Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кмет на минимална заплата

Снимка: Незабравка Кирова

Кметът на алфатарското село Бистра алармира, че са му намалили заплатата с 1000 лева по политически причини.

Имал и ограничен достъп до кметството – с два ключа – един за външната врата на сградата и един за кабинета, а бил подписал приемно-предавателен протокол за цялата сграда.

Бистра  е на 17 км от Алфатар и на около 37 км от областния град Силистра с над 400 души население.

Докладната записка била вкарана в дневния ред на Общинския съвет в последния момент и касаела само неговото трудово възнаграждение, разказа кметът на Бистра Сезгин Ибрям Али.

Общинският съветник Калоян Янков от БСП заяви, че мотиви писмени е нямало, дори не им разкрили какви са заплатите на другите кметове.

От своя страна кметът на Община Алфатар Янка Господинова, коментира, че предложението било на управленския екип, а решението на местния парламент.

Освен за заплатата кметът на Бистра се жалва и че имал 34 деца от селото, които пътуват всяка сутрин за училището в Алфатар. Иначе кметската стая била хубава, но не срещал разбиране от страна на общинската администрация.

Кметът на Алфатар Господинова обаче твърди, че другите помещения били на читалището, а не на кметството.

Как ще се развие тази ситуация зависи от областния управител на Силистра Минчо Йорданов, тъй като решенията на общинските съвети са под негов контрол и могат да бъдат върнати, ако има правни мотиви за това.

Чуйте репортажа на Незабравка Кирова.
БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Паметникът затваря за ремонт

Този 3-ти март е последният, в който ще бъде официалното честване на националния празник край Паметника на свободата на връх Шипка.  В следващите години върху монументът ще бъдат извършени реставрационно-консервационни дейности, които ще продължат три летни сезона, заяви директорът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ д-р Чавдар Ангелов, който..

публикувано на 03.03.24 в 09:40
Севджихан Еюбова

Разруши мълчанието

За насилието не трябва да се мълчи. Така смята проф. Севджихан Еюбова, доктор по психология, специалист по психодиагностика на нарушенията в детското развитие, университетски преподавател с   професионални и научни и интереси в областта на аутизма и детското развитие.  Потърсихме проф. Еюбова в седмицата, в която с много инициативи училища и..

публикувано на 01.03.24 в 14:08

Първомартенска картичка на 105

Първомартенска картичка на 105 години пази силистренски журналист Преди няколко години Алексей Минев става собственик на колекция пощенски картички, подарени му от близка. Сред тях открива картичка, изпратена на 1 март 1919 г. от с. Айдемир, до млад мъж, който по това време е на фронта. Картичката е част от дълга кореспонденция,..

публикувано на 01.03.24 в 09:00

Таня и покривите на света

Шуменката Татяна Димитрова изкачи най-високата точка на Африка - връх Ухуро /5895 м/ в планинския   масив Килиманджаро, който се намира  в Североизточна Танзания. Така тя продължава да сбъдва мечтите си, свързани с най-високите върхове в света.  През миналото лято Таня успя да преодолее връх Арарат - най-високият връх в Арменското плато (5165..

публикувано на 01.03.24 в 08:35

300 мартенски усмивки

300   мартеници дари на Професионалната гимназия по селско стопанство в Шумен Минка Кирилова. Така тя се включи в благотворителния базар в подкрепа на деца със специални нужди. За благородния си жест Минка Кирилова ще получи сертификат за дарителство. Минка Кирилова е от онези дами, които за всеки празник украсяват входа на блока, в който..

публикувано на 01.03.24 в 08:10

Деца рисуват времето

Конкурс на тема „Моята метеорологична станция“ организират Читалище „Развитие-1906“ в село Буховци и метеорологичната станция в село Алваново. Желаещите могат да   участват с рисунка, макет или любителски уред от метеорологична станция. Участниците са разделени в три възрастови групи: 7-10 години, 11-15 години и над 16 години. Вашите творби може..

публикувано на 29.02.24 в 12:00

Изкуство на една ръка разстояние

В Шумен създават дигитален музей. Скоро най-ценните колекции от фондовете на Историческия музей, библиотеката и художествената галерия ще бъдат достъпни в обща платформа. В нея културното и историческото наследство ще бъде представено на български и на английски език.  Амбициозният проект е финансиран по програма „Културно предприемачество, наследство,..

публикувано на 29.02.24 в 09:08