Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Музей на спомените

4
Снимка: Радио Шумен

В търговищкия квартал „Бряг“ живее 82-годишният Стоичко Стоичков. Съседите му обаче го знаят като дядо Стоичко. Той е известен и заради това, че е превърнал дома си в музей на спомените. Пази, но и показва на любопитните предмети от стария бит. Те имат и сантиментална стойност за него, защото са били част от живота му.

Като в истински  музей в двора на дядо Стоичко може да се видят диканя, паламарка, сърп, плуг с лемеж, точило и още много други някогашни оръдия на труда, които днес малко от нас могат да различат. 82-годишният мъж разказва историите на всяко от тях.

„Това е торбичката, с която съм ходил на училище и съм си пасял двете кончета в продължение на 7 години като ученик, това е пионерската ми връзка от 70 години“, показва милите си спомени Стоичко Стоичков.

В двора на дядо Стоичко е неговата житейската история – първо трудното детство, после земеделската работа със съпругата му по полетата на Омуртажкия край. Всичко му е още по-свидно след нейната смърт.


Няма един предмет, до който аз не съм се докосвал, да не съм го използвал.. И това е било цели 70 години, от 10-12 години съм започнал, аз, когато ги подреждах, ги изживях всичките, скъпи ми са всичките“, казва още  82-годишният пазител на спомени.

През годините Стоичко бил учител по физкултура и треньор по борба, но страстта му към земеделската работа остава непреходна.

Това е точило за точене на лемежи, на ножове, на тесли. Това е крината, мерна единица за жито, събираше мисля, че около 11 кг жито., машинката за мачкане на картофи, ето, слагат се картофките тука, натиска се, смачква се, изстисква се, вади се отново, пак се пълни. Това е паламарка, като придатък към сърпа, със сърпа се режат житените класове, а с паламарката се събират житените класове. Това е бакъра, дето носихме вода, това е колелото, което с този синджир изкарва вода от кладенеца. Това е диканята, тука са наредени кремъците, те вършат тази работа – най-важната, режат сламата, цялата повърхност е била с кремъци, отпред е изкривена нагоре, за да не затлачва сламата, тегли се тука с един синджир, конете или биволите вървят и цял ден или до обед обикалят хармана“, допълва той.

А железните колела, които днес украсяват пътеката, в миналото са били сред основните части на плуга за дълбоката оран.

 Това са лемежите, ето горният и долният, това е тасът, това е обръщалото на плуга, когато трябва да се обърне браздата на обратно“, разказва с умиление възрастният мъж.

 За съседите си Стоичко е непресъхващ извор на спомени, но и живата история на квартала.


Дядо Стоичко е един изключително приятен, много начетен, интелигентен, интересува се от различни неща, целият квартал го познава, особено за годините си аз лично смятам, че е една изключителна интересна личност, която заслужава човек да познава“, казва Даниела Димитрова.

Дядо Стоичко вярва, че съкровищата му ще се предават на поколенията от двамата му сина, а междувременно с охота посреща гости – стар звънец известява пристигането им.

Чуйте историята на дядо Стоичко.БНР подкасти:

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Коледни звездички в Главиница

До 10 декември е срокът за подаване на заявки за участие в четвъртото издание на конкурса „Коледна звезда“ в Главиница. Досега организаторите на Националния конкурс "Коледна звезда" са получили от цялата страна стотици картички, над 200 сувенира и сурвакници, които ще са част от благотворителния базар в подкрепа на малкия Самуил Георгиев.  В..

публикувано на 08.12.23 в 15:46

Честит празник, студенти!

„Най-важното е да си вземем изпитите и да се реализираме като добри специалисти“. Това заяви по повод днешния студентски празник Милена Казакова, която е студентка в трети курс в специалност   "Начална училищна педагогика с английски език" в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.  Честването на студентския празник започва през..

публикувано на 08.12.23 в 08:22

Млад атлет дари събрани за него пари

18-годишният Лъчезар Вълчев е един от най-успешните млади лекоатлети у нас. Разградчанинът е двукратен световен ученически шампион, който мечтае за олимпийския връх. Тази година той успя да завоюва отличия за скок дължина и троен скок от състезания в Рио де Женейро и Йерусалим. Благотворителен концерт в родния му град за Деня на семейството събра..

публикувано на 07.12.23 в 11:26

Глоби в найлоновите пушални

Ако седнете на кафе с цигара в място, заградено от четири страни, макар и с временна метална конструкция и найлони, може да ви сполети глоба. Мястото се смята за закрито, според нормативната уредба. На санкции подлежат и заварените клиенти с димящи цигари, и собствениците на изградените обекти. В Шумен има глобени за пушене на закрити обществени места ,..

публикувано на 07.12.23 в 09:28

Да помогнем на Ивон

,,Щастливо бъдеще за Ивон“ се нарича кампанията за набиране на средства за 8-годишно момиченце от Шумен.  На 1 година, когато разбират, че детето има забавено двигателно развитие, родителите започват да посещават различни специалисти и през 2017 г.  поставят диагнозата на Ивон -  Детска церебрална парализа-долна спастична парапареза. През цялото..

публикувано на 07.12.23 в 08:37

Възраждат читалище „Сакар Балкан“

Започва съживяването на Народното читалище „Сакар Балкан“ във върбишкото село Чернооково. За целта с общински средства е построена двуетажна сграда. В нея ще се помещават кметството, здравният пункт и библиотеката. Старото читалище е основано през 1960 г. Към него са функционирали библиотека и състави за художествена самодейност. Читалището..

публикувано на 06.12.23 в 08:33

Кмет на минимална заплата

Кметът на алфатарското село Бистра алармира, че са му намалили заплатата с 1000 лева по политически причини. Имал и ограничен достъп до кметството – с два ключа – един за външната врата на сградата и един за кабинета, а бил подписал приемно-предавателен протокол за цялата сграда. Бистра   е на 17 км от Алфатар и на около 37 км от областния..

публикувано на 05.12.23 в 15:42