Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мерки за трафика по "Дунав мост"

Снимка: Facebook /Пенчо Милков - Кмет на Община Русе

Дългосрочни мерки за справяне с често образуващите се километричните колони от изчакващи автомобили от двете страни на река Дунав. обсъдиха областният управител на Русе Данаил Ковачев и префекта на Гюргево Флорентина Станкулеску. Фокусът беше поставен върху възможностите за максимално оптимизиране на организацията на контрола в района на пункта, с цел постигане на синхрон и ритмичност по отношение на обработката на потока от лек и товарен трафик, както и за скъсяване на времето за изчакване на границата. Ковачев поиска от румънските власти на тяхна територия да се осигури постоянно 24 часово функциониране на всички четири кантара за претегляне на камионите, влизащи в северната ни съседка през България. Той сподели, че в страната ни е създадена подобна организация, като всеки път, когато нараства броят на леките автомобили, а намалява този на камионите, служителите, които са ангажирани с измерване теглото им се пренасочват за обслужването на леките автомобили. За пореден път Ковачев изрази становище, че и двете държави трябва да продължат да полагат съвместни усилия по ускоряване процеса за изграждането на нов мост между Русе и Гюргево, който ще има ключова роля за улесняване придвижването в района. От румънска страна дойде предложение за разглеждане на възможностите таксата за преминаване на моста да може да се заплаща и онлайн. Целта е служителите, които събират таксата на румънска територия да могат да се насочват към дейността по измерване теглото на камионите и обслужването им. Подобна мярка също се очаква да помогне за по-бързото преминаване на камионите през границата.


По публикацията работи: Радослав Генчев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не избраха председател на НС

Неуспешен се оказа първият опит на парламента да избере председател. Номинации направиха четири политически формации, като след първото гласуване отпаднаха Силви Кирилов от „Има такъв народ“, който като най-възрастен депутат ръководи първото заседание, и проф. Юлияна Матеева от „Величие“.  На балотажа Рая Назярян от ГЕРБ–СДС събра 116 гласа от..

публикувано на 19.06.24 в 11:15

Първо заседание на НС

50-ото Народно събрание започва работа днес. Първото заседание е в 9:00 часа. На него клетва ще положат всички 240 депутати, избрани след предсрочния вот на 9 юни. Североизточна България има 25 представители. ГЕРБ – СДС имат шестима депутати – Любомир Христов от Шумен, Георги Кръстев и Николай Братованов от Русе, Теменужка Петкова от..

публикувано на 19.06.24 в 08:29

платена публикация
Историческият музей в Исперих приключва успешно проект

Завършват дейностите по проект „Съвременни решения за опазване и съхранение на движимото културно наследство“, който Историческият музей в Исперих изпълнява вследствие на спечелено финансиране от конкурсна сесия на Министерство на културата за проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии. Проектът допълва,..

публикувано на 18.06.24 в 11:04

Гореща телефонна линия

Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие ще продължи да работи още една година. Днес е подписан нов договор с фондация „Асоциация Анимус“, която повече от 10 години помага на хора в риск или жертви на агресия в дома на телефони с номера 0800 1 8676 и 02 981 7686 .  Към момента това е единствената телефонна линия, която е..

публикувано на 18.06.24 в 10:46

Прегледи за туберкулоза

Безплатни прегледи за туберкулоза се извършват в цялата страна до 21 юни. Това съобщават от Министерството на здравеопазването и уточняват, че прегледите ще се провеждат в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове. На всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На..

публикувано на 18.06.24 в 08:27

5 милиона за лозарите

Финансова подкрепа за борба с вредители по лозата ще получат производителите на винено и десертно грозде. За целта са осигурени 5 000 000 лева по Схемата за държавна помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, съобщават от Държавния фонд „Земеделие“. Схемата е нотифицирана пред Европейската комисия и ще се прилага до 31 декември 2029 г...

публикувано на 18.06.24 в 08:17

Втори ден преговори

Преговорният екип на ГЕРБ-СДС продължава срещите с политически сили в новия парламент за излъчване на правителство на споделената отговорност. Във втория ден покани са отправени към БСП, "Има такъв народ" и "Величие". Първата предвидена среща на ГЕРБ-СДС в 11:00 ч. днес е с БСП. Преди нея ще се събере Изпълнителното бюро на..

публикувано на 18.06.24 в 08:05