Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Младите българи – архитекти на промяната"

Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

В залата на Общинския младежкия дом в Русе се състоя инициативата „Младите българи – архитекти на промяната“. Кампанията се провежда от Фондация „Искам бебе“ и в нея се включиха членове на Младежкия парламент и Българския младежки червен кръст. 

„Нека всичко научено днес да достигне чрез вас до повече млади хора – ваши съученици и приятели, за да можем съвместно да разширим знанията за израстването на едно здраво и социално активно поколение“, обърна се към младите хора заместник – кметът на общ. Русе Енчо Енчев. Той добави, че Общината е направила сериозни крачки за подпомагането на семейни двойки с репродуктивни проблеми да получат шанс за собствено дете, като само за 2023 г. са финансирани 50 семейства по Общинска програма „Асистирана репродукция“.

Семинарът предостави на участниците възможността да се запознаят с теми, засягащи техните здравни и социални аспекти като сексуално и репродуктивно здраве, изчерпването на яйчниковия резерв, устойчивите партньорства и контрацепцията, важността на здравословно хранене и активния начин на живот. 

В образователната лекция се включиха екипът на Фондация „Искам бебе“ с ръководител Радина Велчева, акушер-гинекологът д-р Александър Кобаков, преподавателят от Русенския университет „Ангел Кънчев“ гл. ас. д-р Камен Симеонов, специалистът в областта на здравословното хранене към РЗИ д-р Светлана Моминска и клиничният  психолог Катя Иванова – Симеонова. 

Повече от 17 години Фондация „Искам бебе“ работи в помощ на двойките с репродуктивни проблеми, като до този момент са изградили доброволчески мрежи в над 45 града от страната. Благодарение на активната им работа с Министерството на здравеопазването, местната власт и социално отговорни организации в България има родени над 20 000 желани деца.


По публикацията работи: Антоний Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ върнаха мандата

Президентът Румен Радев връчи днес втория проучвателен мандат за кабинет на втората по големина политическа сила в Народното събрание ПП-ДБ. Още миналата седмица обаче от коалицията заявиха, че нямат нужната подкрепа за съставяне на правителство и ще върнат папката празна. "Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи..

публикувано на 22.07.24 в 11:22

Връчват втория мандат

Президентът Румен Радев ще връчи втория мандат на ПП-ДБ днес в 11:00 часа. Заявката на коалицията е да го върнат веднага.  Те проведоха срещи с другите политически формации в парламента миналата седмица. На тях очакваха да получат подкрепа първо за декларацията, която разпространиха, след това и за правителство. Изводът, с който излязоха, е, че няма..

публикувано на 22.07.24 в 08:27

Топло, възможни са градушки

Сутринта на повече места ще е слънчево, но около и след обяд над по-голямата част от района ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще паднат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност и временно усилване на вятъра, не са изключени и градушки.  На места явленията ще продължат и през нощта. Ще духа слаб вятър от северна..

публикувано на 22.07.24 в 07:08

Без ток днес

Разград Днес от 08:30 ч. до 17:00 ч. са възможни смущения на електрозахранването в Разград, Западна промишлена зона, на Юг от река Бели Лом. От 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в Разград, захранени от ТП "Чорлу", улици: „Мидия“, “Сребърна“, „Полковник Марков“. От 08:40 ч. до 16:30 ч. ще бъде прекъснато..

публикувано на 22.07.24 в 07:02

Магията Фолклор

Поредното издание на традиционния Национален фестивал "Магията фолклор" ще се проведе на 20 юли (събота) от 16:00 ч. в тутраканското Старо село. Негови организатори са Община Тутракан и Народно читалище „Възраждане - 1940 г.“ в селото. Фолклорното събитие е част от програмата на фестивала „Огненият Дунав“. Целта на проявата е да съхрани и..

публикувано на 20.07.24 в 14:35

Надпревара по вода

Първи кръг на Националния шампионат по водомоторен спорт се провежда днес и утре в Тутракан. На брега на река Дунав спортното събитие беше открито днес от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Купата на Община Тутракан е най-голямата награда, за която ще се състезават участниците от 9 Водомоторни клуба от цялата страна. 38..

публикувано на 20.07.24 в 11:46
Свети Илия

Илинден е

Българската православна църква днес отбелязва паметта на свети пророк Илия. Той е смятан за предвестник на истинската православна вяра и за най-големия пророк в Стария завет. Заради това пророкът се възнася на небето жив, понесен на огнена колесница. В българския народен календар денят е известен още като Илинден, като светията се свързва с..

публикувано на 20.07.24 в 09:06