Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко незаконна сеч

Снимка: СИДП

Проверките в горските територии в Шуменска и Търговищка област се увеличават, но констатираните нарушения намаляват. Това отчете директорът на Регионалната дирекция по горите – Шумен инж. Емил Гелов. През миналата година горските служители са направили над 43 500 проверки, което е ръст с около 3000, докато съставените актове бележат спад с около 30% и са малко над 400. Основните причини за това са две, допълни инж. Гелов.

"През последните две години държавните горски и ловни стопанства предприеха усилени действия по снабдяване на населението със законно добита и отсечена дървесина, което води до по-малко търсене на незаконна дървесина и оттам по-малка дейност на нарушителите. Другата причина е свързана със значителното увеличение на глобите за съхранение на незаконна дървесина. Минималната глоба през миналата година с изменението на Закона за горите бе увеличена от 50 на 500 лева", посочи той.

В резултат на проверките през изминалата година на територията на Регионалната дирекция по горите са разкрити 360 плътни кубически метра незаконно отсечена дървесина,Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шумен посреща 135 информатици

Шумен посреща участниците в Международния турнир по информатика за напреднали „Джон Атанасов“. В него ще участват 477 ученици от 17 държави.  В Шумен ще пристигнат 135 състезатели от Румъния, Босна и България, останалите ще участват в турнира онлайн, тъй като той е хибриден и дава тази възможност.  Участниците, които ще решават задачите присъствено,..

публикувано на 17.04.24 в 08:27
Град Шумен

Дискутират промени в движението

Да се ограничи максималната скорост около шуменските училища, детски градини и медицински заведения до 30 км/ч. Това предвижда проектът за новия Генерален план за организиране на движението в Шумен.  Всички входни кръстовища от бул. „Симеон Велики“ след градския стадион към квартал „Тракия“ трябва да бъдат организирани с кръгово движение или..

публикувано на 16.04.24 в 16:20

Върнаха знамето от Антарктида

Днес моряците Радослав Радков и Ивайло Николов върнаха знамето на Нови пазар в общината, след като бе развято на Антарктида. "За нас беше чест, гордост и удоволствие да посрещнем курсант главен старшина Радослав Радков и старши матрос Ивайло Николов, които бяха част от екипажа на научноизследователския кораб “Св. св. Кирил и Методий”. В мисията до..

публикувано на 16.04.24 в 15:34

Отчетоха по-малко престъпления

Спад на престъпленията в община Никола Козлево се отчитат през изминалата година. Регистрирани са 56 престъпни деяния или с 20 по-малко спрямо 2022 г. За първите три месеца на тази година престъпленията са 28, а разкриваемостта е 91%. Това съобщи директорът на Областната дирекция на МВР – Шумен старши комисар Георги Гендов на среща с кмета на..

публикувано на 16.04.24 в 14:38

Нов асфалт в Сливо поле

Отсечки от два общински пътища в община Сливо поле ще бъдат ремонтирани със средства от държавния бюджет. Кметът Валентин Атанасов подписа договор за това с Министерството на регионалното развитие и благоустройството.  Ще бъдат обновени малко над 4000 метра от пътя между Голямо Враново и Малко Враново и близо 1200 метра от второкласния път от..

публикувано на 16.04.24 в 13:29

Ремонт край Омуртагов мост

Ремонтни дейности на пътното платно в района на кръстовище на главен път  I -7 и комплекс „Омуртагов мост“ ще бъдат извършени за времето от 20:00 ч. на 16 април до 05:00 ч. на 17 април. Това съобщават от пресцентъра на шуменската полиция. Движението на товарни автомобили и автобуси ще се осъществява през обходни маршрути, обозначени в с...

публикувано на 16.04.24 в 13:02

Шамар по врата

54-годишен мъж е задържан в полицейския арест във Велики Преслав след сигнал за домашно насилие. Това съобщават от шуменската полиция. Той ударил шамар по врата на жената, с която живее на семейни начала. Сигналът бил подаден от 44-годишна жена от Смядово вчера следобед. По нейни данни, случката станала в следобедните часове предни ден.  По..

публикувано на 16.04.24 в 08:50