Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против кръговото

10
Снимка: Радио Шумен

Близо година и половина след като на едно от шуменските кръстовища загуби живота си 22-годишната Светомира, това кръстовище бе обезопасено. Стана под влияние на силния обществен натиск за цялостна промяна в инфраструктурата на Шумен и вземане на мерки за ограничаване на скоростта в този участък – кръговото кръстовище между двата хипермаркета по бул „Симеон Велики“.

Обезопасяването включва разширяване на вътрешния кръг и поставяне на червени ограничители, които да изострят вниманието на шофьорите. Преди навлизане в кръстовището са монтирани и „легнали полицаи“, които да убият скоростта, защото сигналните табла за скорост нямаха очаквания ефект.

Различни становища се чуха за взетите мерки. Някои адмирират промяната, други твърдят, че полегналите полицаи са високи като бордюри. Трети пък за удобство заобикалят неравностите през бус лентата. Поредица от недисциплинирани шофьори, нарушаващи правилата, видя и нашият екипи, дори потърси отговор от един от тези шофьори. 

Чуйте репортажа на Христина Димитрова.

Мерките за ограничаване на скоростта на това кръстовище ще са в сила до август. Дотогава трябва да се вземе решение дали този начин на обезопасяване дава резултат  и получава одобрението на шофьори и пешеходци, или да бъде видоизменен. Обсъждат се три варианта, сред които и връщане към предишната организация на движение – със светофари.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски университет

Млади еколози променят света

Традиционна конференция на катедрата по биология към Факултета по природни науки на Шуменския университет се провежда за 12-ти път. Тя е платформа и за представяне на интердисциплинарни изследвания, в която тази година ще участват 63 студенти, ученици и преподаватели.  Всеки от участниците във форума представя своите изследвания, които са правила с..

публикувано на 19.04.24 в 16:22

Програмиране за всички

Второто издание на отборното състезание по програмиране "Лудогорие хак" ще се проведе от 19 до 21 април в Търговище.  Организатори на събитието са Иван Димитров и Емилиян Кадийски, съответно от Дигитално общество Разград и Дигитално общество Търговище. Те са програмисти, които обичат работата си и искат да създадат общество на хората от Лудогорието..

публикувано на 19.04.24 в 12:19
СУ

PISA в Шумен

Шуменски ученици участваха в проучване на PISA по чужд език. Подобно изследване се провежда за първи път сред деветокласници, които изучават английски език като чужд.  В него участваха и възпитаници на шуменското Средно училище „Панайот Волов“. Това е единственото училище от Шуменска област, включено в пилотното изследване на PISA тази година...

публикувано на 17.04.24 в 12:12

Отличие за Жанет

Единайсетгодишната Жанет Радева от Начално училище „Илия Рашков Блъсков“ в Шумен спечели първо място на националната олимпиада „Знам и мога“.  С победата си четвъртокласничката осигури домакинство за Шумен на 13-ото издание на състезанието, което ще се проведе догодина.  ,,Жани чете дори в междучасията и го прави с удоволствие“, каза за Радио Шумен..

публикувано на 17.04.24 в 12:00

Музей за Тутраканската епопея

Нов и иновативен музей „Тутраканска епопея – 1916“ отваря врати на 18 април в „Мемориал военно гробище“ в село Шуменци. Музейната сграда е пълна с нови технологии, които не само ще потопят посетителите в историята, но ще го накарат реалистично да я съпреживее. Това разказва директорът на Историческия музей в Тутракан Петър Бойчев...

публикувано на 17.04.24 в 11:06
Рила

Заедно към върха

Вече 7 години фондация „Ела и ти“ помага на хора с увреждания да изкачат планински върхове, да влизат в пещери и да прекарват пълноценно време сред природата. През тези години десетки хора със специални потребности от цяла България са видели с очите си Витоша, Рила, Пирин, Стара планина.    Това се осъществява с изцяло безвъзмездната помощ на..

публикувано на 17.04.24 в 09:11

Награди за роботика

Четири престижни награди спечелиха ученици от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен. Те участваха в националното състезание ,,Дни на роботиката ’24“, организирано от Техническия университет в София. Събитието се провежда всяка година и цели да се насърчи и мотивира развитието на роботиката и иновациите в областта на технологиите. Дали е успяло да..

публикувано на 17.04.24 в 08:58