Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови звезди в шуменския зоопарк

Снимка: Стоян Стоянов

Единствените в България пет прерийни кучета радват от днес посетителите на шуменския зоопарк. Малките бозайници пристигнаха от Чехия още по Коледа. Осигурено им бе помещение, в което те да продължат зимния си сън, а след това и да са адаптират в новата среда.


Високите температури днес позволиха за първи път на двете мъжки и трите женски прерийни кучета да излязат пред посетителите. Най-силно впечатлени от животинките са децата.

„Хубави са и интересни. Хубаво е, че ги няма на друго място в България. Те са отлична добавка към зоопарка. Носят много живот. Интересно е да видим видове, които ги няма у нас“, разказаха малките гости на зоопарка пред репортер на Радио Шумен.


Като вид прерийните кучета са близки роднини на мармотите, но живеят в Северна Америка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
ВиК - Шумен

Заплашват с блокада ВиК - Шумен

Трима души от каолиновското село Тъкач в момента са пред ВиК - Шумен заради безводието в населеното място.  Те настояват за спешна среща с управителя на дружеството Иван Пушкаров. Искат уверение, че водният проблем ще се реши час по-скоро. Горещото време и увеличената консумация на вода е причината да не се спазва графикът за воден режим в селото...

публикувано на 11.07.24 в 14:40
Архив

ВКС върна делото срещу Кюркчиев

Върховният касационен съд върна делото за катастрофата на кръговото кръстовище на „Практикер“ в Шумен за ново разглеждане от друг състав на апелативната инстанция.  На 28 септември 2022 г. колата на Жечко Кюркчиев отне предимството на Светомира Накева в кръговото кръстовище и помете колата ѝ. В резултат на жестокия удар 22-годишната Светомира..

публикувано на 11.07.24 в 13:51

Дрогиран седна зад волана

Дрогиран водач е засечен на пътя тази нощ, съобщават от шуменската полиция. Около 2:30 часа на 11 юли екип на пътна полиция спрял за проверка близо до язовир „Дибич“ водач на лек автомобил "Дачия". Зад волана бил 34-годишен мъж от Варна. Движил се в посока към Шумен.  Тестван е за шофиране след употреба на наркотични вещества и техни аналози, отчетена..

публикувано на 11.07.24 в 11:15

Две коли в сблъсък

86-годишен мъж е пострадал при пътнотранспортно произшествие в сутрешните часове вчера. Това съобщават от шуменската полиция. Около 08:30 часа на ул. “Георги Димитров“ в село Мараш, близо до стопанския двор, 45-годишен водач на лек автомобил "Фолксваген" завивал наляво. Не пропуснал движещия се с предимство лек автомобил "Пежо 106“ и се ударили.  В..

публикувано на 11.07.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Областният управител призовава

За спазване на правилата за пожарна безопасност и отговорност призовава областният управител на Шуменска област Бейнур Ахмед. Заради продължаващото повишение на температурите и сухото време се увеличава опасността от възникване на пожари, се казва още в апела.  „Нека всички сме внимателни и с действията си да не създаваме..

публикувано на 11.07.24 в 10:50

Пръскат кестените в Шумен

Обработка на кестените срещу вредители ще бъде извършена на 15 срещу 16 юли от 22:00 до 06:00 часа, съобщават от община Шумен.  Дезинсекцията ще бъде направена срещу  кестенов хоботник при благоприятна метеорологична обстановка, липса на валежи и силен вятър. От общинската администрация предупреждават собствениците на пчелни семейства от Шумен и..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Писмо до Челе ди Булгерия

50 мотоциклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов на колегата му от Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотоциклетистите изминали над 1400 километра от Велики Преслав до Челе ди Булгерия, за да предадат лично писмо от кмета на българския град до кмета на Челе. За това информираха националният..

публикувано на 11.07.24 в 09:53