Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без ток и вода в Шуменско

Снимка: Областна администрация Шумен

Нормализира се обстановката в Шуменска област след бурния вятър и снегонавяванията. Това стана ясно от заседанието на Областния щаб за изпълнение на областния план за защита при бедствия при областния управител проф. Добромир Добрев днес. На него представителите на общини и институции информираха за предприетите действия и бяха обсъдени допълнителни мерки за преодоляване на кризисната ситуация.

Най-сериозен проблем остава липсата на електрозахранване в редица населени места в шест от общините в региона, където на 19 ноември със заповед на областния управител проф. Добромир Добрев беше обявено бедствено положение. Екипи на „Електроразпределение Север“ работят по отстраняването на авариите по електропреносната мрежа и възстановяването на електрозахранването. На терен работят екипи и от съседни райони - Търговище, Разград, Горна Оряховица, за да бъде овладяна ситуацията. 

В общините Каолиново и Никола Козлево положението е много сериозно, има множество паднали стълбове и огромни навявания. Очакванията са до края на деня навсякъде да бъде подадено напрежение, отделни абонати ще останат без захранване, защото има много аварии ниско напрежение, по които ще се работи утре, увериха от дружеството. В региона има аварии и на електропроводи, за отстраняването на които и днес продължава работата в района на Нови пазар. 

По информация на ВиК Шумен, липсата на електрозахранване е причина за спирането на водата в някои места в бедстващите общини. Към момента без вода са 36 населени места. В Шумен аварията е отстранена и до час ще има нормално водоподаване за целия град.

Според директора на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Иван Иванов, през изминалото денонощие са реагирали на 38 сигнала, над 90 души са били евакуирани на различни места. Към момента няма данни за бедстващи хора. Пътищата в региона вече са проходими. Временно e ограничено движението по пътя Изгрев - Тодор Икономово Шумен поради силни снегонавявания, но се очаква до няколко часа да бъде отворен.

Села без ток има в общините Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар, Венец, Хитрино и Каспичан. При пълно възстановяване на електрозахранването в населените места ще бъде отменена заповедта на областния управител за бедственото положение.


По публикацията работи: Миглена Стефанова
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Възраждане" със зам.-кмет в Шумен

Заместник-кметът по образование и култура проф. Светла Станкова е вече официално представителят в управленския екип на Шумен от партия "Възраждане". Това бе обявено на пресконференция от народния представител от Шуменска област Веселин Вешев.  Той обясни, че голяма част от приоритетите, заложени в програмата за управление на кмета на Шумен..

публикувано на 26.02.24 в 16:40

Нов асфалт поискаха от кмета

Община Шумен да се погрижи за общинския път и уличните лампи в близост до нов хотел, който ще бъде открит на Шуменското плато. Това поиска по време на приемния ден на кмета проф. Христо Христов собственикът на обекта Румен Колев.  Гражданите Румен Коджейков и Йоргаки Жеков поставиха редица въпроси от името на съкварталците си от ул. „Софийско шосе“. Те..

публикувано на 26.02.24 в 16:21

Деца на гости в полицията

В полицейското управление в Шумен днес гостуваха деца от ЦПЛР- ОДК  „Анастас Стоянов“. С работата на полицията, въоръжението и снаряжението ги запозна гл. инсп. Галин Божилов от Охранителна полиция в РУ - Шумен. Разказа им какви са задълженията и правомощията на униформените и с какви помощни средства си служат при охрана на спортни и..

публикувано на 26.02.24 в 16:09

Базар с мисия

Благотворителен мартенски базар организира Трето основно училище „Димитър Благоев“ в Шумен. Каузата е в подкрепа на деца с увреждане на бранхиалния плексус или т.н. акушерска пареза.  От днес до 28 февруари пъстър щанд с ръчно изработени мартеници, гривнички и картички ще бъде разположен във фоайето на училището. Средствата от продажбите ще бъдат..

публикувано на 26.02.24 в 15:09

Мартенички за бъдеще

Мартенски благотворителен базар в подкрепа на деца със специални потребности бе открит днес в Професионалната гимназия по селско стопанство в Шумен. Това съобщават от учебното заведение във Фейсбук. Събраните средства ще бъдат дарени на фондация "За нашето бъдеще". Мартенската кампания на фондацията има за цел събирането на средства за..

публикувано на 26.02.24 в 14:58

платена публикация
Успешен финал на проект

Сдружението „Българите - памет и бъдеще“ продължава с изпълнението на проект „ПОДГОТВЕНИ ЗА СТАРТ В ЖИВОТА“ в партньорство със СУ „Цанко Церковски“ от с. Никола Козлево. Проектът се финансова от Министерството на младежта и спорта по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10А от Закона за хазарта. Ключова област 3. ,,Равен..

публикувано на 26.02.24 в 14:20

Хванаха трима с дрога

Трима шуменци са задържани за притежание на наркотични вещества в петък вечер, след подаден сигнал в полицията. Това съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Малко след 22:00 часа в полицейското управление е приет сигнал, че в младежката сфера на бул. “Симеон Велики“ трима пушат, най-вероятно марихуана. На място бил пратен полицейски..

публикувано на 26.02.24 в 12:10