Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Презареди бъдещето си

Снимка: Pixabay

Две професионални гимназии от Русе и от Търговище (ПГ по речно корабостроене и корабоплаване в Русе и ПГ по икономическа информатика в Търговище) са сред 18-те учебни заведения, включени в пилотното издание на проекта „Презареди бъдещето си“ на фондация „Джуниър Ачийвмънт България“. 

Проектът подкрепя ученици на възраст между 10 и 19 години и цели да увеличи чувството на принадлежност в учебния процес, да ги мотивира да реализират пълния си репертоар и да предотврати отпадането им от училище, каза за Радио Шумен изпълнителният директор на фондацията Ирина Илиева.

"В рамките на следващите 3 години над 14 000 младежи ще имат възможността да преоткрият ученето и мотивацията за това да бъдат в училище и да придобиват знания и умения за реалния живот. Пилотното стартиране на проекта във втория учебен срок тази учебна година се насочихме именно към финансовата грамотност, тъй като тя е свързана с базовите умения на младите хора, които са една от големите липси на българското образование", посочи тя.

Дейностите от пилотната фаза на проекта „Презареди бъдещето си“ ще започнат през януари 2024 г. и ще приключат в края на август 2026 г.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временно няма да издават визи

Министерството на външните работи (МВнР) няма да приема заявления за визи и за български документи за самоличност – паспорт и лична карта от 9 до 18 август. Това съобщиха от министерството.  Причината е изпълнение на проект, съгласуван с всички институции в България и Европейския съюз, с който ще се въведе нова версия на Национална визова..

публикувано на 02.08.24 в 12:21
Снимката е илюстративна

Водни проекти в три общини

Нови 74 споразумения с 32 общини за изпълнение на инфраструктурни проекти подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, а сред общините са Тутракан, Велики Преслав и Смядово.  Стойността на проектите е 127 милиона лева, като вече са направени междинни авансови плащания...

публикувано на 02.08.24 в 12:12

Слънце и жега

Днес ще e слънчево, във вътрешността горещо. Вятърът ще е слаб от юг-югозапад, следобед по крайбрежието до умерен от югоизток. Максималните температури ще са между 33° и 38°, по Черноморието 28°-31°, за Шумен около 35°. Вълнение на морето 2 бала, следобед на север 2-3. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 02.08.24 в 07:08

Без ток днес

Разград Днес от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Дряновец, ТП 3, улиците: "Хр. Ботев", "Витоша", "Ив. Вазов", "Камчия", "Йордан Стоянов", "Вела Пискова", "Д. Чинтулов", "Пирин", "Цоньо Каракашев", "Дунав", "Искър", "Странджа", "Гоце Делчев", "Мургаш", "Неофит Рилски", "Цар Калоян", "Люлин", "Кирил и..

публикувано на 02.08.24 в 07:01

България с най-ниска минимална заплата

Най-ниската минимална работна заплата е в България – 477 евро, а най-високата е в Люксембург – 2570 евро. Това сочат данните на Евростат за юли 2024 година. На втора и трета позиция след България в дъното на класацията по размер на минималната заплата се нареждат Унгария и Латвия – съответно 675 и 700 евро. В Румъния най-ниското възнаграждение е..

публикувано на 01.08.24 в 13:41

Медали от олимпиадата по лингвистика

Николай Георгиев  от ПМГ ''Св. Климент Охридски'' в Силистра е сред медалистите на Международната олимпиада по лингвистика в Бразилия. Той и още четирима дванадесетокласници от София са с бронзови отличия от състезанието, което се проведе между 23 и 31 юли, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Родните..

публикувано на 01.08.24 в 13:26

Ще бъдат ремонтирани още пет "Кугър"-а

Ще се работи за увеличение на възнагражденията на бойните пилоти, особено за тези, които извършват действия по гасенето на пожари и спасителни операции. Това заяви пред журналисти в авиобаза Крумово министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той съобщи също, че до края на годината ще бъдат ремонтирани и ще се върнат у нас пет хеликоптера Кугър,..

публикувано на 01.08.24 в 12:33