Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В шахматния елит

Снимка: БТА

Нургюл Салимова е тридесет и шеста в света в априлската класация на ФИДЕ за шахмат на класическа контрола. Живеещата в Търговищко състезателка е с 2432 ЕЛО. Бившата световна шампионка Антоанета Стефанова е двадесет и седма с 2447 ЕЛО.

Сред първите сто по ускорен шахмат за жени в месечната класация на ФИДЕ се нареждат три българки. Антоанета Стефанова е тридесет и първа с 2384 ЕЛО, а Нургюл Салимова - тридесет и втора, с 2383 ЕЛО. Ива Виденова-Куляшевич е под номер 89 на рапид с 2296 ЕЛО.

В класацията за блиц също има три български шахматистки. Антоанета Стефанова е седемнадесета с 2392 ЕЛО. Нургюл Салимова е шестдесета с 2293 ЕЛО. Надя Тончева е седемдесет и седма с 2273 ЕЛО.

При мъжете в класацията за класическа контрола бившият световен шампион Веселин Топалов е двадесет и шести с 2727 ЕЛО. В класацията за ускорен шахмат Иван Чепаринов е шестдесет и пети с 2638 ЕЛО. Топалов е седемдесет и пети на рапид с 2632 ЕЛО. При юношите в класацията на ФИДЕ за април за шахмат на класическа контрола в топ 100 са двама българи. Момчил Петков е четиридесет и четвърти с 2502 ЕЛО. Цветан Стоянов е седемдесет и шести с 2473 ЕЛО. При девойките в власацията за шахмат на класическа контрола са Белослава Кръстева и Надя Тончева. Тончева е двадесет и осма с 2258 ЕЛО. Кръстева е четиридесет и шеста с 2220 ЕЛО.

Припомняме, че от 4 до 21 април Нургюл Салимова ще играе в Турнира на претендентките в Канада, който ще определи опонентката на световната шампионка Дзю Уъндзюн за предстоящия през 2025 г. мач за титлата.

Шест български шахматистки пък са записани за участие на Европейското индивидуално първенство по шахмат за жени, което ще се проведе от 19 до 29 април в Гърция. В турнира ще се включат Антоанета Стефанова, Виктория Радева, Гергана Пейчева, Надя Тончева, Белослава Кръстева и Петя Караиванова.


По публикацията работи: Антоний Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откриха шахматния турнир

“За мен е чест, че имам възможността да открия традиционния Международен турнир по ускорен шах и блиц. Фактът, че за поредна година успяваме да организираме този турнир и за него са се записали 240 участници от 12 страни, показа на какво ниво е той. Целта ни е люлката на шахмата в България да бъде именно град Шумен”. С тези думи кметът на Шумен проф...

публикувано на 26.07.24 в 15:27

Още медали за Огнян Ганчев

Нови четири отличия спечели шуменецът с присадено сърце Огнян Ганчев на Европейските игри за трансплантирани. Ден след среброто в турнира по бадминтон, той завоюва два златни и два сребърни медала в плуването.  В плувния турнир страната ни завоюва още четири титли благодарение на Георги Пеев от Хасково, който е единственият у нас с два..

публикувано на 24.07.24 в 08:06

Шумен става шахматна столица

242 са до момента заявките за участие в 3-тия Международен турнир по ускорен шах и блиц в Шумен. Това съобщиха организаторите от местния спортен клуб по шахмат. Очаква се да се включат състезатели от България и още 12 държави, сред участниците има и международни гросмайстори за мъже и жени. Представителите на шуменския клуб ще са около 30...

публикувано на 23.07.24 в 13:57

Шуменец с медал от Европейските игри

Шуменецът Огнян Ганчев е сред първите четирима българи, спечелили отличия на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Той завоюва сребро в бадминтона в своята възрастова група. Второ място спечели и Евгени Георгиев. И двамата са с присадено сърце.  При жените журналистът от БНР Наталия Маева, която е с двустранна белодробна..

публикувано на 23.07.24 в 08:30

Триумф за домакините

Състезателите от Тутракан заеха първо място в отборното класиране в първия кръг на Националния шампионат по водомоторен спорт. Призовата тройка допълват тимовете на Порт Лом и на Ряхово. В отделните класове шест от седемте първи места са за домакините от Тутракан – най-високо на почетната стълбичка стъпиха Владимир Николов, Калоян Кирилов, Павлин..

публикувано на 21.07.24 в 15:03

Европейско първенство за трансплантирани

Огнян Ганчев е сред 11-те българи, които ще участват на започващия днес в Лисабон Европейски шампионат за трансплантирани. Шуменецът ще стартира в два вида спорт – бадминтон и плуване. На първенството на Стария континент ще има представители на 28 държави, те ще се състезават в 15 дисциплини. Първият подобен форум се провежда в Атина през 2000..

публикувано на 21.07.24 в 08:33

Летящ старт за „Дунав“

Футболистите на „Дунав“ започнаха новия сезон във Втора лига с убедителна победа. Тимът от Русе спечели гостуването си на „Спартак“ (Плевен) с 5:2.  На два пъти се разписа французинът Луи Паама, а по един гол отбелязаха Джан Хасан, Камен Хаджиев и друг французин – Джонатан Н’Сонде. Всички попадения за тима на Мартин Ковачев бяха реализирани през..

публикувано на 21.07.24 в 08:22