Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възмутени от условната присъда

Снимка: ЕЦТП

Експертите от Европейския център за транспортни политики са възмутени и в недоумение от решението на Варненския апелативен съд за условна присъда за Жечко Кюркчиев от Шумен. 

В разпространено днес до медиите писмо, те пишат: "Надяваме се, че Темида няма да остане със силно затворени очи пред очевидните факти за станалото. Защото е недостойно един съд да намира като най-главен аргумент за оправдание експертен доклад за дефицит в инфраструктурата, вместо да прецени трезво, че извършителят е бил добре запознат с мястото, както и, че е могъл абсолютно съзнателно да предприеме правилните действия и най-вече да спазва правилата за движение. 

Преди повече от година екип от експерти на Европейския център за транспортни политики извърши инспекция на т.нар. кръгово кръстовище в Шумен, на което на 28 септември 2022 година 18-годишният тогава Жечко Кюркчиев с превишена скорост помете автомобила на 22-годишната Светомира Станчева.

Инспекцията бе осъществена по молба на близките на жертвата и след нея бе изготвен доклад с конкретни факти и препоръки за нуждата от корекция в конструкцията на кръговото на бул. "Симеон Велики". Ние посочвахме нееднократно, че коригирането трябва да стане веднага. Защото мястото е опасно по принцип, не само заради конкретния тежък инцидент. Точно по същия начин настоявахме, че експертният ни доклад по никакъв начин не оправдава водача, чиито нарушения са също толкова очевидни, както и нелепия вид на т.нар. кръгово. 

Фактите са ясни: Млад и неопитен шофьор, каращ с превишена скорост мощен автомобил, неспазващ правилата за движение. В допълнение - положителна проба за наркотици. Е, допълнителен детайл е, че впоследствие пробата се оказа отрицателна, а автомобилът на извършителя мистериозно и удобно изгоря, докато бе на паркинг на МВР и по този начин голяма част от доказателствата изчезнаха. 

В крайна сметка преди дни Варненският апелативен съд постави условна присъда за Кюркчиев. Проблемите около това решение са твърде много. Като се започне от това, че фактите в доклада на ЕЦТП бяха потвърдени и от Окръжната прокуратура в Шумен и от Държавната агенция за безопасност на движението и се продължи с това, че Кюркчиев е карал със 103 км в час при ограничение от 50 км в час, а също, че е отнел предимството на автомобила на Светомира, който видно и от записите вече е бил навлязъл в т.нар. кръгово. 

"Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си", каза Кюркчиев пред Окръжния съд в Шумен през юни тази година, който отсъди 3,4 години затвор при първоначален общ режим за виновника. 

Госпожи и господа от Темида, един от големите въпроси, които си задаваме в ЕЦТП, е дали ако на мястото на Светомира беше вашето дете или на ваш близък, щяхте с такава лекота да постановите условната присъда. Защото няма съмнение, че и Светомира би искала да е до семейството си, както и десетките жертви на подобни инциденти, които все още очакват адекватно правосъдие", пишат от ЕЦТП.


По публикацията работи: Катерина Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ден на възрастните хора

С музика и настроение шуменци отбелязаха Международния ден на възрастните хора. Празнично посрещане бяха подготвили пенсионерите от клуб №16 „Вкусът на живота“. С пожелания за здраве и дълголетие им гостува заместник-кметът по социална политика и здравеопазване Светослава Хайнова изненада присъстващите. Специално за Деня на възрастните хора..

публикувано на 01.10.24 в 16:17

Старт на Детското полицейско управление

Превантивната програма „Детско полицейско управление“ стартира днес в област Шумен. Начало на проекта беше даден в СУ „Трайко Симеонов“. Директорът на училището Галина Сакарова и началникът на РУ - Шумен гл. инсп. Илиян Николов подписаха споразумение и декларация за съвместни дейности, след което доброволците от Детското полицейско управление положиха..

публикувано на 01.10.24 в 15:42

Безплатни медицински прегледи

4 скринингови кампании за населението на област Шумен започват от днес - 1 октомври, съобщиха от РЗИ. Изпълнението на прегледите се финансира от Министерство на здравеопазването.  За профилактичен преглед могат да се запишат и хора, които не са здравноосигурени. Прегледите са насочени към основните хронични болести и ще бъдат извършвани от..

публикувано на 01.10.24 в 14:45

Промени в движението около ДКЦ-1

Нова постоянна организация на движение е въведена в района на паркинга на ДКЦ-1 (новата поликлиника) на ул. „Цар Освободител“, съобщават от община Шумен. Местостоянката на таксиметровите автомобили в района на ДКЦ-1 се премести срещу пресечката за улица "Беласица", за да се освободи входа пред бариерата за паркиране.  Това е решение на Комисията по..

публикувано на 01.10.24 в 12:15

Спасиха лешояд в беда

Акция за спасяване на млад египетски лешояд край Мадарския конник приключи успешно. Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците. През изминалите дни екипа на дружеството е получил сигнал, че животното е забелязано от туристи в района на скалния релеф край Мадара. Птицата е стояла на земята и е допуска хора близо до себе си,..

публикувано на 01.10.24 в 12:02

Част от Шумен без вода

Високите части на Шумен са без вода, съобщиха за Радио Шумен от ВиК Шумен. Спирането е заради авария на 20-киловолтов електропровод "Илчов баир", което води до спиране на помпите на 3 и 5 подем и в помпената станция "Мургаш".  Аварията е причинена от паднало дърво, което вече е отстранено.  Започва възстановяване на подаването на вода към всички..

публикувано на 01.10.24 в 11:31
Архив 2023 г.

Крос „Златна есен“

Традиционният лекоатлетически крос „Златна есен“ за ученици от 3 до 12 клас ще се проведе на 3 октомври (четвъртък) в Градската градина. След официалното откриване в 9:30 часа предстои съобщаване на стартовете по възраст и ще се постави началото на спортната надпревара. Състезанието се организира от ЦПЛР-УСШ „Хан Крум“, със съдействието на община..

публикувано на 01.10.24 в 09:12