Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орлето Илия отново на път

Времето се постопли и орлето Илия отново тръгна на път. Преди два дни малката птичка прелетя над Израел, а днес обикаля над Ливан, като явно си дава малка почивка в търсене на храна. 

Орнитолозите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)продължават да следят с интерес миграцията на Илия, защото единствено този малък креслив орел през миналата година не се върна в България, а цяло лято обикаляше из азиатската част на Турция, като никъде не се задържа за по-дълго време. 

Скоро ще разберем дали тази година най-големият пътешественик сред малките кресливи орли, с предавател по проект „Земите и горите на орела“ по програма LIFE на ЕС, ще сe завърне в родината, заявяват от дружеството.

Припомняме ви, че Илия се излюпи през 2022 година в гнездо до добричкото село Александрия. Михаил Илиев от БДЗП даде име на орлето, като избра за покровител на малката птица пророк Илия, който за втора поредна година пази смелата птичка по пътя и до Африка и обратно.

Благодарение на предавателя, който орнитолозите сложиха на малкия креслив орел, полета на птицата може да се проследи и в реално време:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Етноритми огласиха Бъзън

Фестивалът "Етноритми - бит и култура" събра стотици участници от цялата страна. Той стартира в 10:00 ч. на открита сцена в центъра на русенското село Бъзън, където 40 самодейни фолклорни състава и близо 400 участници от различни етноси представят своите изпълнения. Кулминацията на събитието ще бъде в 18:30 ч., когато на сцената ще излязат русенският..

публикувано на 13.07.24 в 14:15

Заради жегата спират движението на камиони

Заради високите температури между 13:00 ч. и 21:00 ч. днес ще бъде ограничено движението на камиони над 20 тона по пътни участъци в областите Русе, Шумен, Велико Търново, Разград и Силистра заради очакваните високи температури, съобщиха от Агенцията "Пътна инфраструктура".  В област Русе ще бъде ограничено движението на тежкотоварни камиони..

публикувано на 13.07.24 в 10:18

Червен код за опасност от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна. Очакват се максимални температури между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила оранжев код. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" предупреждават..

публикувано на 13.07.24 в 08:25

Горещо и в събота

Между 18 и 22 градуса бяха температурите в 6:00 ч. тази сутрин в Североизточна България. В Шумен са измерени 20 градуса, атмосферното налягане е 986 хПа – близко до средното за юли, слабо ще се колебае, а относителната влажност на въздуха - 67%. И днес ще е предимно слънчево, с временни увеличения на облачността. Ще духа слаб северен, следобед..

публикувано на 13.07.24 в 07:23

Излезе първото класиране след седми клас

Министерството на образованието и науката публикува първото класиране от приема за гимназии след 7. клас.  Проверката става в системата  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. След като бъдат обявени резултатите от класирането, учениците имат три дни да се запишат. Срокът за записване е от 15 до 17 юли, или от..

публикувано на 12.07.24 в 15:05

Вторият мандат - идната седмица

Идната седмица президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство. "Не бързам и ще връча мандата следващата седмица", посочи той в Бургас, където присъства на националното военноморско учение с международно участие "Бриз-2024". "Първо искам да призова народните представители да осмислят в дълбочина..

публикувано на 12.07.24 в 09:23

Планово без ток

Поради планови прекъсвания на Електроразпределение Север АД на територията на областите Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен, са възможни смущения в електроподаването в: Разград О т 08:30 ч. до 16:30 ч. , в района на: с. Гецово. Русе О т 09:00 ч. до 17:00 ч. , в района на: с. Сандрово, с. Пиперково, с. Голямо..

публикувано на 12.07.24 в 09:10