Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве за всички

Снимка: Pixabay

Предложение за общинско съфинансиране на две програми, вързани с превенцията и опазване на здравето и живота на рискови здравно неосигурени групи, внесе в Общинския съвет в Русе д-р Росица Кръстева от ГЕРБ. Тя предлага програма за ранна диагностика на злокачествени заболявания – скрининг за рак на маточната шийка и млечната жлеза при жени със затруднен достъп до здравеопазване. 

Програмата може да бъде осъществена със съдействието на Комплексния онкологичен център, където има пакет „Женско здраве“, включващ преглед, мамография и цитонамазка на цена от 75 лв. 

Финансирането по тази програма може да бъде от общинския и държавния бюджет, като цените на пакета могат да бъдат договорени с изпълнителите под пазарна стойност, без да се намаляват под себестойността на медицинския труд и консумативи.  

Предложението е да се заложат 30 000 лв годишно. 

Второто предложение е Програма за ранно откриване на сънна апнея. Доктор Кръстева предлага да се осигурят от бюджета на Община Русе 30 000 лв. годишно, които могат да осигурят изследване на около 200 пациенти с цел превенция на сънна апнея (многократно повтарящи се спирания на дишането по време на сън).


По публикацията работи: Айше Лятиф

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропадане на Дунав мост

Дупка с размери приблизително 30 на 40 см. се отвори в българския участък на Дунав мост при Русе. Тя е буквално на 100 метра от началото на моста в посока Румъния, съобщават от областната администрация в дунавския град. Водачите на превозни средства трябва да шофират с ниска скорост и с повишено внимание в участъка. Причината за пропадането е..

публикувано на 04.05.24 в 12:11

Пеша из Русе

Безплатните пешеходни обиколки на Русе „Ruse Summer Free Tour“ започват от днес, 4 май. Те са както за българските и чуждестранните гости, така и за жителите на града, а техният маршрут включва най-емблематичните сгради и места в централните части на Русе. И тази година обиколките ще се провеждат всяка събота от май до септември включително...

публикувано на 04.05.24 в 11:50

Приключи облагородяването на Пантеона

Приключи проектът за облагородяване на Пантеона на възрожденците в Русе и Крепост Гюргево. На финална пресконференция бяха представени основните резултати от изпълнението на проекта.  Сред ремонтните дейности на Пантеона на възрожденците в Русе са преработка на зидовете на главния вход, подмяна на каменната облицовка, поставяне на изолация,..

публикувано на 02.05.24 в 15:14

Засилват мерките срещу вандалите

Община Русе дава по-големи правомощия на Инспектората по охрана, обществен ред и сигурност. Целта е подобряване на борбата с противообществените прояви. "Унищожават детски площадки, кошчета, пейки, лампите в парковете, има счупена витрина на театъра. Стараем се чрез видеонаблюдението извършителите да бъдат установени и санкционирани", заяви..

публикувано на 29.04.24 в 09:51

Иззеха преправени оръжия

44-годишен мъж от Русе е задържан за преправяне на пневматични оръжия без разрешително за това. Той е заловен при акция на ГДБОП, която се провежда в различни градове на страната. При предприетото разследване е установено, че от началото на януари миналата година мъжът се е занимавал с преправяне на пневматични оръжия, като подобрявал точността и..

публикувано на 25.04.24 в 13:45

Базар с кауза

Благотворителният великденски базар подреди „Каритас“ Русе във фойето на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“.  Експонатите са изработени от деца и възрастни, които посещават различните комплекси за социални услуги на сдружението.  Дарените средства ще бъдат използвани  за многобройните каузи на „Каритас“ Русе в подкрепа на бедните, слабите и..

публикувано на 25.04.24 в 13:13

Деца с коклюш в Русе

Два случая на деца, заболели от коклюш, са регистрирани за последните две седмици в Русе. Това съобщи за БТА заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Искра Генева.  Първият случай е от 10 април. Става дума за 12-годишно момиче, на което е трябвало да бъде направена реимунизация до края на тази година. Ученичката е в..

публикувано на 24.04.24 в 16:56