Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме християнското семейство

Снимка: архив

Въведение Богородично е един от дванайсетте големи християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква на 21 ноември. 

Българската православна църква го отбелязва особено тържествено като Ден на християнското семейство и младеж, затова и в страната ни е сред най-почитаните зимни семейни празници, когато членовете на фамилията заедно ходят на литургия.

Семейното черкуване символизира влизането в храма на тригодишната Мария, бъдещата Божия майка и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

В Деня на християнското семейство в училището в шуменското село Царев брод ще има водосвет и молебен за здраве и благополучие на цялата училищна общност. Ритуалът от 12:45 часа ще отслужи отец Иван Павлов. На празника са поканени  сестрите от католическия манастир "Пресвето сърце Иисусово" и ходжата в с. Царев брод.

На празника Въведение Богородично Русенска св. митрополия и Община Русе за поредна година организират концерт по случай Деня на православната християнска младеж и семейство. 

Той ще започне от 17:30 ч. и ще се проведе в пленарната зала на Община Русе. 

В концерта ще участват възпитаници на ОУ „Ангел Кънчев“, ОУ „Васил Априлов“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Олимпи Панов“, ОУ „Христо Смирненски“, СУ „Васил Левски“, СУ „Йордан Йовков“, СУ „Фридрих Шилер“, Общинския детски център за изкуство и култура, както и Свещеническият хор на Русенската митрополия „Св. Димитър Басарбовски“.

По публикацията работи: Миглена Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Затварят "Хемус" заради пожар

Затварят АМ "Хемус" в посока Варна – Шумен заради задимяване в следствие на пожар, съобщиха от Областната дирекция на МВР – Варна. Сигналът за пожар около село Слънчево е подаден около 15:30 часа. Запалили са се сухи треви, като пожарът приближава магистралата и видимостта в района е силно затруднена.  Поради същата причина е затворен и..

публикувано на 14.07.24 в 15:52

Недоволство заради липса на автобуси

Десет хиляди души от два крайни квартала в Русе недоволстват от новото разписание на общинския транспорт. Смятат го за неадекватно и казват, че разредените автобуси и липсващата вечерна линия им пречат спокойно да ходят и да се връщат от работа.  От 1 юли градският транспорт в Русе стана изцяло общински, което доведе до промени в транспортната схема..

публикувано на 14.07.24 в 15:05
Затапеният главен тръбопровод от напоителната система

Проекти за милиони в Русенско

Нови мащабни инфраструктурни проекти започват в района около Бяла, съобщават от областната администрация в Русе. Най-късно тази есен се очаква да започне изграждането на нов водопровод в село Босилковци. Това стана ясно след среща на областния управител на Русе Драгомир Драганов с кмета на Бяла Димитър Славов. За целта вече е подписан договор с..

публикувано на 14.07.24 в 15:01
Снимката е илюстративна

Ограничават движението на ТИР-ове над 20т.

Поради очакваните високи температури от над 35 градуса ще бъде ограничено движението на камиони над 20 т по пътни участъци на територията на областите Русе, Шумен, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра от 13:00 ч. до 21:00 ч. днес. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". В област Русе ще бъде ограничено..

публикувано на 14.07.24 в 08:32

Доналд Тръмп е ранен след стрелба

Бившият американски президент и настоящ кандидат за поста Доналд Тръмп е ранен в ухото след стрелба срещу него на митинг в Пенсилвания.    Нападателят, който е убит от агенти на Сикрет Сървис, е стрелял няколко пъти, като освен бившия президент, улучва и зрители на митинга.  Стрелецът се казва Томас Матю Крукс, на 20 години е. Според медии в САЩ..

публикувано на 14.07.24 в 07:33

До 40 градуса днес

И днес остава слънчево, още по-горещо от вчера, на много места отново с температури около и по-високи от досегашните максимуми за 14 юли. Сутринта ще е почти тихо, по-късно ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, по морския бряг следобед подсилен от бриз. Максимални температури между 35° и 40°, по Черноморието от 30° до 35°, за Шумен..

публикувано на 14.07.24 в 07:04

Етноритми огласиха Бъзън

Фестивалът "Етноритми - бит и култура" събра стотици участници от цялата страна. Той стартира в 10:00 ч. на открита сцена в центъра на русенското село Бъзън, където 40 самодейни фолклорни състава и близо 400 участници от различни етноси представят своите изпълнения. Кулминацията на събитието ще бъде в 18:30 ч., когато на сцената ще излязат русенският..

публикувано на 13.07.24 в 14:15