Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баклавата на Али Уста

6
Снимка: Радио Шумен

Едно от най-вкусните места в Шумен се намира в началото на Казанджийската улица, където в магазин на кьоше са подредени баклавите на Али Куввет. 

Майсторът на ориенталските сладкиши пристига в града под Илчов баир през 2011 година и остава заради климата, чистия въздух и уханието на липите в края на месец май. 

62-годишният кулинарен специалист е роден в Газиантеп – центърът на прочутата турска баклава, където занаятът се предава от поколение на поколение.


В Шумен довежда съпругата си Гюл, заедно с двамата им сина. Днес тук е само жена му, а порасналите му деца са в Германия и Турция, където също въртят баклави за придирчиви ценители на сладкиша. 

Али е един от малкото, който не се оплаква нито от Ковид пандемията, нито от инфлацията, защото за качествената баклава винаги ще има клиенти, казва майсторът. 

Търсят го хора от цялата страна, благодарение на интернет и рекламата, която прави през профилите си в социалните мрежи. 

Али Куввет е герой в проекта „Новите нашенци“. 

Чуйте още от интервюто на Миглена Стефанова с Али Куввет. 

Интервюто с турчина Али Куввет е част от проекта "Новите нашенци", който се съфинансира от Европейския съюз и се осъществява в партньорство с ЕВРОПА ДИРЕКТНО Шумен. 

Информацията и мненията в рубриката не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз. Европейската комисия, както и което и да е лице, действащо от името на Комисията, не носи отговорност за начина, по който информацията може да бъде използвана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Росен Карадимов - първият вдясно

Шанс за Североизтока

По процедурата за развитие на индустриалните зони и паркове от Националния план за възстановяване и устойчивост Министерството на иновациите и развитието класира проекти на 10 общини. В Североизточна България са два проекта за Шумен и по един за Търговище и Русе.    Какво е важно за тези проекти? Как инвестициите ще се отразят на развитието на..

публикувано на 10.07.24 в 10:48

От Тодор Икономово до Ливърпул

Ферхад Фадлиев от каолиновското село Тодор Икономово вече 10 години живее и работи в чужбина. Заминал зад граница веднага, след като е завършил пълнолетие и взел шофьорска книжка.  Всяка година по време на летните месеци се връща у дома. Със заплатата от чужбина успява да задели пари за ремонт на бащината къща, защото има намерение да се върне в..

публикувано на 10.07.24 в 08:19

Помощ за бебе след граждански брак

Община Смядово ще подкрепя финансово родителите и осиновителите на всички новородени деца, ако имат средно образование, ако таткото има поне половин година трудов стаж и ако фамилията е със сключен граждански брак. Последното условие предизвикало най-много дебати на общинска сесия, където новата Наредба била обсъждана и приета. В крайна..

публикувано на 10.07.24 в 07:59
Язовир

Повече вода за напояване

Увеличени са количествата вода, които се подават за напояване, сочи графикът на Министерството на околната среда и водите. За Шуменска област от язовир „Тича“ към поливното земеделие за юли отиват 3, 1 млн. кубически метра. Въпреки, че постъпленията на вода в язовира са минимални, няма риск за въвеждане на режим на водата. Нивото на язовира е..

публикувано на 09.07.24 в 12:09

Женската сила през Възраждането

Как българското общество през XIX в. възприема появата на женските благотворителни дружества и все по-сериозната заявка на жените да се самоидентифицират? Доколко моделът на създаване на организациите повтаря нечий чужд модел отвън и кои са автентичните елементи в тях?   Имало ли е мъже в женските дружество до Освобождението? Как..

публикувано на 09.07.24 в 09:01
Снимката е илюстративна

5 милиона за водопроводи

Проекти за над 5 милиона 328 хиляди лева бяха одобрени за ремонт на улични водопроводи във Велики Преслав и 8 села от общината в края на зимата. Сред тях бяха 10 улици във Велики Преслав, по две в селата Осмар, Троица, Хан Крум и Драгоево и по една в Миланово, Мокреш, Имренчево и Златар.  Има ли бедстващи селища в общината, както и такива, които да са..

публикувано на 09.07.24 в 08:23

Един италианец на село

В шуменското село Ивански, което има над 1000 жители, своя пристан е намерил и един италианец, роден близо до Торино.  Преди повече от 30 години Антонио Абале идва в този край, за да се занимава със земеделие, естествено след като преди това се влюбва в красивата българка Офелия.  Срещата му с България е още по-отдавна, когато през 1987 г. е част от..

публикувано на 06.07.24 в 10:00