Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Измениха присъдата на Жечко в условна

Снимка: Радио Шумен

Състав на Апелативния съд във Варна е изменил присъдата на Жечко Кюркчиев от Шумен, причинил по непредпазливост катастрофата, в която загина студентката Светомира, от ефективна в условна. Със свое решение от 5 декември магистратите му налагат лишаване от свобода за 3 години, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 5 години. 

Тежкото пътно произшествие, при което бе доказано, че Жечко Кюркчиев управлява своето "Волво" със над 103 км/ч , при позволени 50 в градски условия, стана на 28 септември миналата година. Джипът блъсна "Ситроен", управляван от Светомира, като й отне предимство на кръстовището на бул."Симеон Велики" в Шумен. Тя загина на място, а нейна спътничка получи средна телесна повреда. Шуменският Окръжен съд наложи на 15 юни т.г. ефективна присъда на  Жечко Кюркчиев - 3 години и 4 месеца затвор при общ режим на изтърпяване на наказанието. 

Сега Апелативният съд е записал в решението си, че целите на наказанието «могат да се реализират успешно и чрез прилагане на института на условното осъждане, тъй като то също има своето предупредително и възпиращо въздействие, породено от възможността наказанието да бъде приведено в изпълнение, ако подсъдимият допусне противоправно поведение. Тази угроза в продължение на пет години би съставлявала достатъчен стимул на личността на подсъдимия да се придържа към законосъобразен начин на живот». 

Апелативните магистрати коментират в решението си, че не са съгласни с констатацията на Шуменския окръжен, че подсъдимия Кюркчиев е личност със „сравнително висока степен на обществена опасност“. Напротив, поясняват, че преди произшествието е бил здрава, хармонична личност с отлична социална адаптация, а след ПТП-то при него се отключило психично разстройство. «Очевидно се касае за личност, осъзнала и приела вината за стореното, което сочи на започнал процес на превъзпитание и опровергава заключението на първата инстанция за завишена обществена опасност на дееца», пишат магистратите.

Апелативният съд акцентира и на представен доклад, утвърден от председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, според който кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ в Шумен не е проектирано и изградено съгласно нормативните изисквания, не осигурява безопасно и безпроблемно преминаване по бул. „Симеон Велики“ и създава допълнителни конфликтни точки. Дадени са препоръки за реорганизация на кръстовището, а те дават основание на въззивния съд да приеме, че принос към настъпване на катастрофата има и въведената организация на движението по пътя.

Магистратите приемат, че наказанието следва да бъде индивидуализирано при превес на смекчаващите отговорността обстоятелства – млада възраст /18-годишен ученик, понастоящем студент/, добри характеристични данни, чисто съдебно минало, критично отношение към стореното, искрено съжаление и съчувствие към пострадалите, съдействие на органите на досъдебното производство.

Като отегчаващи вината обстоятелства е открена значително превишената скорост в градски условия - 103,7 км/ч. От комплексната автотехническа експертиза става ясно, че ако Жечко Кюркчиев е управлявал "Волво"-то с позволените 50 км/ч., той би спрял на около 45 метра преди мястото на удара и не би настъпила катастрофа. 
Въззивният съд е потвърдил решението на шуменските магистрати, че Жечко Кюркчиев не трябва да управлява автомобил за 5 г. и 4 месеца.

Решението на Апелативния съд във Варна не е окончателно, то подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ново осветление в Нови пазар

Проект „Енергийно ефективна система за външно изкуствено осветление“ спечели община Нови пазар. Той е финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост и е на стойност 1 238 754 лева, съобщиха от администрацията.  Проектът е първият по рода си, който ще обхване цялостното модернизиране на уличното осветление както в..

публикувано на 10.07.24 в 12:23

Повече разкрити престъпления

1686 са разследваните досъдебни производства от началото на годината до края на юни от разследващите полицаи в Областната дирекция на МВР - Шумен. В сравнение със същия отчетен период на миналата година те са с 27 повече. Новообразуваните са 1047, от тях досъдебните по общия ред са 852, а бързите полицейски производства са 195.  Общият брой..

публикувано на 10.07.24 в 12:10

Комбайн изгоря на полето

Комбайн е бил унищожен при пожар в село Марково. Спасени от опожаряване са 100 декара посеви. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за огъня е бил приет в 15:43 часа на 9 юли. По данни на комбайнера, пламъците тръгнали от двигателя на комбайна.  Пожарът бил ликвидиран от екип на РСПБЗН-Нови пазар с помощта на 4 тона вода.

публикувано на 10.07.24 в 11:12

Задигнаха дизелово гориво

Над 500 литра дизелово гориво е източено от резервоарите на три пътностроителни машини. Това съобщават от шуменската полиция. Вчера сутринта в полицейското управление на Нови пазар е бил приет сигнал, че за времето от 17:00 часа на 5 юли до 8:00 часа на 8 юли неизвестен извършил кражба на  гориво от резервоарите на товарен автомобил, валяк и багер,..

публикувано на 10.07.24 в 11:00

Грижа за възрастни у дома

Вече повече от година близо 400 възрастни, хора с увреждания, самотно живеещи и трудно подвижни хора от Шумен и селата на общината разчитат на грижите на домашни помощници, социални работници и медицински специалисти, които ги посещават в домовете им.  Подкрепата в домашна среда е по проекта на община Шумен „Грижа в дома“, финансиран по..

публикувано на 10.07.24 в 09:04

Възможни прекъсвания на сигнала

Възможни са прекъсвания в сигнала на Радио Шумен на 10 юли. От 9:00 до 17:00 часа ще бъдат направени измервания от КРС на предавателя на ултракъси вълни Търговище – 6, на честота 94.0 MHz, излъчващ програмата на Радио Шумен.  Можете да слушате програмата на Радио Шумен на честота 87.6 MHz или през интернет сайта binar.bg.

публикувано на 09.07.24 в 15:29

Филм за баскетболистите ни в Китай

Филм ще разкаже за участието на шуменския баскетболен отбор от Природоматематическата гимназия „Нанчо Попович“ в Световното ученическо първенство в Макао, Китай. Днес момчетата, които завоюваха 13-то място в крайното класиране, бяха посрещнати от кмета на Шумен проф. Христо Христов, който ги приветства за достойното представяне на града и България...

публикувано на 09.07.24 в 14:00