза регионалният министър в отговор на въпрос за доизграждането на АМ „Хемус“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Награди за шампиони

Спортното училище „Майор Атанас Узунов“ в Русе отбеляза своя патронен празник.  По време на тържествената церемония бяха наградени с плакети медалистите от Европейското първенство по вдигане на тежести в София. Ангел Русев, който завоюва своята четвърта шампионска титла, е бивш възпитаник на учебното заведение, а бронзовият медалист от престижния..

публикувано на 22.02.24 в 13:35

Стипендии за космически лагер

Община Русе и Центърът за творческо обучение ще предоставят две стипендии за участие в Международния космически лагер като партньори по програмата „Space Turkiye”.  Всяка стипендия покрива разходите по престоя, храненето и пътуването на децата и е в размер на 1270 щатски долара.  За стипендии могат да кандидатстват ученици на възраст между 11 и..

публикувано на 22.02.24 в 10:48

Ремонтират Доходното здание

Започнаха подготвителните дейности за ремонта на сградата на Доходното здание в Русе, съобщават от общината.  Предвижда се реставрация на покрива и главните фасади на корпуси „А“, „К“ и   „Л“, както и обновяване на техническите инсталации. Конструкцията на сградата е в добро състояние, но има увреждания по фасадата и в покривните покрития, които..

публикувано на 21.02.24 в 15:43

Вандали вилняха в Червен

Неизвестни са унищожили информационните табели на Средновековен град Червен, съобщават от Регионалния исторически музей в Русе.  Част от табелите са изтръгнати от местата им, други са с отлепени принтове, трети са заличени със спрей или надраскани с графити.  От музея припомнят, че през 2022 година по проект на стойност 10 000 лева са поставени 14..

публикувано на 21.02.24 в 11:16

146 години свобода

Русенци отбелязаха 146 години от освобождението на града от османска власт.  Венци и цветя  бяха поднесени на Пантеона на възрожденците. Свещеници отслужиха благодарствен молебен.  На място беше строен и почетен строй от 13-и гвардейски младежки отряд при Общинския младежки дом, а Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев изпълни празнични..

публикувано на 20.02.24 в 14:11

Ремонтират спортни салони

Община Русе спечели финансиране за изграждане и за ремонт на физкултурните салони на двете училища „Никола Обретенов“ и “Олимпи Панов“.  В Основното училище „Никола Обретенов" се предвижда физкултурният салон да бъде с топла връзка към сградата на училището и самостоятелен подход от двора. Ще има съблекални за учениците, санитарни възли, стая за..

публикувано на 20.02.24 в 08:35

Русе чества Освобождението си

Временно ще бъде затворен за автомобили общинският паркинг пред храм „Света Троица“ в Русе. Там от 10:30 часа ще се проведе възстановката, организирана от Национално дружество „Традиция“ по случай Освобождението на Русе. Паркингът през църквата ще бъде затворен от 9:00 до 11:00 часа днес. От 9:00 ч. в Катедрален храм „Света Троица“ Русенският..

публикувано на 20.02.24 в 08:25