Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заедно срещу насилието над деца

Снимка: УНИЦЕФ

Национална кампания за събиране на средства и застъпничество под наслов "Някои деца не мечтаят за играчки" започва УНИЦЕФ. 

От организацията, съвместно с правителството, разработват национална програма за прогресивни услуги за деца и семейства, чиято цел е да подкрепя родителите и всички хора, които полагат грижи за малки деца. 

От УНИЦЕФ работят и за намаляването на насилието у дома, в училище, в общността и онлайн, тъй като то застрашава здравето и емоционалното състояние на децата. Според последни данни, само за първите 6 месеца на 2023 г. се наблюдава 40% увеличение на сигналите за домашно насилие в сравнение с 2022 г. В 25% от случаите жертвите са деца. Според Закона за защита срещу домашното насилие, децата, които са свидетели на такова, също са жертви.


По публикацията работи: Росица Арабаджиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият Европарламент заседава

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На..

публикувано на 16.07.24 в 09:16

Кампания срещу дрогата

Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“ обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов  „Не сте сами“. Тя е насочена към превенция на наркотичната зависимост сред..

публикувано на 16.07.24 в 09:04

И днес спират камионите

От Агенция "Пътна инфраструктура" издадоха предупреждение за спиране на тежкотоварния трафик за автомобили над 20 тона и за денс между 13:00 ч. до 21:00 ч. поради очакваните високи температури. Ограничението е за територията на 9 области - Русе, Шумен, Варна, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград и Силистра. В област..

публикувано на 16.07.24 в 08:48

Температури до 41 градуса

21 градуса е измерената в 6:00 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 987 хектопаскала, влажността на въздуха е 69%. 20 са градусите в Търговище, 22 в Силистра, 23 в Русе, а 24 в Разград. Днес ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от..

публикувано на 16.07.24 в 06:28

Планово без ток

В Шуменска област от 09:00 ч. до 16:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в част от гр. Велики Преслав - горен стопански двор и ремонтна работилница. Временни смущения са възможни на улиците "Алеко Константинов", "Батак", "Витоша", "Васил Левски", "Златен век", "Иван А. Момов", "Илия Р. Блъсков", "Оборище", "Панайот Волов", "П. Козма", "Р...

публикувано на 16.07.24 в 06:05

Радев на среща с ПП-ДБ

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната-Демократична България“ от 16:00 ч. днес.Коалицията поиска тази среща, за да обсъдят с държавния глава актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза. Очаква се тази седмица президентът Румен Радев да..

публикувано на 15.07.24 в 11:11

Предлагат 638 лв. праг на бедност

Социалното министерство предлага през следващата година линията на бедност в страната да се повиши на 638 лева. Проектът  на постановление е публикуван за обществено обсъждане. Повишението е със 112 лева спрямо сегашният размер от 526 лева. Линията на бедност по закон по закон се актуализира ежегодно спрямо данните от изследването на..

публикувано на 15.07.24 в 11:02