Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Иван Коларов

Снимка: Областна администрация Русе

Паметна плоча на писателя Иван Коларов бе открита днес в село Обретеник, община Борово. Тя е с размери 60 x 40 см., а инициативата за нейното поставяне е на Конфедерацията на българските писатели – клон Бяла и на приятели на родения в русенското село поет, сатирик, преводач и етнограф. 

На събитието присъства и заместник областният управител на Русе Георги Георгиев. Той заедно с Павлина Петкова, приятелка на Иван Коларов, откриха възпоменателната плоча. 

„Определено неговият усет за езика, богатото му и многообразно творчество, както и редицата обществени инициативи, в които участва, а и които той създава, му отреждат достойно място сред знаковите личности, с които регионът ни се гордее. Неговите талант, авторитет и популярност го превръщат в пример за много млади хора. И наистина той успява да увлече младежи не само от областта, но и от цялата страна по красотата на родния език, мерената реч и изкуството на превода“, каза в обръщението си Георгиев, според когото Иван Коларов ще бъде запомнен като символ на човещина, мъдрост и скромност.

По публикацията работи: Стефка Савова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предупреждават за опасно време

Заради очакваното влошаване на времето от община Русе призовават гражданите да бъдат внимателни и при интензивна буря, обилен дъжд или ураганен вятър да не предприемат пътувания. Да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети, да не се движат в близост до жилищни сгради и строителни обекти.  Собствениците на търговски и рекламно-информационни..

публикувано на 17.04.24 в 08:10

Дни на кариерата

21 работодателски организации се включиха във финалното събитие "Национални дни на кариерата", което се провежда днес в Русенския университет. Основната цел на изложението е потенциалните стажанти и служители да открият възможности за професионалната си реализация. Вече не говорим за "Пазар на труда", а за "Пазар на кандидата", тъй като..

публикувано на 16.04.24 в 14:09

Нова приказка на сцената

Репетиции на ново заглавие - „Маша и Мечока" по популярната детска приказка - започнаха в Кукления театър в Русе. Драматизацията е на режисьора Валентин Владимиров – Валяка, а сценографи и кукломайстори са художниците Таня и Георги Пасеви. Музиката ще е на композитора Станимир Иванов.  Премиерата се очаква през следващия месец. С този спектакъл..

публикувано на 16.04.24 в 11:27

130 000 лева за култура

33 проекта в областта на изкуствата и културата по Програма „Култура“ в община Русе ще получат финансиране през 2024 година. 29 от тях са в направление „Творчески проекти“, a   4 – в „Международни фестивали“.  Проектите са били оценявани самостоятелно и независимо от трима външни експерти. Сред определящите критерии при оценките са..

публикувано на 16.04.24 в 10:49

Пръскат срещу комари

Пръскане срещу комари ще бъде извършено през следващите две седмица в община Сливо поле, съобщиха от областната администрация в Русе.  Обработката ще продължи до 26 април и ще обхване площ от над 15 хиляди декара. Всяко третиране по график ще започва след 19:30 часа в съответното населено място на общината.  При промяна на климатичните условия е..

публикувано на 16.04.24 в 09:38

Гости в Административния съд

Ден на отворените врати ще има и в Административния съд в Русе. Така институцията ще отбележи 145-годишнината от приемането на Търновската конституция.  Програмата на ежегодната информационна кампания започва в 9:30 часа с демонстрация на системата за случайно разпределение на делата. По-късно ще има презентация за   вътрешноорганизационната..

публикувано на 16.04.24 в 09:19

Изкуство срещу дрога

Изложба на наградените плакати и рисунки от конкурса на инициативата “Заедно да спасим децата и Русе от дрогата” ще бъде открита на 15 април от 17:00 часа във фоайето на Доходното здание.   “Аз и моето семейство - успешни в предизвикателствата на новото време” се проведе миналия месец с участието и подкрепата на Регионалното управление на..

публикувано на 15.04.24 в 08:51