Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест и в Русе

Снимка: Ася Пенчева

Представители на всички културни институти в Русе излязоха на протест с искане за увеличение на бюджета в сектора.

Представители на Регионалната библиотека, на Историческия музей, Държавната опера, Драматичния и кукления театър в Русе настояха за увеличение на бюджета в сферата на културата и промяна в методиката на финансиране, която сега субсидира спектаклите според продадените билети.

"Категорично сме принудени да правим компромиси с качеството и да не можем да изпълним съществената функция на културния институт – и това е поддържане на висок качествен продукт и възпитаване на норми, идеали и естетически вкус в обществото", казаха културните дейци.

Към тях се присъединиха и свободните артисти.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в движението

Заради катастрофа движението по първокласния път Русе – Шумен при с. Ушинци се осъществява двупосочно в едната лента. За това предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“ и съветват шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в този район.  Трафикът се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 12.07.24 в 12:44

Катастрофа затвори път

Катастрофа затвори движението по пътя Русе - Велико Търново в участъка преди разклона за село Полско Косово, предава БТА.  Сигнал за инцидента е подаден малко след 10:30 часа днес. Ударили са се два товарни автомобила и две коли. Няма пострадали.  Създадена е организация товарните автомобили да бъдат отстранени от пътното платно.  Екипи на..

публикувано на 12.07.24 в 12:20

Разкопки в Червен

Средства за археологически разкопки и теренна консервация на Средновековния град Червен е одобрило Министерството на културата, съобщават от Регионалния исторически музей в Русе. През тази година екипът ще продължи разкриването на Междинната крепостна стена на западния хълм на Червенския скален рид. Съществуването на укрепителното съоръжение бе..

публикувано на 12.07.24 в 08:55

Марихуана в кучешка колиба

27 килограма марихуана са иззети при акция на русенската полиция. Наркотикът е бил скрит в кучешка колиба в имота на 50-годишен мъж от Голямо Враново. Това съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в крайдунавския град Даниела Малчева.  Тя уточни, че служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Русе са получили..

публикувано на 11.07.24 в 15:58

Върви ремонтът на Дунав мост

Въведената временна организация по Дунав мост при Русе заради основния ремонт на съоръжението е ефективна. Това заявиха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Йордан Вълчев и областният управител на Русе Драгомир Драганов, които инспектираха на място процеса.  Строителните дейности започнаха вчера и ще продължат..

публикувано на 11.07.24 в 14:19
РИОСВ Русе

Мерки от екоинспекцията

План-график с мерки за ограничаване на тлеенето в опожарен склад за слънчогледова фракция трябва да представи управителят на русенска фирма. Предписанието е направено от регионалната екоинспекция в района на бившия хлебозавод в крайдунавския град.  На място са установени няколко локални тлеещи огнища, които служители на дружеството оросявали с вода...

публикувано на 11.07.24 в 08:59

Старт на ремонта

Старт на основния ремонт на Дунав мост при Русе даде днес министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова.  Строителните дейности  ще се извършват без спиране на движението и няма да се затваря съоръжението. На обекта ще се работи ежедневно по 10 - 12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес ще се..

публикувано на 10.07.24 в 12:35