Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Световното по блиц и рапид

Световно първенство по ускорен шахат и блиц
Снимка: fide

Петима български шахматисти са записани за участие на Световното първенство по ускорен шахмат и блиц в Самарканд, Узбекистан. Турнирът започва днес от 12:00 ч. с първи кръг на рапид. В програмата при жените са предвидени по 4 кръга днес и утре и три на 28 декември. В Оупън секцията ще се играят общо 13 кръга по ускорен шахмат. 

Турнирът по блиц е в 17 кръга при жените, на 29 и 30 декември. При мъжете в Оупън секцията ще се играят 21 кръга на блиц.

Сред българските участници са живеещата в Търговищко Нургюл Салимова, финалистка в Световната купа и отборна европейска шампионка, Антоанета Стефанова - бивша световна шампионка на класическа контрола и на ускорен шахмат, Надя Тончева и Гергана Пейчева. В турнира за мъже ще участва Иван Чепаринов.

Общо 120 шахматистки и 205 шахматисти са в стартовия списък за първия кръг. Бившият световен шампион на класическа контрола Магнус Карлсен, който е актуален световен шампион по блиц и рапид, е рейтинг фаворит при мъжете. В турнира по блиц при жените на първа позиция по ЕЛО на старта е Лей Тинцзе. С най-висок рейтинг на рапид при жените е актуалната световна шампионка на класическа контрола - Дзю Уъндзюн.

В първия кръг днес Иван Чепаринов ще играе срещу Рeймънд Сонг. Нургюл Салимова ще се изправи срещу Хулкар Тохирьонова от Узбекистан. Антоанета Стефанова ще излезе срещу Ирода Кхрамнакулова. Гергана Пейчева ще започне срещу бившата световна шампионка Александра Костенюк. Надя Тончева ще играе с Аян Алахвердиева.

Развитието на партиите от първия ден на Световното първенство по ускорен шахмат и блиц може да проследите на официалния канал на ФИДЕ в youtube.com тук.


По публикацията работи: Антоний Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Още медали за Огнян Ганчев

Нови четири отличия спечели шуменецът с присадено сърце Огнян Ганчев на Европейските игри за трансплантирани. Ден след среброто в турнира по бадминтон, той завоюва два златни и два сребърни медала в плуването.  В плувния турнир страната ни завоюва още четири титли благодарение на Георги Пеев от Хасково, който е единственият у нас с два..

публикувано на 24.07.24 в 08:06

Шумен става шахматна столица

242 са до момента заявките за участие в 3-тия Международен турнир по ускорен шах и блиц в Шумен. Това съобщиха организаторите от местния спортен клуб по шахмат. Очаква се да се включат състезатели от България и още 12 държави, сред участниците има и международни гросмайстори за мъже и жени. Представителите на шуменския клуб ще са около 30...

публикувано на 23.07.24 в 13:57

Шуменец с медал от Европейските игри

Шуменецът Огнян Ганчев е сред първите четирима българи, спечелили отличия на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Той завоюва сребро в бадминтона в своята възрастова група. Второ място спечели и Евгени Георгиев. И двамата са с присадено сърце.  При жените журналистът от БНР Наталия Маева, която е с двустранна белодробна..

публикувано на 23.07.24 в 08:30

Триумф за домакините

Състезателите от Тутракан заеха първо място в отборното класиране в първия кръг на Националния шампионат по водомоторен спорт. Призовата тройка допълват тимовете на Порт Лом и на Ряхово. В отделните класове шест от седемте първи места са за домакините от Тутракан – най-високо на почетната стълбичка стъпиха Владимир Николов, Калоян Кирилов, Павлин..

публикувано на 21.07.24 в 15:03

Европейско първенство за трансплантирани

Огнян Ганчев е сред 11-те българи, които ще участват на започващия днес в Лисабон Европейски шампионат за трансплантирани. Шуменецът ще стартира в два вида спорт – бадминтон и плуване. На първенството на Стария континент ще има представители на 28 държави, те ще се състезават в 15 дисциплини. Първият подобен форум се провежда в Атина през 2000..

публикувано на 21.07.24 в 08:33

Летящ старт за „Дунав“

Футболистите на „Дунав“ започнаха новия сезон във Втора лига с убедителна победа. Тимът от Русе спечели гостуването си на „Спартак“ (Плевен) с 5:2.  На два пъти се разписа французинът Луи Паама, а по един гол отбелязаха Джан Хасан, Камен Хаджиев и друг французин – Джонатан Н’Сонде. Всички попадения за тима на Мартин Ковачев бяха реализирани през..

публикувано на 21.07.24 в 08:22
Лудогорец

Четвърта победа за Лудогорец

"Лудогорец" победи с 4:1 румънския "Университатя" в последната си контролна среща от лагера в Австрия. Головете за тима от Разград отбелязаха Кайо Видал, Рик Джонатан, Сон и Ивайло Чочев. Това беше четвърти успех от четири мача по време на предсезонната подготовка в централноевропейската страна за 13-кратните шампиони.  Днес (неделя, 30 юни) по обед..

публикувано на 30.06.24 в 08:34