Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баклавата на Али Уста

6
Снимка: Радио Шумен

Едно от най-вкусните места в Шумен се намира в началото на Казанджийската улица, където в магазин на кьоше са подредени баклавите на Али Куввет. 

Майсторът на ориенталските сладкиши пристига в града под Илчов баир през 2011 година и остава заради климата, чистия въздух и уханието на липите в края на месец май. 

62-годишният кулинарен специалист е роден в Газиантеп – центърът на прочутата турска баклава, където занаятът се предава от поколение на поколение.


В Шумен довежда съпругата си Гюл, заедно с двамата им сина. Днес тук е само жена му, а порасналите му деца са в Германия и Турция, където също въртят баклави за придирчиви ценители на сладкиша. 

Али е един от малкото, който не се оплаква нито от Ковид пандемията, нито от инфлацията, защото за качествената баклава винаги ще има клиенти, казва майсторът. 

Търсят го хора от цялата страна, благодарение на интернет и рекламата, която прави през профилите си в социалните мрежи. 

Али Куввет е герой в проекта „Новите нашенци“. 

Чуйте още от интервюто на Миглена Стефанова с Али Куввет. 

Интервюто с турчина Али Куввет е част от проекта "Новите нашенци", който се съфинансира от Европейския съюз и се осъществява в партньорство с ЕВРОПА ДИРЕКТНО Шумен. 

Информацията и мненията в рубриката не отразяват задължително официалните становища на Европейския съюз. Европейската комисия, както и което и да е лице, действащо от името на Комисията, не носи отговорност за начина, по който информацията може да бъде използвана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спортът и гръбначните изкривявания

Над 100 водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на петата конференция, посветена на спиналната хирургия.  Повече за гръбначната хирургия, за важността на двигателната активност и кои са най- подходящите за повечето хора спортове можете да чуете от интервюто с  чл. кор. проф. д-р Стефан Станчев, дм...

публикувано на 30.04.24 в 11:32

Добро на сватбата

Галена и Димитър Морарови от Силистра са семейство от дни. Те започнаха съвместният си живот посвещавайки се на благородна кауза - да помогнат на 36-годишната Ивелина, майка на две малки деца, да се бори с коварно рядко заболяване.  По време на сватбеното си тържество младоженците събраха близо 1000 лв за лечението и, като станаха част от..

публикувано на 30.04.24 в 10:10

Връчиха шпрах дипломите

Дипломи за владеене на немски език получиха 11 ученици от Гимназията за преподаване на чужди езици „Никола Йонков Вапцаров“ в Шумен.  Немските езикови дипломи са отлична перспектива за младите хора, защото им дават възможност за кандидатстване без приемен изпит в европейски университети, в който е застъпен немският език.  В аулата на училището с..

публикувано на 29.04.24 в 15:08

В помощ на специалните деца

Предизвикателствата в приобщаващото образование коментираха днес в Шумен педагози, логопеди, психолози, рехабилитатори и други специалисти. В зала „Арена Шумен“ се проведе кръгла маса на тема „Предизвикателства и перспективи в приобщаващото образование – Заедно за по-добро бъдеще“. По данни на Регионалния център за подкрепа на процеса на..

публикувано на 29.04.24 в 14:53

Семейство Загорняк от Попово

В поповския храм „Св. Успение Богородично“ служи 31-годишният отец Евгений Загорняк. Украинец е, от Одеса. Живее в Бялото градче със съпругата си Ирина и двете си деца. Ирина е от Донецк, счетоводител по професия, в деня на срещата – 25 април - ни черпи за рожденния си ден. 10 месеца контактуват по интернет преди да се срещнат за първи път...

публикувано на 27.04.24 в 14:37

Златните ни момичета и момчета

Елитните бойци на Спортния клуб “Шуменска крепост” спечелиха шест златни медала и един сребърен от Европейското първенство по кик бокс “TOP TEN BULGARIA EUROPEAN CUP 2024”, което се проведе в Пловдив.  Шуменският спортист Виктор Иванов, който участва в Европейското първенство по ММА в Белград спечели трето място.  Победите на  спортистите и техните..

публикувано на 24.04.24 в 16:21

Чънар трябва да проходи

Чънар Юлиянов от Търговище е на 4 години, но все още не е проходил. Връстниците му вече бягат, карат колело, а той е в детска количка. Причината – спастична детска церебрална парализа. Диагнозата дошла, когато бил на 1,7 г. и като всяка майка, Севдия Зафирова не искала да повярва. Вече е осъзнала, че е истина и не остава нищо друго..

публикувано на 24.04.24 в 14:13