Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на Ивон

Снимка: Радио Шумен

,,Щастливо бъдеще за Ивон“ се нарича кампанията за набиране на средства за 8-годишно момиченце от Шумен. 

На 1 година, когато разбират, че детето има забавено двигателно развитие, родителите започват да посещават различни специалисти и през 2017 г.  поставят диагнозата на Ивон -  Детска церебрална парализа-долна спастична парапареза. През цялото време са се провеждали ежедневни рехабилитации, които й се отразяват добре, но не са били достатъчни, затова след консултация през 2018 г. и 2019 г. правят две фибротомии, от които е имало значително подобрение и Ивон започва да прави първите си самостоятелни крачки. 

,,Тогава всички вярвахме в чудеса", каза Пепи - майката на Ивон. С времето обаче мускулите й започват да отслабват и да губи постигнатите резултати и след преглед от невролог е установено, че има Аксонална сензо-моторна полиневропатия. До 2022 г крачетата й силно се изкривяват, ортопеди казват, че е невъзможна ортопедична корекция. Тогава се обръщат към д-р Александър Кребс в Ортопедична болница „Шпайзинг” във Виена, който се съгласява да извърши операцията.

Тя излиза повече от успешна и Ивон отново може да стъпва на краката си и да ходи с чужда помощ. Тази година след контролен преглед при д-р Кребс разбират, че тазобедрените стави са започнали да излизат и трябва да се направи операция на двете едновременно, след която Ивон ще бъде с гипсова шина в областта на таза и краката 6 седмици.

След операцията ще бъде нужна усилена рехабилитация. Родителите желаят да продължат с лечението на Ивон в Ортопедична болница „Шпайзинг”във Виена , където ще получи грижите които заслужава. 

Затова децата от Обединения детски комплекс в Шумен, заедно със своите учители, организираха благотворителната кампания ,,Щастливо бъдеще за Ивон“. Към каузата се присъединиха и доста училища и детски градини в Шумен.

Чуйте репортаж на Жулиета Герова.

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да живееш в българския "Бевърли Хилс"

На 9 километра от Търговище и на височина от близо 500 метра се намира едно от най-красивите села в Търговищко - Момино. В самото начало на селището се намира Къз Ана (Девица- майка) теке. Култовото място носи името на красивата девойка, Зюхре, която била почитана от алевиите.  На нейното тюрбе или гробница се стичат множество поклонници от различни..

публикувано на 24.02.24 в 11:12
Д-р Гергана Велинова

Дентален форум в Шумен

Десети пореден национален форум „Мадарски конник 2024“ откриват денталните медици в Шумен.  Преди 10 години Управителният съвет на Районната колегия прие предизвикателството да организира национален форум по дентална медицина като част от програмата на следдипломна квалификация на зъболекарския съюз.  „Никой не очакваше, че той ще се превърне в..

публикувано на 23.02.24 в 16:15

Музей с история

Историческият музей в Попово вече е част от списъка на Националното движение „Опознай България - 100 национални туристически обекта“. Локацията му може да бъде открита и в дигиталната версия на картата с туристическите маршрути. Приложението „Стоте туристически обекта“ може да бъде изтеглено на мобилния телефон. То съдържа информация за..

публикувано на 23.02.24 в 09:34

Голямото мартенско подаряване

„Голямото мартенско подаряване“ организира шуменското Сдружение "Общество 528" за втора поредна година. Идеята на инициативата е да се съберат употребявани мартеници, получени от хора от цялата страна, да се преработят и подарят.  Миналата година са раздадени 300 мартеници в центъра на Шумен, но тази година те са много повече.  Как се..

публикувано на 23.02.24 в 08:25

Чорбата на Бай Али

Знаете ли, че в България има карта на шкембе чорбата? За радост Шумен присъства в тази престижна класация благодарение на бай Али.  Неговата рецепта, както на всеки един държащ на името си готвач, е тайна. Пред Радио Шумен обаче той разказа за някои важни тънкости в приготвянето на тази чорба. Известно е, че тя е любима на мнозина, особено след..

публикувано на 23.02.24 в 08:19

Капаните на интернет търговията

Електронната търговия набира скорост, а измамници се възползват от това, че потребителите стават все по-смели в покупките онлайн. Пазаруването в интернет се прави механично, без клиентите да си правят труда да проверят кое е лицето, което стои зад дадената обява. Предоставило ли е то минималната информация за физически адрес, телефонен номер и e-mail..

публикувано на 22.02.24 в 14:52
Любомир Стефанов

Спор за меморандум и ротация

Най-острата политическа тема и днес е предложеният меморандум от страна на "Продължаваме промяната – Демократична България". Той касае възможността да се договори изборът на членове на регулатори от страна на съуправляващите коалиции. По темата се изказаха премиерът академик Николай Денков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на..

публикувано на 22.02.24 в 14:19