Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надежда за промяна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтънелият джоб и поопразнената потребителска кошница са основните причини за победата на опозицията в местните избори на съседна Турция. Това коментира за Радио Шумен журналистът Мехмед Юмер.

Въпреки че хиляди турци излязоха, за да празнуват първия успех на опозицията от почти половин век, Юмер твърди, че не бива да се влагат големи очаквания за промяна. „Самата опозиция оттук нататък ще се сблъсква постоянно с властта на султана от Босфора. Местната власт е зависима от централната, а централната се държи от един човек. В Турция управлението е еднолично“, добави Юмер. Той ще следи с интерес каква ще е реакцията на президента Реджеб Ердоган. Дали той ще смекчи тона след загубата на изборите, или ще го втвърди?

„Сега опозицията вдъхна надежда. Тя съживи умрялата надежда след президентските избори от миналата година, когато голяма част от турците мислеха, че всичко е загубено и султанът продължава властта си вовеки веков. Точно заради инфлацията, икономическите проблеми и несправянето с тази ситуация от страна на Ердоган, хората го наказаха“, обясни Мехмед Юмер.

Лидерите на опозиционната формация Републиканска народна партия могат да капитализират дадения им шанс от турските избиратели, но действията им зависят все още от политиката на Ердоган.

Чуйте интервю на Стоян Стоянов с Мехмед Юмер.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рила

Заедно към върха

Вече 7 години фондация „Ела и ти“ помага на хора с увреждания да изкачат планински върхове, да влизат в пещери и да прекарват пълноценно време сред природата. През тези години десетки хора със специални потребности от цяла България са видели с очите си Витоша, Рила, Пирин, Стара планина.    Това се осъществява с изцяло безвъзмездната помощ на..

публикувано на 17.04.24 в 09:11

Награди за роботика

Четири престижни награди спечелиха ученици от СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен. Те участваха в националното състезание ,,Дни на роботиката ’24“, организирано от Техническия университет в София. Събитието се провежда всяка година и цели да се насърчи и мотивира развитието на роботиката и иновациите в областта на технологиите. Дали е успяло да..

публикувано на 17.04.24 в 08:58

По доказателства и съвест

На 16 април преди 59 години в Търговище се провежда първото съдебно заседание. С Указ № 29 от 22. 01. 1959 г. за ново административно деление на територията на Народна република България, обнародван в „Държавен вестник“ бр. 7 от 23 януари 1959 г. се създава Търговищенски окръг, а със Закона за изменение на Закона за устройство на съдилищата, обнародван..

публикувано на 16.04.24 в 17:36

Нови идеи за безопасност

Според новия генерален план за безопасност на движението в Шумен, кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ е възможно да бъде допълнително обезопасено, но може и да бъде преустроено със светофари. Това стана ясно по време на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението.  Вторият вариант е по-скъпият, защото една светофарна уредба..

публикувано на 16.04.24 в 15:56

Целебният свят на Деница

Артистична душа, която търси навсякъде цветове, хармония и емоция чрез изкуството. Художничката Деница Аргиропулос събира картини, за да замени сивотата на болничните стаи и коридори с настроения, които биха били целебни за пациентите. Докато лежала в болничната стая, обгърната от сивотата, й хрумва  идеята, че картини по стените биха внесли приятно..

публикувано на 16.04.24 в 12:09

Мениджър на случай

Община Ситово обяви прием на заявления и документи за подбор на кандидати за една нова и модерна позиция - "Мениджър на случай".  Дейността е част от Проект "Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение от община Ситово". Освен това са планирани мерки, подкрепа и обучение за активно поведение на пазара на труда, оказване..

публикувано на 16.04.24 в 11:56

41 години в бяла престилка

41 години от своя живот Недка Йорданова Бъзоева е вярна на мисията на бялата престилка. В деня, в който я приемат едновременно в Учителския институт и в Института за подготовка на фелдшери в Русе, без никога да е мечтала за медицина, тя поема към дунавския град. 85-годишната днес Недка Бъзоева е един от ветераните на медицинското дело в родния..

публикувано на 15.04.24 в 15:33