Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидарни с Украйна

Постерна изложба с фотографии и детски рисунки от Украйна беше открита в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров“ в Шумен. Тя е създадена от Софийския форум за сигурност и Съюза на офицерите от резерва “Атлантик” с подкрепата на посолството на Украйна в България. 

Откриването на експозицията уважиха зам.-посланикът на Украйна Анна Тертична, кметът на Шумен проф. Христо Христов, областният управител проф. Добромир Добрев, председателката на Общинския съвет на Шумен Ася Аспарухова, бившият посланик на България в Украйна Красимир Минчев, бившия зам.-министър на отбраната и настоящ председател на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов, университетски преподаватели, военни, педагози и граждани. 

На откриването на изложбата "Солидарни с Украйна! Ужасът на войната срещу Украйна в снимки и детски рисунки“ Антоний Димов се срещна и разговаря с Анна Терчина и Йордан Божилов. В репортажа са включени и част от изказвания на проф. Добромир Добрев и Красимир Минчев пред публиката в шуменската библиотека.


По публикацията работиха: Антоний Петров, Велмира Стефанова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Бавно" от "Субдибула"

Рок група „Субдибула“ подготвя нов албум и пусна нов клип на песента си „Бавно“. Всъщност парчето е добре познато на феновете на бандата, защото негова версия има от далечната 1991-1992 година, а по него е именуван и първият албум на "Субдибула" – „Бавно“.  Сега има нов аранжимент на песента. Включва се и нов вокал - Ели Раданова, която вече е част..

публикувано на 23.02.24 в 13:46

Нашият глас за Украйна

Дискусия, посветена на Украйна, ще се състои в Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен от 17:00 ч. Тя ще опита да събере, артикулира и съпостави позиции в подкрепа на нападнатата от Русия страна. Инициативата подкрепят Посолството на Украйна в България и Сдружение "Клуб култура за Шумен". Какво правят българското общество,..

публикувано на 23.02.24 в 13:01

Номинации за „Златен кукерикон“

Две номинации за театралните награди за хумор и сатира „Златен кукерикон“ спечели ДТ „Сава Огнянов“ за спектакъла „Крали Марко – последната балканска легенда“.  Наградите са жест на трупата на Сатиричния театър "Алеко Константинов" и бяха  обявени от художествен съвет с председател Калин Сърменов.  Церемонията по връчване на театралните награди за..

публикувано на 22.02.24 в 09:27
Огнян Исаев

Майчиният език у нас

Международният ден на майчиния език се отбелязва на днешната дата 21 февруари. Той има за цел да насърчи използването на различни езици и културното разнообразие.  "В България условията за изучаване на майчин език в момента не са добри", заяви за Радио Шумен Огнян Исаев, журналист и активист за защита на ромската общност, програмен директор..

публикувано на 21.02.24 в 14:29

Бетовен в операта

Камерен концерт „Бетовен – сонати за цигулка и пиано“ ще има тази вечер в Русенската опера. Той е част от фестивала "Зимни музикални вечери", съобщава БТА.  В концерта ще участват цигуларите Тамара Лазарова, концертмайстор на Русенската опера, и Габриел Тато, както и пианистите Божена Петрова и Веселина Ботева.  В програмата са включени сонати..

публикувано на 21.02.24 в 09:56

Кодът на доброто

Романът „Кодът на Доброто”  е първата прозаична творба на Маргарита Недева от Попово. Три години авторката проучва и изследва богомилството, за да създаде роман за отхвърленото и забулено в мистика богомилско учение. Романът е в три части: „Пътища", „Бдение" и „Дневникът: откровението на една необикновена жена". Сюжетът се развива в паралелни..

публикувано на 19.02.24 в 19:11

Среща с украинското кино

Късометражни украински филми ще бъдат прожектирани в Русе. Инициативата е на Сдружение "Европейски пространства 21". Реалзизира се с подкрепата на Каритас Русе и Сдружението за изкуство и култура „Блок 14“.  Прожекцията е от 19:00 ч. в центъра на сдружение "Блок 14" на русенската улица "Борисова".  Общо пет филма ще види публиката. Лентите ще..

публикувано на 19.02.24 в 13:40