Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светините на Шумен в общ проект

4
Снимка: Радио Шумен

Да бъдат включени в общ проект четирите резервата в Шуменска област се договориха на работна среща днес министърът на културата Кръстю Кръстев и областният управител проф. Добромир Добрев. 

Интегрираният териториален проект ще обхваща обектите - емблеми в областта като Мадара, Плиска, Велики Преслав и Кабиюк, заяви проф. Добрев. Това са Голямата базилика, Мадарският конник, Златната църква във Велики Преслав и Кабиюк. По думите му, те трябва да катализират вътрешния туризъм, защото са огромно неизползвано богатство. Те имат потенциала да развият и хотелиерството, и ресторантьорството в региона. 

Според министъра на културата Кръстю Кръстев, на тази първа среща са изработени логистичните връзки за последващата работа между централната власт и общините. Изработеният проект ще влезе в концепцията за управление на Министерството на културата, добави Кръстю Кръстев. 

Никой не се съмнява колко богата на култура е Северна България и това е причината обиколката, която започва министерството, да бъде именно от Шумен, каза Кръстев. 

„Аз харесвам Шумен, идвал съм често в града, играл съм като актьор на вашата сцена, бил съм на театралния фестивал, който трябва да се поддържа, защото е национално богатство“, добави той. 

Министърът на културата обеща, че ще се запознае и с проекта на Закона за старите български столици, който е още една възможност за развитие на туризма и обновяване на инфраструктурата в Северна България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Върбица

Безводие и във Върбица

Дебитът на водоизточниците във Върбишко е намалял със 70%. Това, а не аварии, е причината за режима на водата. Това каза за Радио Шумен кметът на община Върбица Мердин Байрям.  „Сушата е голяма, а подпочвените води, които захранват нашите извори, са плитки, обясни той "Просто няма дебит на самите извори. И когато хората..

публикувано на 11.07.24 в 08:47

Три нови случая на коклюш

За три нови случая на коклюш съобщават от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Заразените са от Шумен, Нови пазар и хитринското село Иглика и са били диагностицирани в първата седмица на юли.  Първите случаи на коклюш в Шуменска област са от април и май, а до края на настоящия месец са в сила мерки заради епидемичното разпространение на коклюш. Те..

публикувано на 11.07.24 в 08:33

Двама ранени при трудова злополука

Двама работници на ВиК – Шумен са с изгаряния при трудова злополука вчера по обед. Това съобщи за Радио Шумен директорът на Инспекцията по труда в Шумен Пламен Събев.  Инцидентът станал при отстраняване на повреда в помпена станция „Мадара“. Електротехниците опитали да ремонтират стар електрически двигател, но се получило късо съединение.  Работниците..

публикувано на 11.07.24 в 08:21

Планово без ток

Спирания на електрозахранването ще има и днес (11 юли) в Североизточна България заради ремонти, профилактика и обезопасяване на съоръженията. В шуменския квартал „Дивдядово“ ток от 8 ч. до 17 ч. няма да има на отделни адреси по булевард „Велики Преслав“ и по улиците „Генчо Панайотов“, „Горчо Боянов“, „Дъбрава“, „Зоя Космодемянская“,..

публикувано на 11.07.24 в 08:15

Остава опасно горещо

23 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 989 хектопаскала, влажността на въздуха е 68%. 22 са градусите в Силистра и Разград, 24 – в Русе. През деня над Североизточна България ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево. Ще духа умерен вятър от север-североизток, който следобед ще се обърне..

публикувано на 11.07.24 в 07:45

Водни неволи в Шуменско

Горещото време и увеличената консумация на вода е причината да не се спазва графикът за воден режим в каолиновското село Тъкач. Това заяви за Радио Шумен главният инженер на ВиК Шумен Антон Стефанов по повод множеството сигнали до Радио Шумен на хора от селото. Част от абонатите твърдят, че има домакинства, които трети ден са без капка вода...

публикувано на 10.07.24 в 16:14

Кипят летни ремонти

През летните месеци продължават ремонтно-възстановителните дейности на улици в Шумен, съобщават от общинската администрация. Частични кърпежи на пътната настилка се извършват по улиците „Август Попов“, „Искър“, участък от улица „Цветан Зангов“, която е подготвена за асфалтиране и пространството около областната болница в града.  Директорът на..

публикувано на 10.07.24 в 15:13