Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златният век оживява

Снимка: Радио Шумен

Заключително обобщение за дейността си направиха днес от Археологическия музей във Велики Преслав. Музеят вече предлага нови иновативни методи, с които българското Средновековие и столицата са по-различно, атрактивно и най-вече съвременно представени. 

Музейните работници са се опитали да оживят исторически личности с помощта на високите технологии. Една от целите е да се заинтригува младото поколение и да се привлече по-широка публика към историческия период и към историческото ни наследство. Осигурени са 3D холограмни изображения на цар Симеон и Константин Преславски. 

Тази година Археологическия музей реализира още два проекта. Единият от тях е изследването на Югозападната част на дворцовия център, като теренното проучване се е провело през октомври тази година. Вторият проект е свързан с проучванията на Аула на хан Омуртаг при село Хан Крум. Проучването започва още в далечната 1958 година. Разкопките са възобновени след дълго прекъсване от 2005 до 2014 година, обясни уредникът на Археологическия музей във Велики Преслав Кремена Стоева. 

Предстои изпълнението на два нови проекта в Археологическия музей във Велики Преслав. Предвидено е купуване и осигуряване на нова техника за фондохранилищата, а голямата експозиционна зала ще изглежда по нов, модерен начин. Новата визия ще се доближава до интериора, характерен за Средновековна България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посрещнаха младите огнеборци у дома

Отборът по пожароприложен спорт на IX ОУ „Панайот Волов“ в Шумен се завърна на родна земя. Децата спечелиха престижното четвърто място на международното младежко състезание, което се проведе в Италия. Младите огнеборци постигнаха отлични времена в двете състезателни дисциплини – „Бойно разгръщане на състезателна пътека“ и „400 метра щафетно..

публикувано на 30.07.24 в 16:26

Класна стая под небето

Открита класна стая изграждат в двора на Началното училище „Княз Борис Първи“ в Шумен. Тя ще позволява при хубаво време учебни занятия да се провеждат навън, каза за Радио Шумен директорът на училището Валерий Георгиев. "Ще бъдат ремонтирани няколко пейки, ще има малка училищна черна дъска. Идеята е пространството да бъде оградено с цветя, за да..

публикувано на 30.07.24 в 14:44

Шест екипа ще работят на тръбите

Без вода за 24 часа остава утре Шумен. Причината за това е присъединяването към новия довеждащ водопровод. Общо 6 екипа ще работят на двете връзки – в кв. "Дивдядово" и пречиствателната станция, каза инж. Антон Стефанов от ВиК - Шумен "По присъединяването от фирмата ще работят два екипа на две места. От наша страна също ще има четири аварийни..

публикувано на 30.07.24 в 13:44
Община Шумен

Вдигат Център за психоболни хора

Малко над 1,315 милиона лева ще струва изграждането на Център за хора с психични разстройства в Шумен. Това обяви на брифинг днес зам.-кметът по европейски програми, екология и туризъм Даниела Русева.  Парите са от Националния план за възстановяване и устойчивост. „Процедурата бе отворена преди дни, на 25 юли, като нашата община е таргетна по..

публикувано на 30.07.24 в 12:18
Спортна зала

Ремонтират зала "Плиска" с над 2 милиона

Обществена поръчка за саниране на зала „Плиска“ обяви община шумен. Стойността на строително-ремонтните дейности е близо 2.120 милиона лева. Ще се топлоизолират външни стени, подови и покривни конструкции. Освен това е предвидено да се сменя дограма и осветление.  Голямата зала на комплекса, в която са терените за хандбал, волейбол и баскетбол,..

публикувано на 30.07.24 в 11:48

Насилник в ареста

Арестуваха домашен насилник, съобщават от шуменската полиция. Сигналът е получен вчера. Съобщено било, че на 20 юли през нощта в Шумен 34-годишен мъж нанесъл удари с ръка по лицето на жената, с която живее на семейни начала. По случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 30.07.24 в 11:32
Град Шумен

"Акага" на финала

Постоянна експозиция на открито и концерт с хитовете на „Акага“ ще поставят финал на Националното биенале по скулптура „Шуменско плато“ и на Седмия пленер по фотография „Шумен познат и непознат“.  Събитието е в неделя (4 август) от 18:00 ч. в пространството „Сцената" в лесопарка „Кьошкове“.  Тази година двата творчески форума, организирани от..

публикувано на 30.07.24 в 11:03