Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще реши ли екоминистерството проблемите на Русе и Разград?

Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов се ангажира да бъдат предприети необходимите изменения, за да се ограничат неприятните миризми в Русе. Това стана след срещата му с градоначалника Пенчо Милков и представители на администрация. По думите на кмета с помощта на Министерството на околната среда и водите може да се докаже на русенци, че в града не се извършва геноцид. Разчитаме на мерки на национално ниво, които да променят действащото законодателство, отчитащо крайно неефективно залповите изпускания на час и денонощие“, заяви Милков. Той е категоричен, че замерванията трябва да се извършват за много по-кратък период, за да може да се установи реалното наличие на замърсяване във въздуха. Пенчо Милков отбеляза като успех глобата от 10 000 лв., която Административният съд наложи през последните дни срещу русенско предприятие. 

До решението се стигна заради неограничено разпространение на неприятни миризми извън територията на предприятието. Министър Попов и заместниците му Ренета Колева и инж. Петър Димитров обясниха дейността на работната група в рамките на МОСВ, която цели, заедно с други отговорни институции, да усъвършенства законодателството, свързано с ограничаване разпространението на миризми и фини прахови частици. Според екоминистъра проблемът е комплексен и не е решен и на законодателно ниво в ЕС. Днес екоминистърът ще бъде в Разград, където също ще бъдат обсъдени мерки за противодействие на замърсяването на въздуха.

12 общински съветници в лудогорския град са внесли докладна, в която отново се настоява да бъде решен проблемът с неприятните миризми, които се носят в Разград. На извънредната сесията, която започва в 13.30 часа екоминистърът Юлиян Попов и заместникът му Петър Димитров, трябва да отговорят на въпросите какво е направило до момента Екоминистерството и колко пари са отпуснати на Община Разград, за да бъде реконструирана старата пречиствателна станция за отпадни води. Според експертите в ресорното министерство, именно амортизираното съоръжение за отпадните води е причина за неприятните миризми в Разград. 

Общинските съветници смятат, че изслушването на министъра е важно, за да могат да вземат адекватни решения свързани с чистотата на въздуха.


По публикацията работи: Радослав Генчев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Временно няма да издават визи

Министерството на външните работи (МВнР) няма да приема заявления за визи и за български документи за самоличност – паспорт и лична карта от 9 до 18 август. Това съобщиха от министерството.  Причината е изпълнение на проект, съгласуван с всички институции в България и Европейския съюз, с който ще се въведе нова версия на Национална визова..

публикувано на 02.08.24 в 12:21
Снимката е илюстративна

Водни проекти в три общини

Нови 74 споразумения с 32 общини за изпълнение на инфраструктурни проекти подписа министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. 21 от споразуменията са за ВиК обекти, а сред общините са Тутракан, Велики Преслав и Смядово.  Стойността на проектите е 127 милиона лева, като вече са направени междинни авансови плащания...

публикувано на 02.08.24 в 12:12

Слънце и жега

Днес ще e слънчево, във вътрешността горещо. Вятърът ще е слаб от юг-югозапад, следобед по крайбрежието до умерен от югоизток. Максималните температури ще са между 33° и 38°, по Черноморието 28°-31°, за Шумен около 35°. Вълнение на морето 2 бала, следобед на север 2-3. Температура на морската вода 27°- 28°.

публикувано на 02.08.24 в 07:08

Без ток днес

Разград Днес от 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в с. Дряновец, ТП 3, улиците: "Хр. Ботев", "Витоша", "Ив. Вазов", "Камчия", "Йордан Стоянов", "Вела Пискова", "Д. Чинтулов", "Пирин", "Цоньо Каракашев", "Дунав", "Искър", "Странджа", "Гоце Делчев", "Мургаш", "Неофит Рилски", "Цар Калоян", "Люлин", "Кирил и..

публикувано на 02.08.24 в 07:01

България с най-ниска минимална заплата

Най-ниската минимална работна заплата е в България – 477 евро, а най-високата е в Люксембург – 2570 евро. Това сочат данните на Евростат за юли 2024 година. На втора и трета позиция след България в дъното на класацията по размер на минималната заплата се нареждат Унгария и Латвия – съответно 675 и 700 евро. В Румъния най-ниското възнаграждение е..

публикувано на 01.08.24 в 13:41

Медали от олимпиадата по лингвистика

Николай Георгиев  от ПМГ ''Св. Климент Охридски'' в Силистра е сред медалистите на Международната олимпиада по лингвистика в Бразилия. Той и още четирима дванадесетокласници от София са с бронзови отличия от състезанието, което се проведе между 23 и 31 юли, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Родните..

публикувано на 01.08.24 в 13:26

Ще бъдат ремонтирани още пет "Кугър"-а

Ще се работи за увеличение на възнагражденията на бойните пилоти, особено за тези, които извършват действия по гасенето на пожари и спасителни операции. Това заяви пред журналисти в авиобаза Крумово министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той съобщи също, че до края на годината ще бъдат ремонтирани и ще се върнат у нас пет хеликоптера Кугър,..

публикувано на 01.08.24 в 12:33