Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В десетката с Ивелина

Снимка: Личен архив

Българска школа за старинни войнски изкуства „Величие“отвори врати в Шумен. В специално оборудвана зала ще се провеждат тренировките, които са за всички, които искат да се докоснат до изкуството стрелба с исторически лък. Школи за старинни войнски изкуства има във Варна и в село Белослав. 

Стрелбата с лък е една от най-достъпните дисциплини и няма ограничение във възрастта. Тренировките са подходящи за всички и с тях не биха се справили само най-малките деца, които са под 8-9 години. Освен, че е забавно, хората, които решат да посещават тренировките, ще се сдобият с умения като точност и прецизност. Нещо повече, те ще си припомнят или научат за българската история и за българското войнско дело и традиции през Средновековието. 

Защо основателят на школата Милен Петров решава да създаде такава и в Шумен и защо младата треньорка Ивелина Петрова е избрала да се занимава с този вид спорт, чуйте в разговора на Доротея Генчева.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Акага" за първи път в Шумен

За пръв път група „Акага“ ще свири в Шумен. Музикантите ще пристигнат в града в неделя, 4 август, по покана на община Шумен.  Хитовете на бандата сред постоянната експозиция на открито ще поставят финал на Националното биенале по скулптура „Шуменско плато“ и Седмия пленер по фотография „Шумен познат и непознат“. Концертът започва в 18:00 часа на..

публикувано на 02.08.24 в 15:46

Сцена за таланти

Потребители от 27 социални услуги в община Шумен се срещнаха днес на платото край Шумен, за да споделят своите таланти и умения, за да се повеселят, да изразят себе си по начин, който им харесва и да покажат как се развиват и доколко ги удовлетворят заниманията в различните центрове за социални услуги.  Празник на творчеството „Таланти в социалните..

публикувано на 02.08.24 в 14:51

Наталия и Гарет от селото под скалите

Рускинята Наталия Нахаева и Гарет Лангли от Южна Африка са сред сравнително новите жители на каспичанското село Кюлевча. Тя е строителен инженер, а той е бивш военен. Срещат се в Литва, но заживяват в България. Общо двамата имат 7 деца от първите си бракове. При тях в момента е една от дъщерите на Наталия, която от Мексико е дошла с малкото си..

публикувано на 02.08.24 в 14:08
Светлин Радославов – Свет

Световноизвестен цигулар на родова среща

Световно известният цигулар Свет Радославов ще присъства на среща на рода Челебиеви в Смядово на 3 август. Светлин Радославов, известен по световните сцени като Свет, е един от стотиците потомци на   Герджик Стойко Челеби от Смядово, живял в началото на XIX век – виден за времето си свирач и майстор на инструменти. Над хиляда са потомците..

публикувано на 01.08.24 в 16:44
инж. Емил Гелов, директор на РДГ-Шумен

Секачи бракониери бъркат ниви с гори

Горски инспектори от Регионалната дирекция по горите в Шумен (РДГ-Шумен) тази седмица по сигнал попаднаха на два тира, натоварени с 90 кубика дървесина, по-голяма част от която е назаконно отсечена. Нарушението е извършено след позволително за почистване на самозалесили се земеделски територии в района на село Риш. Това е най-голямото количество..

публикувано на 01.08.24 в 15:38

Пребоядисаха цветните пейки

Няколко дни в емблематичния шуменски Парк "Кьошкове" текат дейности по почистване и освежаване.  Това съобщиха наши слушатели и подчертаха, че отдавна не са виждали така активно да се работи. Същевремнно изказаха и тревогата си, че пейките, които бяха изрисувани от деца и младежи преди години с цветни сюжети и допълнени с цитати от..

публикувано на 01.08.24 в 15:24

Мобилна ескейп стая в Шумен

Първата у нас мобилна ескейп стая е вече 10 дни в Шумен, разположена зад зала "Арена Шумен". Зад вратата и ви очаква мистичен свят и напълно безплатно се впускате във вълнуващо приключение - търсене на препис на Свещеното писание - Библията. Иновативната идея е на група бизнесмени живеещи в чужбина, запалени от идеята да споделят впечатляващия..

публикувано на 31.07.24 в 14:17