Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за туберкулоза

Снимка: Радио Шумен

Безплатни профилактични прегледи за туберкулоза организира от 18 до 22 март РЗИ - Шуменв Нови пазар  Изследванията ще се правят в III Вътрешно отделение на новопазарската болница на ул. „Христо Ботев” №22 от 8,00 ч. до 14,00 ч. Не е необходимо направление от общопрактикуващ лекар, уточняват от РЗИ.

Ежегодният срининг е свързан и с 24 март, когато се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Инициативите тази година ще се провеждат под мотото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“.

На 19 март - вторник, експерти от РЗИ – Шумен ще проведат в Нови пазар информационна кампания за значението на профилактичните прегледи, за източниците и начините на заразяването, както и за профилактика на заболяването.

За 22 март - петък, от 13,00 ч. специалисти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ ще участват в информационна среща с екипа на Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) в Шумен и за потребителите на социалната услуга.

Новооткритите случаи в област Шумен на заболели от туберкулоза за 2023 г. са 16, като 13 от тях са мъже и 3 жени. Регистрираните лица са на възраст от 34 до 83 години и са от общините Шумен, Нови пазар, Каспичан, Велики Преслав и Смядово. 

По публикацията работи: Велмира Стефанова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Класна стая в гората

Кампания „Горска класна стая“ започва в над 20 държавни горски стопанства в цялата страна. Лесовъдите от горските структури в страната ще покажат гората като уникална класна стая, в която учениците и студентите ще се запознаят с различни дейности за устойчивото ѝ стопанисване, както и с предизвикателствата при опазването на горите от болести и..

публикувано на 30.05.24 в 09:09

Полицейски началници на срещи

Началниците на полицейските управления в област Шумен ще проведат срещи с жителите на малките  и отдалечени населени места през юни.  Началникът на РУ-Шумен гл. инсп. Илиян Николов ще се срещне с жителите на село Страхилица на 26 юни в 11:00 часа в сградата на кметството.   На 18 юни в 11:00 часа началникът на РУ-Велики Преслав гл. инсп. Тодор Енчев..

публикувано на 30.05.24 в 09:01

Общинският съвет решава за КОЦ-а

Общинските съветници в Шумен ще обсъдят на сесия днес въпроса с ръководството на Комплексния онкологичен център /КОЦ/. Внесени са две докладни – едната за избор на временно изпълняващ длъжността управител, а другата - за провеждане на конкурс за избор на нов ръководител. Радио Шумен припомня, че в отворено писмо вчера 44 лекари, медицински..

публикувано на 30.05.24 в 08:15

Извънгабаритен товар в региона

Извънгабаритният товар от вчера продължава по направление след отстранена авария. Това съобщават от шуменската полиция. В момента е преди село Александрово, движи се в посока към Варна по път II-73. Извънгабаритният товар се придвижва с много ниска скорост.

публикувано на 29.05.24 в 15:09
Шуменски университет

Гости в университета

Група от 11 чуждестранни студенти гостуват на Шуменския университет по Национална научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“.  Те ще участват в екскурзия с учебна цел „Старите български столици“.  Студентите са от Букурещкия и Белградския университет и изучават филологически специалности с български език.  На 30.05...

публикувано на 29.05.24 в 13:59

Цветни къщички за животни

Дарение от Германия пристигна днес в Общинския приют за бездомни животни "Тонка Петрова" в Шумен. То е организирано от Benjamin Rommel. Съдържа 32 палета с храна, пластмасови корита, одеяла, консерви и лакомства за четириногите обитатели. От приюта изказват благодарност към хората, помогнали да се организира и осъществи тази инициатива. Готови са и..

публикувано на 29.05.24 в 13:07
КОЦ - Шумен

КОЦ - Шумен с тревожно писмо

В отворено писмо 44 лекари, медицински специалисти и служители в администрацията на Комплексния онкологичен център в Шумен изразяват безпокойство от бездействието на община Шумен по отношение на лечебното заведение. Те заявяват, че искат да работят в спокойна атмосфера.  „Пациенти и лекари сме поставени в ситуация на несигурност. Огромните усилия, които..

публикувано на 29.05.24 в 12:20