Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс за фолклорни танцови ансамбли

4
Снимка: Личен архив

За втора година се провежда конкурсът “ТОП 10 Български танцов фолклор“. Първото издание през 2023 г. бе изключително успешно и постави началото на най-силния и престижен конкурс в страната за непрофесионални колективи, представящи обработен танцов фолклор.

Тази година конкурсът ще се проведе на:

Първи полуфинал - 06.04. в Разград - Общински културен център от 13:30 ч. Вход свободен!

Втори полуфинал - 14.04. в София - Дом на културата Искър от 13:30 ч.

Големият финал ще бъде на 22.06. - Ден на българския фолклор, в зала 1 на НДК от 19:00 ч.

Конкурсът “ТОП 10 Български танцов фолклор” е културно събитие, което цели да се съхрани и популяризира уникалността на българското самодейно танцово изкуство. Насочен към дългосрочно развитие и създаване на солидарна и проактивна общност.

Отличилите се изпълнители получават не само награди, но и осигуряване за сценични участия в България и по света. Конкурсът е с най-високия награден фонд за фолклорно танцово събитие в България, включително финансови премии и статуетки.

Водещи организации в областта на танцовия фолклор присъждат свои независими отличия. Художествените ръководители на ансамблите и съставите, участвали на финал, определят кой печели наградата „Пътят на огъня“. Има и престижна награда на международното жури.

Повече подробности чуйте в интервюто на Андриан Христов с организатора на конкурса „ТОП 10 Български танцов фолклор“ Емил Димитров.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чест за диригента Калина Василева

Директорът на Симфониета Шумен Калина Василева получи номинация за Награда от Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов" в категорията "Най-добър композитор" за музиката си към филма „Уроците на Блага“.  Лентата на режисьора Стефан Командарев, която беше снимана почти изцяло в Шумен, получи още 9 номинации в различните категории...

публикувано на 14.04.24 в 09:11

Кошмарът на съвестта

Захарий Стоянов и Стефан Стамболов оживяват в пиесата „Духът на поета“ от Стефан Ценев на Драматичния театър в Русе. Тази вечер е нейната втора премиера, след като първата се случи в Международния ден на театъра в края на март. Постановката на Ивайло Ненов представя драматургичния текст на Цанев. В него в годините след Освобождението,..

публикувано на 12.04.24 в 09:45

Друмевите театрални празници идват

15 спектакъла ще участват в Международния фестивал „Друмеви театрални празници“ в Шумен между 11 и 16 май, съобщиха от Драматично-кукления театър в града.  Селекционер в направлението „Преглед на спектакли“ е театроведът Елена Ангелова. Тази година в категорията се състезаваха 42 постановки по български текстове.  В основната програма публиката..

публикувано на 11.04.24 в 10:49

Петата симфония разтърсва Шумен

Най-известното класическо произведение за всички времена ще звучи на шуменска сцена. Симфониета Шумен и диригентът Любомир Денев-син са подготвили публиката да чуе Петата симфония на Бетовен с известния мотив, който христоматийно е тълкуван като Съдбата, която чука на вратата. По този повод и заглавието на музикалното събитие е..

публикувано на 11.04.24 в 08:36

Импресиите на Тони Райчев

Изложба „Импресии“ на Тони Райчев е експонирана в Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен.  Роденият през 1943 година в шуменското село Кюлевча художник има зад гърба си над десет самостоятелни изложби. Рисува предимно пейзажи, като повечето от произведенията, които са показани в експозицията „Импресии“, са рисувани върху картон и..

публикувано на 10.04.24 в 15:37

Силистренец с филмов успех и в Чикаго

Филмът “FATHER” („Баща“) на режисьора, сценарист и продуцент Адриан Ал Жазар с премиера и в Чикаго, след като през декември миналата година бе високо оценен в кинофестивал в Сан Франциско и получи правото да бъде прожектиран на екран там. Младият силистренец и неговото филмово студио получават поредно признание от международен фестивал зад..

публикувано на 09.04.24 в 20:20

Шуменска номинация за "Еврокон 2024"

Преподавателят в Шуменския университет Веселин Чакъров е българската номинация в две от категориите за престижните награди „Еврокон 2024“. Конкурсът е ежегодно състезание за фантастика, което се провежда на територията на Европа. През август в Ротердам, Нидерландия, трябва да станат ясни имената на спечелилите в отделните раздели. Българската..

публикувано на 09.04.24 в 08:36