Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-кмет на Шумен - на прокурор

3
Проф. Светла Станкова - заместник кмет на Шумен по образование и култура
Снимка: Радио Шумен

Шуменската прокуратура започна проверка срещу заместник-кмета на община Шумен проф. Светла Станкова за нарушения, които са евентуално извършени, докато е била на работа в Шуменския университет. Оценката на обстоятелствата става по сигнал на общинския съветник Веселин Пенчев от групата „Кауза Шумен“. Сигналът е изпратен до Върховната касационна прокуратура, но върнат по компетенция на шуменските магистрати. 

В сигнала Пенчев съобщава за нарушения, които, според достигнали до него слухове, били извършени от проф. Светла Станкова.

„Касае се за информация, свързана по две направления. Първото направление е, че нейната дъщеря е получила диплома от ШУ „Епископ Константин Преславски“ по време, когато тя е била редовна форма на обучение, но се е намирала в друга държава. От информацията, която се сочи, нейни колеги не са я виждали, никога не е присъствала на учебни занятия, още повече и на изпити. Другото направление е, че се касае за злоупотреба с европейски средства, според данните, които аз получих като гражданин и общински съветник. През същия този период, докато е била редовна форма на обучение, дъщерята на проф. Станкова е получавала стипендия по програма "Европейски практики". Още по-фрапантните данни са, че проверяваща е била именно нейната майка - проф. Станкова“, заяви Веселин Пенчев. 

По думите на Веселин Пенчев, стипендия е получавал и приятелят на дъщерята на Станкова. Според информацията на Пенчев, те не са посещавали България, но са получавали оценки и стипендии по програмата. 

„Проверяващият - проф. Станкова, също е получавала възнаграждение по тези европейски програми, също изпълнява ангажимента си да проверява дали студентите реално посещават тези практики“, допълни Пенчев. 

Потърсих по телефона проф. Станкова, ето как протече разговорът: "Здравейте, проф. Станкова, от Радио Шумен Ви звъня. Бих искала да ви запитам…/тук телефонът беше затворен от страна на проф. Станкова/. Отправих и питане към община Шумен с въпроса дали ще бъде отстранена проф. Станкова от заеманата длъжност до произнасяне на прокуратурата. До този момент отговор няма, но от пресцентъра уточниха, че питането е придвижено. 

По телефона бе потърсен и проф. Георги Колев, който бе ректор на Шуменския университет. Неговият телефон даваше свободно. 

Припомняме, че проф. Светла Станкова бе в листата на БСП като кандидат за общински съветник на местните избори миналата година. След това тя влезе в екипа на кмета на Шумен проф. Христо Христов, а през февруари тази година на пресконференция на партия "Възраждане" тя съобщи, че се е приобщила към каузата на тази партия.

Чуйте репортаж по случая на Здравка Русева.

В община Шумен не е постъпила официална информация за проверката на прокуратурата в Шумен, съобщиха преди минути за Радио Шумен от местната администрация. За това не са предприети действия на кмета. По втория въпрос, за обединяването на два ресора - здравеопазване и социална политика с курлтура и боразование, от общинският център съобщиха, че в момента се изработва новата структура, която предстои да се обсъди в Общинския съвет.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

По доказателства и съвест

На 16 април преди 59 години в Търговище се провежда първото съдебно заседание. С Указ № 29 от 22. 01. 1959 г. за ново административно деление на територията на Народна република България, обнародван в „Държавен вестник“ бр. 7 от 23 януари 1959 г. се създава Търговищенски окръг, а със Закона за изменение на Закона за устройство на съдилищата, обнародван..

публикувано на 16.04.24 в 17:36

Нови идеи за безопасност

Според новия генерален план за безопасност на движението в Шумен, кръговото кръстовище на бул. „Симеон Велики“ е възможно да бъде допълнително обезопасено, но може и да бъде преустроено със светофари. Това стана ясно по време на заседанието на Общинската комисия по безопасност на движението.  Вторият вариант е по-скъпият, защото една светофарна уредба..

публикувано на 16.04.24 в 15:56

Целебният свят на Деница

Артистична душа, която търси навсякъде цветове, хармония и емоция чрез изкуството. Художничката Деница Аргиропулос събира картини, за да замени сивотата на болничните стаи и коридори с настроения, които биха били целебни за пациентите. Докато лежала в болничната стая, обгърната от сивотата, й хрумва  идеята, че картини по стените биха внесли приятно..

публикувано на 16.04.24 в 12:09

Мениджър на случай

Община Ситово обяви прием на заявления и документи за подбор на кандидати за една нова и модерна позиция - "Мениджър на случай".  Дейността е част от Проект "Активно приобщаване и достъп до заетост на хора в неравностойно положение от община Ситово". Освен това са планирани мерки, подкрепа и обучение за активно поведение на пазара на труда, оказване..

публикувано на 16.04.24 в 11:56

41 години в бяла престилка

41 години от своя живот Недка Йорданова Бъзоева е вярна на мисията на бялата престилка. В деня, в който я приемат едновременно в Учителския институт и в Института за подготовка на фелдшери в Русе, без никога да е мечтала за медицина, тя поема към дунавския град. 85-годишната днес Недка Бъзоева е един от ветераните на медицинското дело в родния..

публикувано на 15.04.24 в 15:33

Медийно затъмнение в община Шумен

Община Шумен остава без зам.-кмет по образование и култура. От днес. Това ни беше съобщено от един от PR-те на администрацията в събота следобед . Имейлът бе от две изречения с четири правописни грешки.  Не е изненада, че проф. Светла Станкова е пожелала да напусне ръководната позиция. В началото на месеца стана ясно, че шуменската прокуратура..

публикувано на 15.04.24 в 15:15

Бис за младите таланти

Близо 30 награди спечелиха децата на ОДК-ЦПЛР „Анастас Стоянов“ в Шумен от национални и международни участия. Своите постижения представиха днес ръководителите и възпитаниците на школите по класически танци, китара, народно пеене, цигулка и от литературния клуб „Сладкодумци“. Талантите от Детско юношеския театър „Бис“ разказаха за 15-ото издание..

публикувано на 15.04.24 в 14:48