Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти в културната панорама

Снимка: Радио Шумен

В културната програма на община Шумен има много събития, посветени на 185-годишнината от рождението на Илия Рашков Блъсков, заяви заместник-кметът Светла Станкова. Тя подчерта, че има и редица събития, посветени на обесването на Васил Левски. 

В културната панорама на община Шумен място намира празникът на виното и лозарите 14 февруари. Редица читалища в региона ще отбележат датата. През месеца в Шумен ще гостуват спектакли на Театъра на българската армия, на ямболския и търговищкия драматичен театър. В Регионалната библиотека "Стилиян Чилинтиров" през февруари със съдействието на посолството на Украйна в България ще гостува фотоизложба "Солидарни с Украйна".

В момента се работи по честването на 3 март. Като освен ритуална част, ще има и концерт в шуменския театър, поясни проф. Станкова.

През годината ще има издание на Националния конкурс за рецитация на унгарска поезия. Ще се проведе в ДКТ "Васил Друмев". Няма да има издание на музикалния конкурс на името на Панчо Владигеров. 

През септември ще се проведе Международният исторически фестивал „Доблест и слава“. Тогава ще бъде и изданието на фолклорния фестивал "Шумла". Община Шумен ще подкрепи провеждането на Националния фестивал "Друмеви театрални празници". Ще има издания на бианалето по скулптура, на пленерите по живопис и фотография.

Още чуйте от репортажа.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Бавно" от "Субдибула"

Рок група „Субдибула“ подготвя нов албум и пусна нов клип на песента си „Бавно“. Всъщност парчето е добре познато на феновете на бандата, защото негова версия има от далечната 1991-1992 година, а по него е именуван и първият албум на "Субдибула" – „Бавно“.  Сега има нов аранжимент на песента. Включва се и нов вокал - Ели Раданова, която вече е част..

публикувано на 23.02.24 в 13:46

Нашият глас за Украйна

Дискусия, посветена на Украйна, ще се състои в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен от 17:00 ч. Тя ще опита да събере, артикулира и съпостави позиции в подкрепа на нападнатата от Русия страна. Инициативата подкрепят Посолството на Украйна в България и Сдружение "Клуб култура за Шумен". Какво правят българското общество,..

публикувано на 23.02.24 в 13:01

Номинации за „Златен кукерикон“

Две номинации за театралните награди за хумор и сатира „Златен кукерикон“ спечели ДТ „Сава Огнянов“ за спектакъла „Крали Марко – последната балканска легенда“.  Наградите са жест на трупата на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и бяха  обявени от художествен съвет с председател Калин Сърменов.  Церемонията по връчване на театралните награди за..

публикувано на 22.02.24 в 09:27
Огнян Исаев

Майчиният език у нас

Международният ден на майчиния език се отбелязва на днешната дата 21 февруари. Той има за цел да насърчи използването на различни езици и културното разнообразие.  "В България условията за изучаване на майчин език в момента не са добри", заяви за Радио Шумен Огнян Исаев, журналист и активист за защита на ромската общност, програмен директор..

публикувано на 21.02.24 в 14:29

Бетовен в операта

Камерен концерт „Бетовен – сонати за цигулка и пиано“ ще има тази вечер в Русенската опера. Той е част от фестивала "Зимни музикални вечери", съобщава БТА.  В концерта ще участват цигуларите Тамара Лазарова, концертмайстор на Русенската опера, и Габриел Тато, както и пианистите Божена Петрова и Веселина Ботева.  В програмата са включени сонати..

публикувано на 21.02.24 в 09:56

Кодът на доброто

Романът „Кодът на Доброто”  е първата прозаична творба на Маргарита Недева от Попово. Три години авторката проучва и изследва богомилството, за да създаде роман за отхвърленото и забулено в мистика богомилско учение. Романът е в три части: „Пътища", „Бдение" и „Дневникът: откровението на една необикновена жена". Сюжетът се развива в паралелни..

публикувано на 19.02.24 в 19:11

Среща с украинското кино

Късометражни украински филми ще бъдат прожектирани в Русе. Инициативата е на Сдружение "Европейски пространства 21". Реалзизира се с подкрепата на Каритас Русе и Сдружението за изкуство и култура „Блок 14“.  Прожекцията е от 19:00 ч. в центъра на сдружение "Блок 14" на русенската улица "Борисова".  Общо пет филма ще види публиката. Лентите ще..

публикувано на 19.02.24 в 13:40