Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на Ивон

Снимка: Радио Шумен

,,Щастливо бъдеще за Ивон“ се нарича кампанията за набиране на средства за 8-годишно момиченце от Шумен. 

На 1 година, когато разбират, че детето има забавено двигателно развитие, родителите започват да посещават различни специалисти и през 2017 г.  поставят диагнозата на Ивон -  Детска церебрална парализа-долна спастична парапареза. През цялото време са се провеждали ежедневни рехабилитации, които й се отразяват добре, но не са били достатъчни, затова след консултация през 2018 г. и 2019 г. правят две фибротомии, от които е имало значително подобрение и Ивон започва да прави първите си самостоятелни крачки. 

,,Тогава всички вярвахме в чудеса", каза Пепи - майката на Ивон. С времето обаче мускулите й започват да отслабват и да губи постигнатите резултати и след преглед от невролог е установено, че има Аксонална сензо-моторна полиневропатия. До 2022 г крачетата й силно се изкривяват, ортопеди казват, че е невъзможна ортопедична корекция. Тогава се обръщат към д-р Александър Кребс в Ортопедична болница „Шпайзинг” във Виена, който се съгласява да извърши операцията.

Тя излиза повече от успешна и Ивон отново може да стъпва на краката си и да ходи с чужда помощ. Тази година след контролен преглед при д-р Кребс разбират, че тазобедрените стави са започнали да излизат и трябва да се направи операция на двете едновременно, след която Ивон ще бъде с гипсова шина в областта на таза и краката 6 седмици.

След операцията ще бъде нужна усилена рехабилитация. Родителите желаят да продължат с лечението на Ивон в Ортопедична болница „Шпайзинг”във Виена , където ще получи грижите които заслужава. 

Затова децата от Обединения детски комплекс в Шумен, заедно със своите учители, организираха благотворителната кампания ,,Щастливо бъдеще за Ивон“. Към каузата се присъединиха и доста училища и детски градини в Шумен.

Чуйте репортаж на Жулиета Герова.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инджи, която помага

Инджихан Сюлейманова е с необикновената съдба, която се преобръща още, когато като момиче бяга от дома си в Силистра.  Животът ѝ е поредица от перипетии, но и радости, защото е майка на 5 деца. Три от тях са нейни и две са на втория ѝ съпруг.  В момента Инджихан е медиатор в шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“.  Когато застане пред учениците,..

публикувано на 22.04.24 в 13:51

Опашки за хранителните пакети

В Русе и Шумен започна раздаването на хранителните пакети по програмата за храни и основно материално подпомагане – операция "Подкрепа", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Тази година броят на хората, които имат право на подкрепата е по-голям - над 2000 в шуменска област и над 5200 в русенска област. Опашка се изви пред сградата на..

публикувано на 22.04.24 в 13:24

За храната на древните хора

Екип от специалисти направи изследване по археоботаника, което проучи органичните находки, открити в ями на територията на крепостта Сексагинта Приста в Русе. Древното светилище на траките се състои от вкопавания, в които са слагани предмети и храна и са извършвани и ритуали. При архелогическите разкопки са открити разнообразни органични находки,..

публикувано на 21.04.24 в 10:00

Деца творят с глина

„Форми на комуникация“ е темата на Национално състезание „Най-добър млад керамик“, което се провежда днес в Шумен. Домакин на проявата е шуменската Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Отбори от Русе, Шумен, Силистра, Елин Пелин и Нови пазар мериха творчески сили в залата на Военния клуб в града.  В предизвикателството се..

публикувано на 20.04.24 в 14:06
Шуменски университет

Млади еколози променят света

Традиционна конференция на катедрата по биология към Факултета по природни науки на Шуменския университет се провежда за 12-ти път. Тя е платформа и за представяне на интердисциплинарни изследвания, в която тази година ще участват 63 студенти, ученици и преподаватели.  Всеки от участниците във форума представя своите изследвания, които са правила с..

публикувано на 19.04.24 в 16:22

Програмиране за всички

Второто издание на отборното състезание по програмиране "Лудогорие хак" ще се проведе от 19 до 21 април в Търговище.  Организатори на събитието са Иван Димитров и Емилиян Кадийски, съответно от Дигитално общество Разград и Дигитално общество Търговище. Те са програмисти, които обичат работата си и искат да създадат общество на хората от Лудогорието..

публикувано на 19.04.24 в 12:19

Сушата е страшна и за рибарите

Драгомир Бонев има зад гърба си близо 60 години въдичарски стаж, над 40 ловен и два ловно-рибарски магазина в Шумен и Велики Преслав. С толкова голям опит може да му се вярва, че в момента забраната за риболов не е толкова страшна, „колегите“ му проявяват разбиране, а по-страшна е сушата. Дори когато падне забраната, водоемите може да са с..

публикувано на 21.04.24 в 08:05